Wtrącę swoje 3 grosze
Czy lisy (banki, duże fundusze) przejmują się M15, M30 - NIE. Czy przejmują się tym co widać na Weekly, Daily, w porywach H4 ? Jak najbardziej TAK.
Czy dało się przewidzieć wynik Brexitu z wykresów zanim wynik poznała opinia publiczna ? Tak, dało się. Ale było trzeba siedzieć przez całą noc na FX. Sprawa wyglądała w ten sposób, że początkowo wynikało iż liski akumulują się po to by wybić w górę. I tak było, tyle że to były liski amerykańskie które dostały w tyłek od banków brytyjskich które już około godziny 2 nad ranem (w nocy, whatever) znały sondaże i to widać po wykresie jak diabli. Od 23:00 czasu polskiego referendum się zakończyło i trwało podliczanie głosów. Nie wiem jaka była godzina "oficjalna" podania wyników ale brytyjskie banki znały je już od 2:00. Zresztą dysponując taką kasą nietrudno o dostęp do poufnych informacji z wyprzedzeniem na własnym boisku
Wcale by mnie nie zdziwiło gdyby się okazało w najbliższym czasie że upadł jakiś amerykański bank (oczywiście mniejszy) lub (co bardziej prawdopodobne) jakiś poważniejszy amerykański fundusz hedge. Myślę, że po prostu brytyjskie banki wykorzystały szanse i się nieźle obłowiły na Brexicie oczywiście kosztem innych dużych graczy bo nie retalistów naszego pokroju
Natomiast totalną bzdurą jest to że gdyby UK zdecydowała się zostać w UE to mielibyśmy to samo. Nie, mielibyśmy wystrzał do góry bo wszystko było ustawione właśnie UP a brytyjskie banki musiałyby lecieć z prądem. Natomiast wiedząc o tym że na rynku dojdzie do paniki wskutek wyjścia UK zajęły odpowiednio wcześniej właściwe pozycje co można odczytać na wykresach