DayTrading: Piątek 29.07.2016

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 30 lip 2016, 00:00

Wzrost
4
36%
Bez zmian
3
27%
Spadek
4
36%

Liczba głosów: 11

Awatar użytkownika
Bemowo1
Fanatyk
Fanatyk

Re: DayTrading: Piątek 29.07.2016

Nieprzeczytany post autor: Bemowo1 »

belon pisze:Witam,
GU
teoria:
trojksym_teoria.gif
wykres:
GU 1-5 sierpnia.png
brakuje chyba tylko testu strefy i dalej w dół.
pzdr
Jak tam dotrą, to pojadą wyżej i domkną lukę

belon
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: belon »

Bemowo1 pisze:
belon pisze:Witam,
GU
teoria:
trojksym_teoria.gif
wykres:
GU 1-5 sierpnia.png
brakuje chyba tylko testu strefy i dalej w dół.
pzdr
Jak tam dotrą, to pojadą wyżej i domkną lukę
Oczywiście, też tak może być. To tylko teoria vs. wykres albo wykres vs. teoria.
pzdr

rafmax
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: rafmax »

Aaa, zapomniałem zapytać. Gdzie jest ten koleżka co już w 2012 sprzedawał Sp 500 licząc codziennie na z wale?
"Buy the fu*king dip you fu*king idiot" :)
http://www.youtube.com/watch?v=jllJ-HeErjU

Ambasador
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Ambasador »

fx-technik pisze:
Ambasador pisze: Ps. Jako ciekawostkę wklejam wykres profitowy od początku mojej gry.
Fascynujący wykres z punktu psychologii.
Co takiego się w tobie "zacięło", żeś tak się odbił?

Pierwsza faza to wyraźne trzymanie strat i łudzenie się, że wróci.
I ta ostatnia mega zwała, totalna załamka, "a niech się dzieje co chce", tumiwisizm, stan takiego letargu.
A potem metamorfoza i konsekwencja!
Dobrze, że jest happy-end jak można to tak nazwać:) "Zacięło" się to, że środki się kończyły i musiałem "coś" zrobić, by odrobić - akurat taki charakter, że nie znoszę porażek, a taka bolesna strata mocno irytowała.
Rachunek sumienia, analiza błędów, wyznaczenie reguł, którymi będę się kierował, utworzenie excela, gdzie wpisuje codziennie wynik i sumuje je, wyznaczenie celów miesięcznych, by odrobić straty i zacząłem "ciułać". Kiedyś jak miałem pozycje +500-800 zł zawsze chciałem więcej(chciwość nie znała granic, a teraz bez problemu zamykam pozycje z +20 zł; +50zł; +300 zł - grunt, że in plus) - finalnie zamiast +500 miałem -500 i tysiąc różnicy - i tak w kółko :)

Pierwsza faza to przejście z demo na real, granie śmiesznymi kwotami by się wydawało, a za tym idą wielkości pozycji: 0,01 lota na eurusd lub oil. Pamiętam złapałem 2 dolarowy ruch w górę. "Bawiłem" się tak 3 miesiące, przy stracie -1,5 zrobiłem przerwę do wakacji, zacząłem powiększać stratę i zgubna tu była chęć szybkiego odrobienia straty. Później naczytałem się o zmianach dźwigni i postanowiłem wpłacić większe pieniądze. Początek był dobry, ale chciało się więcej - o wypłatach nawet nie myślałem, tak byłem pewny siebie heh.
Główne grzechy:
- otwierane zbyt duże pozycje w stosunku do depo
- za tym idzie zbyt wąskie SL
- brak akceptacji niskiego zysku
- brak cięcia strat.

Totalna ostatnia zwała była skutkiem otwartych pozycji 13.01.2016 :) tu akurat pozycje nie były zbyt duże, jednak potem zachciało się uśredniać cene i pozycje 0,10 lota na daxie trzymałem przy spadkach rzędu 500-700 punktów. Kumulacja nastąpiła 02.02.2016 - daily profit: -21 654,36.
03.02.2016 wpłaciłem jeszcze 10k - zrobiłem z nich 3,5k zysku i zamiast przestać - otworzyłem 0,5 lota na sall - DAX wtedy już odrabiał straty - finalnie trzymałem przez 140 punktów i strata -7694,30. Daily profit - -4 141,83.
04.02.2016 - kolejne +10 k balance. Dzień zamknąłem: -4 349,05.

Po tych 3 dniach gdzie po zsumowaniu wyszło: -30 145,24 zł - nabrałem respektu do rynku i zaczęła się we mnie rodzić myśl, że jak tak dalej będzie - długo nie pogram, bo nie będę miał czym.
Ostatecznie luty 2016 zamknął się -20 650,34.

Od marca stworzyłem sobie excela, akceptuje niskie zyski, otwieram mniej więcej stałe pozycje (0,1 dax, na walutach do 0,3-0,5 lota). Przy wypracowanym zysku dziennym czasem ryzykuje zysk na otwarcie większej pozycji. Od czasu do czasu wypróbuje inne walory. Kiedyś chciałem grać przeciwko trendowi i łapać miejsca zwrotów, teraz raczej jadę z nim, choć czasem mam chęć złapać odwrócenie.

Efektem: "metamorfoza i konsekwencja" widoczna na wykresie. Taka jest moja historia z FX :)
Świeżak44 pisze: Wykres robi wrażenie. :shock: Pozbierać się po czymś takim jest szczególnie ciężko a jeszcze zrobić to tak szybko to cud. Ja pewnie przestałbym grać gdzieś między 10-20k na minusie po prostu i zastanowił się nad zmianą. Wygląda na to , że jechałeś na złej stategi, na początku na małych stawkach a potem na większych, przez co powiększyłeś debet. Dziwne, że nigdy ne byłeś nad kreską przy tamtej strategii..
Sam jestem w szoku jak to wygląda heh:) dawałem sobie czas do końca roku by dojechać ten wykres tak jak teraz - zobaczymy jak się dalej potoczy - bo może to ta chęć odrobienia straty tak motywowała?
Złej strategii - można nazwać złą strategią brakiem jakiejkolwiek strategii :)

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: fx-technik »

Ambasador pisze:
fx-technik pisze:
Ambasador pisze: Ps. Jako ciekawostkę wklejam wykres profitowy od początku mojej gry.
Fascynujący wykres z punktu psychologii.
Co takiego się w tobie "zacięło", żeś tak się odbił?

Pierwsza faza to wyraźne trzymanie strat i łudzenie się, że wróci.
I ta ostatnia mega zwała, totalna załamka, "a niech się dzieje co chce", tumiwisizm, stan takiego letargu.
A potem metamorfoza i konsekwencja!
Rachunek sumienia, analiza błędów, wyznaczenie reguł, którymi będę się kierował, utworzenie excela, gdzie wpisuje codziennie wynik i sumuje je, wyznaczenie celów miesięcznych, by odrobić straty i zacząłem "ciułać".
Od marca stworzyłem sobie excela, akceptuje niskie zyski, otwieram mniej więcej stałe pozycje ...

Efektem: "metamorfoza i konsekwencja" widoczna na wykresie. Taka jest moja historia z FX :)
Zaznaczyłem tutaj w szczególności stworzenie arkusza Excel, ponieważ mało kto
zdaje sobie sprawę z tego, jak istotny jest tutaj szczegółowy plan realizacji celów.
Gdy sobie wszystko rozpiszemy, wtedy zobaczymy, że nawet 5 pips dziennie
wystarczy, żeby stać się milionerem.
Ba, nawet 1 pip dziennie, na plus.
Zbyt dużo ludzie pozostawiają przypadkowi traktując trading jako okazję na szybki zysk.
Wpadają wtedy w pułapkę iluzji, oszustwa EGO.

Dla mnie dodatkowym impulsem było odkrycie prawdy, że nie istnieje żadna jedna
obowiązująca metoda kreślenia wykresu i nigdzie nie jest napisane, że wykres
musi uwzględniać zmienność ceny w funkcji czasu.
Liczy się tylko i wyłącznie zmiana ceny o tyle pips, ile ja chcę dziennie brać.
Im bardziej ta zmiana jest zjawiskiem typowym, zachodzącym w typowych warunkach, tym
większe prawdopodobieństwo, że ta zmiana wystąpi.
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?

rafmax
Maniak
Maniak

Na kablu zmieńcie nastawienie. Spadki były, ale się skończyły... spodziewam się ze dołek sprzed kilkunastu dni nie będzie pogłębiony więcej niż o 50 pips. W ciągu 2 lat jesteśmy z kursem na poziomie 2,0.

Awatar użytkownika
highend
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: highend »

To pakuj 10 lotów L na kablu i zamknij platformę na 2 lata
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

rafmax pisze:Na kablu zmieńcie nastawienie. Spadki były, ale się skończyły... spodziewam się ze dołek sprzed kilkunastu dni nie będzie pogłębiony więcej niż o 50 pips. W ciągu 2 lat jesteśmy z kursem na poziomie 2,0.
rafmax pisze:Siema, dawno tu nie zaglądałem. Przejrzałem cały dzisiejszy wątek dt i w sumie nic się nie zmieniło...
Gdybanie jak było tak jest dalej.
Jedyny plus ze jakoś mniej wskaznikow widze u was na wykresach..☺ pozdro
Dokładnie, gdybanie!

-- Dodano: 31 lip 2016, 17:44 --

GBPUSD:
Dołek = 1.29607
Bieżąca Bid = 1.32320 (u mnie).
Czyli 271 pips + 50 pips = 321 pips

O czym ty tutaj piszesz człowieku?
Zmień wątek, bo ten tutaj jest o DT!
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).

rafmax
Maniak
Maniak

fx-technik pisze:
rafmax pisze:Na kablu zmieńcie nastawienie. Spadki były, ale się skończyły... spodziewam się ze dołek sprzed kilkunastu dni nie będzie pogłębiony więcej niż o 50 pips. W ciągu 2 lat jesteśmy z kursem na poziomie 2,0.
rafmax pisze:Siema, dawno tu nie zaglądałem. Przejrzałem cały dzisiejszy wątek dt i w sumie nic się nie zmieniło...
Dokładnie, gdybanie!

GBPUSD:
Dołek = 1.29607

nie czujesz rynku kolego.

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

rafmax pisze:
fx-technik pisze:
Dokładnie, gdybanie!

GBPUSD:
Dołek = 1.29607

nie czujesz rynku kolego.
Dokładnie, nie czuję rynku, tylko czytam rynek z wykresu.

-- Dodano: 31 lip 2016, 21:56 --
GBPUSD.png
-- Dodano: 31 lip 2016, 22:01 --
GBPUSD_forecasts.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Zablokowany