Witam
Mam takie proste pytanie:
Czy rolowanie należy uznać za koszt?
Dopiero zaczynam przygodę z forexem i pojawiła mi się minusowy swap podczas rolowania i nie wiem co to jest.
Grzegorz
Czy rolowanie jest kosztem?
Re: Czy rolowanie jest kosztem?
Nie do końca. Swap jest kosztem - lub raczej może nim być w zależności od rodzaju transakcji (zazwyczaj np. dla jednej strony jest dodatni, dla drugiej ujemny).
Rolowanie to przeniesienie serii kontraktu na kolejną. Kontrakty mogą mieć różnicę w kwotowaniach i właśnie ta różnica jest doliczana w swapie. Tyle, że jeśli np. dostaniesz -100 PLN w swapie to w praktyce tyle samo powinieneś mieć więcej w bilansie otwartej pozycji
więc wychodzi na jedno.
Nie wiem czy wystarczająco jasno to przedstawiłem...
Rolowanie to przeniesienie serii kontraktu na kolejną. Kontrakty mogą mieć różnicę w kwotowaniach i właśnie ta różnica jest doliczana w swapie. Tyle, że jeśli np. dostaniesz -100 PLN w swapie to w praktyce tyle samo powinieneś mieć więcej w bilansie otwartej pozycji

Nie wiem czy wystarczająco jasno to przedstawiłem...

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
To jest dodatkowy koszt jak jest ujemny albo dodatkowy zysk jak jest dodatnibobmel pisze:Witam
Mam takie proste pytanie:
Czy rolowanie należy uznać za koszt?
Dopiero zaczynam przygodę z forexem i pojawiła mi się minusowy swap podczas rolowania i nie wiem co to jest.
Grzegorz
Właśnie miałem taką sytuację. Kurs nagle wzrósł ale za to pojawił się ten minusowy swap (miałem długą pozycję).Tyle, że jeśli np. dostaniesz -100 PLN w swapie to w praktyce tyle samo powinieneś mieć więcej w bilansie otwartej pozycjiwięc wychodzi na jedno.
Planuję utrzymywać inwestycję długoterminowo (perspektywa roku albo jak się da to i dłużej) i zastanawiam się czy muszę zwracać uwagę na te rolowania i wysokość pozycji swap?
Jeżeli swap jest uwzględniony w aktualnej cenie to mogę się nim nie przejmować?
Moim skromnym zdaniem tak 

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
Dla testów otworzyłem zlecenie na 0.01 lota i zostawię na dość długi czas. Zobaczę jakie będą końcowe wnioski.
- MowmiSasiad
- Pasjonat
Jak zwykle zależybobmel pisze:
Planuję utrzymywać inwestycję długoterminowo (perspektywa roku albo jak się da to i dłużej) i zastanawiam się czy muszę zwracać uwagę na te rolowania i wysokość pozycji swap?

Tzn. Jeśli np inwestuję na długo w cfd na volatility index najczęsciej nazywany na platformach VIX, jednocześnie rolowanie jest tam co miesiąc a kolejne kontrakty otwierają się po wyższej cenie niż zamykające się to tak jakby cena stawała się coraz wyższa co zmniejsza potencjalne zyski ale i zwiększa ryzyko SO jeśli nie mamy odpowiednio wysokiego depo. Przykład podaje VIX'a bo ma czesto rolowania i osobiście interesuje mnie ten instrument pod kątem przyszlych podwyżek stopy procentowej przez FED. Jestem trochę zmęczony i mogłem się coś pomylić, ale wydaje mi się, że w miarę wiadomo o co mi chodzi

Na długi termin odradzam. Ja kiedyś kupiłem CFD na dołku i trzymałem kilka miesięcy. Te swapy to zabiorą ci większość zysku a straty pogłebią. Po kilku miesiącach cena wróciła do ceny wejścia i miałem kolosalny "-" swap. Lepiej jakiś ETF albo certyfikat.bobmel pisze:Właśnie miałem taką sytuację. Kurs nagle wzrósł ale za to pojawił się ten minusowy swap (miałem długą pozycję).Tyle, że jeśli np. dostaniesz -100 PLN w swapie to w praktyce tyle samo powinieneś mieć więcej w bilansie otwartej pozycjiwięc wychodzi na jedno.
np coś takiego
http://stooq.pl/q/?s=rcwhtaopen.pl
-
- Uczestnik
Rollover lub wymienne opłaty są odsetki zapłacone lub uzyskane przez noc. Można dodać znaczny dodatkowy koszt czy zysk do handlu. Na przykład Załóżmy kupić parę EUR / USD, czyli zakupu i sprzedaży EURO USD. A stopa procentowa dla euro wynosi 4%, natomiast w przypadku USD to jest 2,25%. Więc kupujesz walutę o wyższej stopie procentowej, a tym samym będą zarabiać Rollover 1,75% w skali rocznej. Jednak jeśli chcesz sprzedać EUR / USD na tej samej stopy procentowej będzie ponosić dodatkowe koszty i będą musieli zapłacić rollover z 1,75% na parze.