Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
mati_k
Bywalec
Bywalec

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: mati_k »

dzięki za szczegółowe podejście do tematu.dopiero zaczynam. tak więc wydaje się, że platforma xtb będzie ok. te statystyki transakcji wydają się być ciekawym rozwiązaniem. no i brak problemów z samym działaniem platformy

Jaro71
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Jaro71 »

Dzięki za odp. dużo nauki przede mną :)

Thunder
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Thunder »

Czesc,

Gralem do tej pory na demo okolo 2 m-cy. Potem zalozylem konto real, wplacilem w piatek przed weekendem 2000USD, zaczalem grac w poniedzialek. Do srody dobilem do 3200USD, pomyslalem dobra nasza.
Dzisiaj w czwartek plakalem pierwszy raz od lat:( Stracilem jakies 2200USD :) Przez moja glupote i pazernosc, ot taka nauczka.

Pytanie:

Zostalo mi okolo 800USD. Doplacac kapital tak do ok 1500-2000USD i grac na spokojnie, czy szarpac sie z tymi 800USD i narazac na wieksze ryzyko?

Bede wdzieczny za Wasze rady i sugestie?

P:S. Teraz sobie zdalem sprawe, ze mam troche nietrafiony nick pod forex. Wszak thunder to blyskawica, a ta wiadomo, zygzakiem w dol...
I take profit.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Dopłać, dopłać... Broker się ucieszy :).

A tak poważnie - żadne z powyższych. Skoro Ci nie poszło to czemu chcesz dopłacać i ryzykować jeszcze więcej? Skoro zostało Ci 800 USD to czemu chcesz narażać się na większe ryzyko? Jak widać podejmowane przez Ciebie ryzyko i tak już jest duże, bo w chwilę straciłeś ponad 50% wpłaconego kapitału i ok. 70% od punktu szczytowego. Zwyczajnie nie umiesz jeszcze zarządzać pozycją, ryzykiem i zapewne nie masz jasno sprecyzowanej strategii, która pomagałaby Ci utrzymać dyscyplinę oraz być odpowiednio przygotowanym do inwestowania pieniędzy. Ale bez paniki - nikt z tą wiedzą się nie rodzi. Sugeruję zrobić tak:
1) wróć na demo - opracuj plan działania/strategię i sprawdź chociażby w krótkiej perspektywie czasu czy się ona sprawdza.
2) poczytaj na forum o zarządzaniu kapitałem i ryzykiem, tak abyś umiał je kontrolować. To jak duże ryzyko będziesz ostatecznie podejmował i tak zależy od Ciebie.
3) nie dopłacaj do tych 800 USD - zostaw je i po wykonaniu zadań z punktu 1 i 2 zacznij handlować małym wolumenem i zobaczysz czy uda Ci się powtórzyć sukces z dema z punktu 1).

Zła wiadomość jest taka, że może Ci to zająć tydzień lub rok.

Opcja alternatywna - nic nie zmieniaj i pożegnaj się z tymi pieniędzmi :).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Thunder
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Thunder »

Update: zostalo okolo 650USD takze...

No masz racje, specjalnego planu nie mialem, pocwiczylem troche na demo wczesniej i stwierdzilem ze juz pora. Inna sprawa, ze brokerzy strasznie cisna na zalozenie prawdziwego konta, mialem demo u kilku i telefony, maile w kolko.

Nic, no pocwicze troche i bede sie probowal jeszcze kiedys. Strasznie podoba mi se forex i od kilku miesiecy mam wlasciwie obsesje, wszystko czytam , ogladam szkolenia na necie, ale to jeszcze malo. Pamietam jak na studiach mielismy o tym wyklad, o forexie, futuresach, funduszach hedge- myslalem wtedy ze zajmuja sie tym tylko mozgi ekonomiczne, a tu prosze, rzesze ludzi moga teraz grac online- super sprawa!

Dzieki za odpowiedz! Bede sie moze jeszcze czasami o cos pytal jesli mozna:)
I take profit.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Można, można - od tego jest forum ale te "resztki" na koncie zostaw już w spokoju ;).

Są brokerzy i "brokerzy" - jedni będą cisnąć licząc, że jak najszybciej wtopisz depozyt, a inni zaoferują Ci merytoryczną pomoc, udział w szkoleniu, książki, e-booki.

Powodzenia.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
SuperFOREX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: SuperFOREX »

Thunder pisze: Inna sprawa, ze brokerzy strasznie cisna na zalozenie prawdziwego konta, mialem demo u kilku i telefony, maile w kolko.
raposo pisze:Są brokerzy i "brokerzy" - jedni będą cisnąć licząc, że jak najszybciej wtopisz depozyt, a inni zaoferują Ci merytoryczną pomoc, udział w szkoleniu, książki, e-booki.
Podsumowałbym bym to w następujący sposób - jeśli "broker" usilnie Cię namawia do założenia konta rzeczywistego, to najczęściej oznacza, że nie zależy mu na Twoim sukcesie, tylko na przejęciu Twojego kapitału. Lepiej unikać takich podmiotów.
Rozsądny broker nie "czyhający" na Twój kapitał, ale liczący na wpływy "od obrotu" raczej powinien zachęcać do jak najdłuższej gry na demo (dopóki nie zaczniesz regularnie tam zarabiać), bo w praktyce raczej się nie zdażą, aby ktoś kto traci na demo nagle zarabiał w realu (odwrotne przypadki są niestety częste :( ).

damianlxlx5
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: damianlxlx5 »

Czy dzisiaj rynek na walutach otwiera się według naszego czasu już o 22:00?

mati_k
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: mati_k »

Thunder pisze:Update: zostalo okolo 650USD takze...

No masz racje, specjalnego planu nie mialem, pocwiczylem troche na demo wczesniej i stwierdzilem ze juz pora. Inna sprawa, ze brokerzy strasznie cisna na zalozenie prawdziwego konta, mialem demo u kilku i telefony, maile w kolko.

Nic, no pocwicze troche i bede sie probowal jeszcze kiedys. Strasznie podoba mi se forex i od kilku miesiecy mam wlasciwie obsesje, wszystko czytam , ogladam szkolenia na necie, ale to jeszcze malo. Pamietam jak na studiach mielismy o tym wyklad, o forexie, futuresach, funduszach hedge- myslalem wtedy ze zajmuja sie tym tylko mozgi ekonomiczne, a tu prosze, rzesze ludzi moga teraz grac online- super sprawa!

Dzieki za odpowiedz! Bede sie moze jeszcze czasami o cos pytal jesli mozna:)
każdy zdobywa doświadczenie na swój sposób i chyba nie ma nikogo na giełdzie, kto by nigdy nie stracił. wiadomo początki są najtrudniejsze.sam pamiętam swoje.wróciłem na demo, jak Tobie zasugerował moderator i przeczekałem ile byłem w stanie pod kątem szkoleń wtedy jeszcze on-line. na szczęście coraz więcej osób udostępnia taką wiedzę na free więc to jest pomocne dla początkujących. teraz jeszcze są pozytywne opinie spotkań XTB Trading Masterclass, gdzie można spotkać się z ekspertami. głęb temat i zobacz może to będzie pomocne.

damianlxlx5
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: damianlxlx5 »

Rynek Forex jest podzielony jakby na 4 sesje. Australijską, Azjatycką, Amerykańską i Europejską. Czy w Europie każdy kraj ma swoją giełdę gdzie można handlować na walutach? Czy wszystkie operacje są przekazywane jakby do giełdy w Londynie i to ona ustala rynkowe kursy walut?

ODPOWIEDZ