DayTrading: Poniedziałek 15.08.2016
Re: DayTrading: Poniedziałek 15.08.2016
Wiadomo co najprawdopodobniej wykombinuje RBA na posiedzeniu w nocy?
Golden Cross and go on
Bez zasad, wypracowanych setupów, doświadczenia, strategii i narzędzi tak włąsnie się gra. Wszystko wymaga czasu i umiejętności. Tak to szybko się wyzerujesz. W szachy też byś chciał być od razu mistrzem? Kążdy tu ma inny system, wypracowany na bazie swoich doświadczeń. Każdy robi inaczej, kieruje się innymi rzeczami. Nieraz w ostatniej chwili trzeba zrezygnować z wejścia, bo jakiś drobiazg nie pasuje w układance. A ty oczekujesz tutaj cudów. Wiesz, że na giełdzie można też stracić?ronni78 pisze:No i proszę, 6 tradów na EURUSD z tego tylko 1 skuteczny. Pozostałe Stop Lossy, jakbym nie grał.
Ja dopiero pracuje nad strategiami, ale mogę ci dać radę. Pracuj sam, obserwuj zachowanie wybranych instrumentów. Ja zauważyłem na przykład kwestię dywergencji między różnymi instrumentami np. DAX-em a SP500, które sa zasadniczym sygnałem dla zmiany trendów. Są też pewne schematy, układy poszczególnych wykresów, które lubią się powtarzać. Też trzeba to umieć rozpoznać, kojarzyć i wykorzystać. Do tego dochodzą wszystkie te sprawy z układami świeczek, na które trzeba uważąć np. doji, nagrobek, formacje itp. Na różne rzeczy trzeba uważać, żeby poznać kierunek. Dochodzą jeszcze dane, które potrafią wywrócić wszystko w kilka sekund do góry nogami (kalendarz ekonomiczny). Są różne techini i podejścia. Też myślałem, że po miesiącu będę milionerem, ale ta gra jest o wiele trudniejsza niż zakładałem. Czasem rynek robi takie figle, że w głowie się nie mieści..
To gra psychologiczna. W tej grze chodzi głównie o wycinanie SL.
Trade nr. 1:
Trend po lewej był spadkowy. Cena robiła korektę tego trendu. Założyłem, że to może być szczyt korekty, dałem SL powyżej tego szczytu i TP ok. 2 razy dalej niż SL. W którym miejscu zrobiłem błąd?
Trade nr. 2:
Rynek pokazał, że jednak korekta nie skończyła się, więc na tej samej zasadzie co wyżej postawiłem L z SL pod dołkiem, i TP w odległości 1,5 raza SL, i wycięło ten SL.
Trade nr. 3:
Powtórzyłem L z SL pod nowym dołkiem i TP ok. 2 razy SL, tym razem się udało i TP zaliczyło.
Trade nr. 4:
Założenie było proste, skoro rośnie, to kupujemy, więc powtórzyłem L trochę bardziej hojnie postawiłem SL i TP. Rynek bez zastanowienia zabrał ten SL. Gdzie popełniłem błąd?
Trade nr. 5:
Skoro cena rośnie, to znowu L pod kolejny wyższy dołek, tylko z ciasnym SL, który rynek zabrał. Gdzie popełniłem błąd?
Trade nr. 6:
Stwierdziłem, że skoro nie chce rosnąć, to może będzie spadać, więc tak samo jak wyżej, konsekwentnie. I SL.
Nie chcę być milionerem zaraz. Chcę jedynie systematycznie zarabiać więcej niż tracę. Ale, tu cena robi co chce i nie widzę żadnych sensownych zasad, że SL i RR, bo to nie działa. Mam stawiać SL gdzieś 45 pips, a brać 15 pips? Jak to się ma zarabiania? W jednym tradzie stracę trzy trady, czyli muszę robić 5 skutecznych na 1 stratny, żeby to miało sens, czyli muszę mieć skuteczność 80%. A takiej skuteczności to chyba nikt nie ma, albo jeżeli jest taki ktos, to już dawno jest milionerem.
Trend po lewej był spadkowy. Cena robiła korektę tego trendu. Założyłem, że to może być szczyt korekty, dałem SL powyżej tego szczytu i TP ok. 2 razy dalej niż SL. W którym miejscu zrobiłem błąd?
Trade nr. 2:
Rynek pokazał, że jednak korekta nie skończyła się, więc na tej samej zasadzie co wyżej postawiłem L z SL pod dołkiem, i TP w odległości 1,5 raza SL, i wycięło ten SL.
Trade nr. 3:
Powtórzyłem L z SL pod nowym dołkiem i TP ok. 2 razy SL, tym razem się udało i TP zaliczyło.
Trade nr. 4:
Założenie było proste, skoro rośnie, to kupujemy, więc powtórzyłem L trochę bardziej hojnie postawiłem SL i TP. Rynek bez zastanowienia zabrał ten SL. Gdzie popełniłem błąd?
Trade nr. 5:
Skoro cena rośnie, to znowu L pod kolejny wyższy dołek, tylko z ciasnym SL, który rynek zabrał. Gdzie popełniłem błąd?
Trade nr. 6:
Stwierdziłem, że skoro nie chce rosnąć, to może będzie spadać, więc tak samo jak wyżej, konsekwentnie. I SL.
Nie chcę być milionerem zaraz. Chcę jedynie systematycznie zarabiać więcej niż tracę. Ale, tu cena robi co chce i nie widzę żadnych sensownych zasad, że SL i RR, bo to nie działa. Mam stawiać SL gdzieś 45 pips, a brać 15 pips? Jak to się ma zarabiania? W jednym tradzie stracę trzy trady, czyli muszę robić 5 skutecznych na 1 stratny, żeby to miało sens, czyli muszę mieć skuteczność 80%. A takiej skuteczności to chyba nikt nie ma, albo jeżeli jest taki ktos, to już dawno jest milionerem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Błąd popełniłeś wszędzie,ronni78 pisze:Trade nr. 1:
Trade nr. 2:
Trade nr. 3:
Trade nr. 4:
Trade nr. 5:
Trade nr. 6:
dorwałeś się jak nastolatek do pierwszej lepszej baby i przy pierwszym bumbumbum zrobiłeś dzieciaka.
Trudno nawet oceniać twoje trejdy, ponieważ nie wiemy dokładnie co na podstawie czego robiłeś....
Forex ma podstawową wadę: trzeba bardzo dużo czasu poświęcać na naukę, a dalej na przestrzeganiu strategii.
W każdym punkcie był blad. Bledem jest zalozenie ze na niskim interwale cena zależy od czegos więcej niż przypadku i ciaglej fluktuacji.
A poza tym te posty to zwykla prowokacja:]
A poza tym te posty to zwykla prowokacja:]
Nie chcę mi się analizować dokładnie tych wejść, ale rynek po prostu cie wyprzedza, a to ty powinieneś wyprzedać trochę rynek. Dla mnie te wejścia sa dziwne. Jak nie jesteś pewnien to po co wchodzisz?
Zależy też na ile pipsów polujesz, czy na duże ruchy po kilkadziesią, czy kilka/kilkanaście i od razu zgarniasz zysk. To też są dwa różne podejścia, które tu występują na forum.
Takie stwierdzenie, że skoro nie chce rosnać to musi spadać też nie jest włąsiwe, bo czasem masz konsolę, czyli zygzak. Czasem jest wręcz płasko przez cały dzień, jak chyba wczoraj na DAX-ie i takie podejście jak nie skończy się wtedy sukcesem. Rynek nic nie musi, aż w końcu wyrywa gdzie chce i kiedy chce. Cała sztuka to wyczekać ten włąściwy moment, a nie szarpać się na konsolach i denerwować. Więcej czasu na analizę, mniej na trejdy poświęcaj. Trzeba grać jak rynek pozwala. Najlepiej złapać duży ruch w jedną stronę, tak jak w czwartek na ropie. Tam były przesłanki do L i to dużo wcześniej o nich tu pisano. Zobacz ile poszło do dziś. Takie ruchy trzeba łapać anie szapać się na konsoli, aż cie wytrząsna z całej kasy. Zle podchodzisz do tematu. Po prostu czasem się nie da nic ugrać i nie należy w tedy grać.
-- Dodano: 15 sie 2016, 23:14 --
No dobra, ropa na jutro. Myślałem wczoraj, że zrobią jakąś korektę wokół pivota 47.00, a zrobili tylko retest i polecieli wyżej. Teraz jest cikawa sytuacja, bo opór jest juz znacznie większy a następny przystanek powyżej tutaj 48,56 to dopiero 49,62 ... czyli daleka droga. Coś tu się musi wydarzyć (korekta??) , nie przebiją tego tak łatwo. Ale w każdym razie przebiją i zretestują od gór 48,56 to pakuję L za całe demo
. Taki plan.
Generalnie przebicie tego 48,56 będzie wymagało chyba wcześniejszej korekty i rozpędu z niższego poziomu. I tam jeszcze lepiej złapać grube L. Nie mam pojęcia jak głęboka będzie ta korekta przy tak silnym trendzie wzrostowym. Moze jakieś dane coś pomogą??
Zależy też na ile pipsów polujesz, czy na duże ruchy po kilkadziesią, czy kilka/kilkanaście i od razu zgarniasz zysk. To też są dwa różne podejścia, które tu występują na forum.
Takie stwierdzenie, że skoro nie chce rosnać to musi spadać też nie jest włąsiwe, bo czasem masz konsolę, czyli zygzak. Czasem jest wręcz płasko przez cały dzień, jak chyba wczoraj na DAX-ie i takie podejście jak nie skończy się wtedy sukcesem. Rynek nic nie musi, aż w końcu wyrywa gdzie chce i kiedy chce. Cała sztuka to wyczekać ten włąściwy moment, a nie szarpać się na konsolach i denerwować. Więcej czasu na analizę, mniej na trejdy poświęcaj. Trzeba grać jak rynek pozwala. Najlepiej złapać duży ruch w jedną stronę, tak jak w czwartek na ropie. Tam były przesłanki do L i to dużo wcześniej o nich tu pisano. Zobacz ile poszło do dziś. Takie ruchy trzeba łapać anie szapać się na konsoli, aż cie wytrząsna z całej kasy. Zle podchodzisz do tematu. Po prostu czasem się nie da nic ugrać i nie należy w tedy grać.
No dobra, ropa na jutro. Myślałem wczoraj, że zrobią jakąś korektę wokół pivota 47.00, a zrobili tylko retest i polecieli wyżej. Teraz jest cikawa sytuacja, bo opór jest juz znacznie większy a następny przystanek powyżej tutaj 48,56 to dopiero 49,62 ... czyli daleka droga. Coś tu się musi wydarzyć (korekta??) , nie przebiją tego tak łatwo. Ale w każdym razie przebiją i zretestują od gór 48,56 to pakuję L za całe demo

Generalnie przebicie tego 48,56 będzie wymagało chyba wcześniejszej korekty i rozpędu z niższego poziomu. I tam jeszcze lepiej złapać grube L. Nie mam pojęcia jak głęboka będzie ta korekta przy tak silnym trendzie wzrostowym. Moze jakieś dane coś pomogą??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
To gra psychologiczna. W tej grze chodzi głównie o wycinanie SL.
Dobra, Swieżak, no to grube L na EURUSD, TP na 1,12862.Świeżak44 pisze:Nie chcę mi się analizować dokładnie tych wejść, ale rynek po prostu cie wyprzedza, a to ty powinieneś wyprzedać trochę rynek. Dla mnie te wejścia sa dziwne. Jak nie jesteś pewnien to po co wchodzisz?
No dobra, ropa na jutro. Myślałem wczoraj, że zrobią jakąś korektę wokół pivota 47.00, a zrobili tylko retest i polecieli wyżej. Teraz jest cikawa sytuacja, bo opór jest juz znacznie większy a następny przystanek powyżej tutaj 48,56 to dopiero 49,62 ... czyli daleka droga. Coś tu się musi wydarzyć (korekta??) , nie przebiją tego tak łatwo. Ale w każdym razie przebiją i zretestują od gór 48,56 to pakuję L za całe demo. Taki plan.
simon000111 pisze:Pokazały się prognozy na środowe DoE . Spadek zapasów o 0,333M![]()
Poczekam na korektę i dołacze się dopiero do wzrostów .
korekta już była na 39..... teraz to tylko UP, na 62 około tp na long term ustawiac
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami