Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców
Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow
dzięki za szczegółowe podejście do tematu.dopiero zaczynam. tak więc wydaje się, że platforma xtb będzie ok. te statystyki transakcji wydają się być ciekawym rozwiązaniem. no i brak problemów z samym działaniem platformy
Dzięki za odp. dużo nauki przede mną 

Czesc,
Gralem do tej pory na demo okolo 2 m-cy. Potem zalozylem konto real, wplacilem w piatek przed weekendem 2000USD, zaczalem grac w poniedzialek. Do srody dobilem do 3200USD, pomyslalem dobra nasza.
Dzisiaj w czwartek plakalem pierwszy raz od lat:( Stracilem jakies 2200USD
Przez moja glupote i pazernosc, ot taka nauczka.
Pytanie:
Zostalo mi okolo 800USD. Doplacac kapital tak do ok 1500-2000USD i grac na spokojnie, czy szarpac sie z tymi 800USD i narazac na wieksze ryzyko?
Bede wdzieczny za Wasze rady i sugestie?
P:S. Teraz sobie zdalem sprawe, ze mam troche nietrafiony nick pod forex. Wszak thunder to blyskawica, a ta wiadomo, zygzakiem w dol...
Gralem do tej pory na demo okolo 2 m-cy. Potem zalozylem konto real, wplacilem w piatek przed weekendem 2000USD, zaczalem grac w poniedzialek. Do srody dobilem do 3200USD, pomyslalem dobra nasza.
Dzisiaj w czwartek plakalem pierwszy raz od lat:( Stracilem jakies 2200USD

Pytanie:
Zostalo mi okolo 800USD. Doplacac kapital tak do ok 1500-2000USD i grac na spokojnie, czy szarpac sie z tymi 800USD i narazac na wieksze ryzyko?
Bede wdzieczny za Wasze rady i sugestie?
P:S. Teraz sobie zdalem sprawe, ze mam troche nietrafiony nick pod forex. Wszak thunder to blyskawica, a ta wiadomo, zygzakiem w dol...
I take profit.
Dopłać, dopłać... Broker się ucieszy
.
A tak poważnie - żadne z powyższych. Skoro Ci nie poszło to czemu chcesz dopłacać i ryzykować jeszcze więcej? Skoro zostało Ci 800 USD to czemu chcesz narażać się na większe ryzyko? Jak widać podejmowane przez Ciebie ryzyko i tak już jest duże, bo w chwilę straciłeś ponad 50% wpłaconego kapitału i ok. 70% od punktu szczytowego. Zwyczajnie nie umiesz jeszcze zarządzać pozycją, ryzykiem i zapewne nie masz jasno sprecyzowanej strategii, która pomagałaby Ci utrzymać dyscyplinę oraz być odpowiednio przygotowanym do inwestowania pieniędzy. Ale bez paniki - nikt z tą wiedzą się nie rodzi. Sugeruję zrobić tak:
1) wróć na demo - opracuj plan działania/strategię i sprawdź chociażby w krótkiej perspektywie czasu czy się ona sprawdza.
2) poczytaj na forum o zarządzaniu kapitałem i ryzykiem, tak abyś umiał je kontrolować. To jak duże ryzyko będziesz ostatecznie podejmował i tak zależy od Ciebie.
3) nie dopłacaj do tych 800 USD - zostaw je i po wykonaniu zadań z punktu 1 i 2 zacznij handlować małym wolumenem i zobaczysz czy uda Ci się powtórzyć sukces z dema z punktu 1).
Zła wiadomość jest taka, że może Ci to zająć tydzień lub rok.
Opcja alternatywna - nic nie zmieniaj i pożegnaj się z tymi pieniędzmi
.

A tak poważnie - żadne z powyższych. Skoro Ci nie poszło to czemu chcesz dopłacać i ryzykować jeszcze więcej? Skoro zostało Ci 800 USD to czemu chcesz narażać się na większe ryzyko? Jak widać podejmowane przez Ciebie ryzyko i tak już jest duże, bo w chwilę straciłeś ponad 50% wpłaconego kapitału i ok. 70% od punktu szczytowego. Zwyczajnie nie umiesz jeszcze zarządzać pozycją, ryzykiem i zapewne nie masz jasno sprecyzowanej strategii, która pomagałaby Ci utrzymać dyscyplinę oraz być odpowiednio przygotowanym do inwestowania pieniędzy. Ale bez paniki - nikt z tą wiedzą się nie rodzi. Sugeruję zrobić tak:
1) wróć na demo - opracuj plan działania/strategię i sprawdź chociażby w krótkiej perspektywie czasu czy się ona sprawdza.
2) poczytaj na forum o zarządzaniu kapitałem i ryzykiem, tak abyś umiał je kontrolować. To jak duże ryzyko będziesz ostatecznie podejmował i tak zależy od Ciebie.
3) nie dopłacaj do tych 800 USD - zostaw je i po wykonaniu zadań z punktu 1 i 2 zacznij handlować małym wolumenem i zobaczysz czy uda Ci się powtórzyć sukces z dema z punktu 1).
Zła wiadomość jest taka, że może Ci to zająć tydzień lub rok.
Opcja alternatywna - nic nie zmieniaj i pożegnaj się z tymi pieniędzmi

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
Update: zostalo okolo 650USD takze...
No masz racje, specjalnego planu nie mialem, pocwiczylem troche na demo wczesniej i stwierdzilem ze juz pora. Inna sprawa, ze brokerzy strasznie cisna na zalozenie prawdziwego konta, mialem demo u kilku i telefony, maile w kolko.
Nic, no pocwicze troche i bede sie probowal jeszcze kiedys. Strasznie podoba mi se forex i od kilku miesiecy mam wlasciwie obsesje, wszystko czytam , ogladam szkolenia na necie, ale to jeszcze malo. Pamietam jak na studiach mielismy o tym wyklad, o forexie, futuresach, funduszach hedge- myslalem wtedy ze zajmuja sie tym tylko mozgi ekonomiczne, a tu prosze, rzesze ludzi moga teraz grac online- super sprawa!
Dzieki za odpowiedz! Bede sie moze jeszcze czasami o cos pytal jesli mozna:)
No masz racje, specjalnego planu nie mialem, pocwiczylem troche na demo wczesniej i stwierdzilem ze juz pora. Inna sprawa, ze brokerzy strasznie cisna na zalozenie prawdziwego konta, mialem demo u kilku i telefony, maile w kolko.
Nic, no pocwicze troche i bede sie probowal jeszcze kiedys. Strasznie podoba mi se forex i od kilku miesiecy mam wlasciwie obsesje, wszystko czytam , ogladam szkolenia na necie, ale to jeszcze malo. Pamietam jak na studiach mielismy o tym wyklad, o forexie, futuresach, funduszach hedge- myslalem wtedy ze zajmuja sie tym tylko mozgi ekonomiczne, a tu prosze, rzesze ludzi moga teraz grac online- super sprawa!
I take profit.
Można, można - od tego jest forum ale te "resztki" na koncie zostaw już w spokoju
.
Są brokerzy i "brokerzy" - jedni będą cisnąć licząc, że jak najszybciej wtopisz depozyt, a inni zaoferują Ci merytoryczną pomoc, udział w szkoleniu, książki, e-booki.
Powodzenia.

Są brokerzy i "brokerzy" - jedni będą cisnąć licząc, że jak najszybciej wtopisz depozyt, a inni zaoferują Ci merytoryczną pomoc, udział w szkoleniu, książki, e-booki.
Powodzenia.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- SuperFOREX
- Gaduła
Thunder pisze: Inna sprawa, ze brokerzy strasznie cisna na zalozenie prawdziwego konta, mialem demo u kilku i telefony, maile w kolko.
Podsumowałbym bym to w następujący sposób - jeśli "broker" usilnie Cię namawia do założenia konta rzeczywistego, to najczęściej oznacza, że nie zależy mu na Twoim sukcesie, tylko na przejęciu Twojego kapitału. Lepiej unikać takich podmiotów.raposo pisze:Są brokerzy i "brokerzy" - jedni będą cisnąć licząc, że jak najszybciej wtopisz depozyt, a inni zaoferują Ci merytoryczną pomoc, udział w szkoleniu, książki, e-booki.
Rozsądny broker nie "czyhający" na Twój kapitał, ale liczący na wpływy "od obrotu" raczej powinien zachęcać do jak najdłuższej gry na demo (dopóki nie zaczniesz regularnie tam zarabiać), bo w praktyce raczej się nie zdażą, aby ktoś kto traci na demo nagle zarabiał w realu (odwrotne przypadki są niestety częste

-
- Bywalec
Czy dzisiaj rynek na walutach otwiera się według naszego czasu już o 22:00?
każdy zdobywa doświadczenie na swój sposób i chyba nie ma nikogo na giełdzie, kto by nigdy nie stracił. wiadomo początki są najtrudniejsze.sam pamiętam swoje.wróciłem na demo, jak Tobie zasugerował moderator i przeczekałem ile byłem w stanie pod kątem szkoleń wtedy jeszcze on-line. na szczęście coraz więcej osób udostępnia taką wiedzę na free więc to jest pomocne dla początkujących. teraz jeszcze są pozytywne opinie spotkań XTB Trading Masterclass, gdzie można spotkać się z ekspertami. głęb temat i zobacz może to będzie pomocne.Thunder pisze:Update: zostalo okolo 650USD takze...
-
- Bywalec
Rynek Forex jest podzielony jakby na 4 sesje. Australijską, Azjatycką, Amerykańską i Europejską. Czy w Europie każdy kraj ma swoją giełdę gdzie można handlować na walutach? Czy wszystkie operacje są przekazywane jakby do giełdy w Londynie i to ona ustala rynkowe kursy walut?