Ambasador pisze:quote"Świeżak44"
To pokaż swoje realne trejdy, skoro liczy się efekt

Na razie wrzuciłem na luz, jeszcze obserwuję rynek, dopracowuję strategię wejścia i teraz wyjścia, gram na demo. JAk w końcu zrobię jakiś duży dobry trejd to na pewno się o tym dowiesz.
Nie sztuką jest w końcu zrobić jakiś duży trejd jak to nazwałeś. Sztuką jest systematycznie mieć + na koniec dnia. Rozumiem opcję demo, jednak z mojego doświadczenia wynika, że jak nie masz cierpliwości to konto demo mocno zaburza proces myślowy i decyzyjny ( a co mi tam, otworzę lota na sell) - co wyjdzie tak czy inaczej na koncie realnym( u mnie mocno boleśnie wyszło, ale wychodzę powoli z "okopów" - najważniejsze to stworzenie reguł gry i ich cholerne trzymanie się. Bez tego będziesz zwykłym dawcą kapitału)
Już lepiej grać mniejszymi kwotami na realne pieniądze. Pamiętam moje początki, gdzie wpłaciłem 500 zł i rzeźbiłem na 0,01 lota na parach walutowych czy surowcach. Człowiek zupełnie inaczej "przeżywa" podjętą decyzję.
Każdy musi dobrać strategię dla siebie. Ja już wiem jak będę grał. Interesują mnie 1-3 dniowe wejścia na kilkaset pipsów. Nie chcę grać codziennie. Chcę grać bardzie w interwale H4- D1 niż na m5, ale wejścia będą na m1. Już dobrze potrafię wyczuć moment wejścia. Ostatnio byłem blisko złapania lota na DAXie po 9782 z rana parę dni temu tuż po 9.00, idealnie na samym szczycie. Ale szarpali i zeżarło SL. Wiem teraz, że powienienem łapać to wyżej na takich szpilach, do skutku. Parę razy już widziałem takie spekulacyjne podbicia przed zwałą, zwłaszcza na DAX-ie. Ale moment ogólnie wypatrzony bardzo dobrze, potem zleciało ostro i następnego dnia z luką w dół... I o to mi chodzi. To było na demo, bez sprawdzania dywergencji co zrobiłem dopiero po paru godzinach. Jakbym sprawdził dywergencje z rana, to nie grałbym na demo tylko na live i łapałbym do skutku.
Niestety ta gra wymaga niesamowitej dyscypliny. Trzeba bez przerwy kontrolować wykresy.
Gra na demo pozwala mi oswoić się z ruchem ceny przy dużych lotach. Kilkadziesiąt złoty na mikrolotach to zupełnie nie to samo..
Ideałem teraz dla mnie jest takie wejście w transakcję na ruchu, gdzie od razu można zaciągnąć SL i cena już nie wróci. W ten sposób nic się nie straci a wiele można zyskać. Takie coś teraz trenuję. Dlatego potrzebuję demo, żeby to wyćwiczyć. W ten sposób mozna grać nawet na danych.
Protytet dla mnie to nie narobić sobie znowu strat, dlatego sobie trochę odpuściłem. Jestem zaledwie kilka stówek pod kreską a byłem już ponad 10tys. i patrz, że praktycznie odrobiłem. Wiem jak trudno złapać dobry trejd, nawet jak jest już pewność i dlatego muszę to wyćwiczyć na demo. Drugą sprawą są emocje, które na demo są znacznie mniejsze co mi pomaga. Chcę się do tego przyzwyczaić- do mniejszych emocji

To gra psychologiczna. W tej grze chodzi głównie o wycinanie SL.