Price Action

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
sir_skiner
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: sir_skiner »

dzieki.

Awatar użytkownika
MACIEK408
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MACIEK408 »

hej

nie wiedziałem gdzie to wrzucić - chyba tu może pasować - temat raczej uniwersalny.

:arrow: prosty sposób na trailingstop w trendach. używam go w grze na PA (na pullbacki), ale można go zaadoptować do własnych systemów, gdyż z reguły grając wg sysa wiadomo gdzie wejść, ale już trudniej wyjść :). ruchomy stoploss opiera się na ekstremach (high i low) poprzedniej świecy wyższego rzędu.
dla przykładu zawieramy transakcje na M5, szukając jakiegoś pullbacku, a stoploss będziemy podciągać wg ekstremów poprzedniej świecy H1.

OK. jak to uzyskać?

potrzebujemy wskaźnika MTF_MA, który pokazuje nam średnią z dowolnego timeframe. tutaj np. mamy powyższy wskaźnik:

http://www.forex.nawigator.biz/dyskusje ... c&start=30

wstawiamy dwie takie na nasz wykres roboczy np. M5 i określamy parametry:

średnia cen maksymalnych

Timeframe : 60 / dla wykresu H1 i odpowiednio 240 dla H4 oraz 1440 dla daily /
Price : 2 / czyli cena HIGH
Length : 1
MAShift : 1
Method : 2 / czyli SMA /

średnia cen minimalnych

j.w. tylko
Price : 3 / czyli cena LOW

życzę miłego korzystania. jakieś uwagi - postaram się pomoc.

pzdr
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
MACIEK408
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: MACIEK408 »

jak wchodzić w wybicia z poziomów? kilka setupów z Price Action.

pzdr

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

Ostatnio zainteresowałem się tym stylem gry i uważnie śledziłem dwa wątki temu poświęcone na ForexFactory:
http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=145482 i
http://www.forexfactory.com/showthread.php?t=152202

Czy ktoś z Was może się na nie natknął i może coś od siebie powiedzieć na ten temat ?

Zajebiste wyniku ludzie osiągają bazując na czystym wykresie! Ciężko mi było zrezygnować ze wskaźników, ale w końcu spróbowałem tego i jestem pod wrażeniem. Może to i szczęście początkującego, ale myślę, że gdyby nie wielomiesięczne obserwacje wykresów to nie udało by mi się ich czytać. Oczywiście sam nie mogę na razie więcej od siebie dodać, bo jeszcze trochę czasu potrzebuję, żeby to zgłębić. Jak ktoś zainteresowany, polecam ww. linki.

Dodano po 5 minutach:

Jeszcze jedno... tam jest 2,5k postów i ciężko jest wyłapać ważniejsze treści :) Załączam ważniejsze posty zebrane wcześniej przez jednego z forumowiczów FF.

Mario90
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Mario90 »

Kiedy założyłem pierwsze konto demo, mając doświadczenia z GPW, grałem tym 'systemem' i 16-krotnie pomnożyłem początkowy kapitał, ale wydaje mi się on zbyt subiektywny. Zacząłem testować różne systemy i grać jakimś zyskownym na backtestach (również demo) i wyczyściłem konto :cry:

Całkiem obiecujący ten sposób gry, tylko trzeba zastanowić się, jak go zobiektywizować.

Awatar użytkownika
rayzeel
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rayzeel »

Zwróć uwagę na screen'a poniżej. Wykres tworzył lower-lows i lower-hights, dlatego wziąłem tam shorta. Zrealizowało 10pip i zamknęło połowę pozycji i SL przeniosło na B/E. Jednak ...

Obrazek

... wykres miał zawrócić. Można było poznać to po tym, że odbił szybko z poziomu 1.2681. Znaczyło to tyle, że (mówiąc ogólnie) nie było tam już sprzedających tylko sami kupujący, dlatego wykres nie mógł ciągnąć dalej w dół. To sugerowało otwarcie pozycji long (screen niżej), jednak poczekałem na potwierdzenie tego, czy aby na pewno nie pojawią się znowu sprzedający w tym miejscu. Parę razy wykres zawinął trochę w dół i po tym na spokojnie można było otworzyć longa, gdyż były to już hh i hl.

Obrazek

Niby to wygląda prosto, ale ciężko jest podejmować decyzje w ułamku sekundy, a w tej metodzie skalpu trzeba być konsekwentnym i nauczyć się podejmować decyzje na bazie impulsu.

Jak go zobiektywizować ? Hmm... Właśnie ciężko jest czasem wyzbyć się subiektywnych myśli co do zachowania wykresu. Mówię sobie: " Teraz na pewno zawróci", a tu nic z tego . Wydaje mi się , że to jest kwestia praktyki i treningu, bo każda umiejętność tego potrzebuje. Nic nie przychodzi od razu. Zagranie, które opisałem to być może łut szczęścia, bo potem miałem kilka wpadek pod rząd. Jednak będę próbował to ogarnąć ;)

bartolini
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: bartolini »

System wygląda na ciekawy, jednak bez angielskiego(bardzo słaby) prawie nic nie rozumiem. Byłby ktoś w stanie wytłumaczyc mi/przetłumaczyc jakis tekst o tym? Byłbym bardzo wdzięczny. Z 1 postu nie wiem np.ile znaczy "kolejne HH i HL", jak ustawiac hh i hl(na tf na ktorych nie przesuwają się co 1 świeczkę), co nam mówi outside i inside bar.

Offek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Offek »

ogólnie chodzi o to, ze kolejne swiece sa coraz wyzej badz coraz nizej, tak jak na wykresie :)

Awatar użytkownika
fxlamer
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: fxlamer »

Kiedyś obiecałem to wstawić:

Definicja Price Action

Pierwszą rzeczą , którą musimy zrobić to jest zdefiniowanie Swing High i Swing Low. To jest prawdopodobnie najłatwiejsza część definicji Price Action a cały proces jest łatwiejszy do zrozumienia wraz z praktyką.

Definicja Swing High

Kombinacja trzech świec:
Obrazek

Świeca poprzedzająca i następująca ma niższy szczyt.

Definicja Swing Low

Kombinacja trzech świec:
Obrazek
Świeca poprzedzająca i następująca ma wyższy dołek.

Fazy rynku

Są tylko trzy kierunki gdzie rynek może pójść:
W górę
W dół
Bokiem

Mając zdefiniowane high/low możemy wykorzystać kilka wykresów by zidentyfikować te fazy rynku i zacząć proste wyszukiwanie naszych Swing Higs i Swing Lows.

Krótko mówiąc:
-Rynek wzrasta kiedy cena robi wyższe szczyty i wyższe dołki
-Rynek spada kiedy cena robi niższe szczyty i niższe dołki
-Rynek idzie bokiem kiedy cena nie robi wyższych szczytów i wyższych dołków ALBO niższych szczytów i niższych dołków

To może brzmieć dziecinnie prosto jak stwierdzenie czegoś oczywistego ale będziesz zdziwiony jak często ludzie zapominają o tych prostych faktach. Jednym z najważniejszych pytań jest: w którym kierunku zmierza rynek? Robiąc proste ćwiczenie możesz zobaczyć dokąd zmierza cena, zrobić swój trading plan i ustalić czas handlu.

Co mam na myśli pisząc o czasie? Może być tak, że szukasz okazji do sprzedaży w ogólnym trendzie spadkowym, ale cena w Twojej skali czasowej wciąż idzie w górę tworząc wyższe szczyty i wyższe dołki. W tym przypadku nie rób żadnych prób sprzedaży dopóki Price Action nie zacznie wskazywać spadków (tworząc nowe LH i LL).

Zmiana trendu na spadkowy występuje kiedy widzimy następującą sekwencję:

HH>HL>LH>LL>LH Zmiana kierunku jest potwierdzona kiedy cena spada poniżej ostatnich dołków jak widać na wykresie obok.
Obrazek
Inaczej interpretując, jest to odwrócenie 1-2-3 i zajmujesz pozycję krótką po korekcie na poziomie czerwonej linii.

Jest kilka odmian tej sekwencji ale to jest zmiana kierunku w jego najprostszej formie.

Zmiana trendu na wzrostowy występuje kiedy widzimy następującą sekwencję:

LL>LH>HL>HH>HL Zmiana kierunku jest potwierdzona kiedy cena rośnie powyżej ostatnich szczytów jak widać na wykresie obok.
Obrazek
Inaczej interpretując, jest to odwrócenie 1-2-3 i zajmujesz pozycję długąpo korekcie na poziomie niebieskiej linii.

Jest kilka odmian tej sekwencji ale to jest zmiana kierunku w jego najprostszej formie.

Price Action w trendzie rosnącym lub spadkowym

Po tym, jak nastąpiła zmiana kierunku i została potwierdzona jedna z faz , rynek może zacząć kierować się w górę lub w dół zależnie od poprzedniego kierunku.

Na poniższym wykresie możemy zobaczyć idealny przykład kiedy cena dąży w górę lub w dół . Każda faza pokazuje cenę robiącą nowe HH & HL (wyższe szczyty i dołki) w trendzie wzrostowym i LH & LL (niższe szczyty i dołki) w trendzie spadkowym.

Obrazek
Obrazek

Price Action w trendzie bocznym

Jest to moment, kiedy wykres może stać się interesujący. Oznaczając kolejne szczyty i dołki za pomocą definicji Swing High i Swing Low jesteśmy w stanie wcześnie rozpoznać kiedy cena wchodzi w fazę trendu bocznego (konsolidacji).
-Cena nie robi nowych szczytów lub nowych dołków

Nie mam tu na myśli wszystkich szczytów lub dołków lub nowych H/L na wykresie dziennym/tygodniowym/miesięcznym.... Cena zmniejsza amplitudę i nie robi nowych H/L i pozostaje w zakresie w granicach ostatnich szczytów/dołków które zaobserwowaliśmy na naszym wykresie. Czyż nie jest to prosta definicja?

Definicja trendu bocznego (konsolidacji)

- Cena nie robi nowego maksimum albo minimum

- Jeżeli cena pozostaje w zasięgu poprzednich szczytów i dołków, rynek znajduje się w trendzie bocznym do czasu wystąpienia nowych szczytów lub dołków

- Cena potwierdza konsolidację kiedy niższy szczyty i wyższe dołki sa robione w granicach poprzedniego H/L

Na wykresie poniżej możemy zobaczyć, że od lewej strony wykresu cena robi nowe LH & LL cały czas aż do pierwszej niebieskiej strzałki, która w czasie rzeczywistym byłaby ostatnim dołkiem. Cena wtedy rusza wyżej by zrobić nowy wyższy szczyt HH. Te dwa poziomy H/L są zaznaczone na wykresie.

W rzeczywistości cena musi wyjść poza zaznaczony zakres tworząc nowy szczyt lub dołek, dopóki to się nie stanie cena będzie znajdować się w konsolidacji.

Obrazek

Identyfikacja konsolidacji

Kilka rzeczy potrzebnych do identyfikacji zakresów (range) we wczesnym etapie:
- Cena powinna zrobić korektę albo zmianę kierunku, wykres tworzący nowe minimum lub maksimum dyskfalifikuje nasz potencjalny zakres konsolidacji
- Jest kilka definicji zakresu, jednym z bardziej popularnych jest szukanie podwójnego dotknięcia linii wsparcia lub oporu. Jednak cena może nie stworzyć podwójnego dotknięcia jak w przykładzie powyżej. Jednak możesz zidentyfikować możliwość potencjalnej konsolidacji BARDZO wcześnie bez obaw, że cena dotknie dwa razy linię lub nie. Możesz to wyraźnie zobaczyć wizualnie bez jakiejkolwiek definicji.

W poniższych obrazkach możemy zobaczyć nowe przykłady i porównać je z przykładami zamieszczonymi powyżej. Jedyna główna różnica jest taka, że szukasz naruszenia poprzedniego high lub low jako pierwszego sygnału potencjalnej zmiany kierunku.
Obrazek
Obrazek

By Philip Newton www.trading-strategies.info (tłumaczenie FxLamer za zgodą autora).

// Wszelkie opisy formacji znajdują się w załączniku
Bedzie dobrze, luz......
=================

Awatar użytkownika
senemedar
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: senemedar »

Super!

Wnoszę do moderatora o udzielenie pochwały :wink:
[R]

ODPOWIEDZ