Nie kolejny błąd tylko podstawy. Przewaga kupujących nad sprzedającymi powoduje wzrost i odwrotnie. A brak płynności jest sytuacja extremalną. Zdecydowana przewaga jednych nad drugimi. I racja, że nie nie od wolumenu to zależy. Ale nie o wolumenie dyskusjafx-technik pisze:Kolejny błąd myślowy.Cblondyn pisze: A co decyduje o ruchu ceny? Zwiekszony popyt albo podaż. Nic nowego
Brak płynności po jednej ze stron powoduje ruch ceny.
Inaczej, brak równowagi.
Wolumen nic nie ma z tym wspólnego, bo to jest rzecz względna.
Mały wolumen i brak pokrycia powoduje duży skok ceny.
To na DAX30 widać wieczorem, gdy np. wolumen = 8 Buy, vs. 0 Sell. i ruch na 40 Pips, np.
DayTrading: Poniedziałek 13.06.2016
Re: DayTrading: Poniedziałek 13.06.2016
jkar pisze:Napisałem o "Oops!" nie "ups"- popatrz w moich postach ( nie dalej niz miesiąc) - podałem warunki i statystyczną sprawdzalnosc.archog pisze:jkar pisze:Ten Oops! na Daxie ( jesli wystąpi) bedzie tez " zupą z żółwia".
Przykładowy opis : http://technical.traders.com/tradersonl ... p?art=2414
Witam,
co masz na myśli z tym ups, spadki z trendem czy wzrosty jako kontrę po przebiciu dna?
Od tego czasu na istrumentach które sledzę wystąpił 3 razy ( i jak narazie 100% skutecznosci - w wersji klasycznej tj.
okreslającej równiez moment wyjscia z formcji).
Zresztą ... najlepiej wpisz wujkowi " Oops!" - (jedna uwaga - tj. formacja opublikowana przez Larriego Williamsa i od jego def. proponuje zacząć).
dzięki za odpowiedź.
wygląda mi to jak łapanie spadających noży, , ale zobaczymy juro rano. postawiłem nieco kasy na to.
Moje komentarze i opinie nie stanowią „rekomendacji” w rozumieniu przepisów Rozporządzenia Ministra Finansów z 19.10.2005 ws. informacji stanowiących rekomendacje dot. instrumentów finansowych, lub ich emitentów (Dz.U. z 2005 r. Nr 206, poz. 1715).
A niby dlaczego GPW ma być przekleństwem? Zasada działania rynków wszędzie jest podobna. Nie mylić z "taka sama". Popyt i podaż jest na każdym rynku i decyduje o cenie. To wszystko. A spekulować można na każdym instrumencie jeśli jest mozliwość handlu.shogomad pisze:Lata na GPW to na FX często przekleństwo. To że cena sie nie zmienia na na fx to nie znaczy ,ze nie ma transakcji. To wręcz może znaczyć że jest bardzo dużo transakcji bez przewagi jednej ze stron.Cblondyn pisze:Co to jest dystrybucja i akumulacja nie musisz mi pisać bo mam kilka lat na GPW za sobą. A temat poruszyłem z czystej ciekawości jak może się zachowac rynek.fx-technik pisze: Weź dokładnie przeczytaj artykuł, co mam link w stopce.
I się zastanów co to Dystrybucja i Akumulacja.
I wtedy zrozumiesz jakie bzdury ludzie piszą.
Gruby prowadzi kampanię w konsolidacji, gdzie płynność jest największa.
-- Dodano: 13 cze 2016, 13:31 --
niewazne czy bedzie brexit czy srexit.
GBPPLN
kierunek południe i target, oczywiście nie w linii prostej
GBPPLN

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami
- fx-technik
- Fanatyk
Ale to trzeba mieć blade pojęcie o tym, jak to wszystko działa.shogomad pisze:Lata na GPW to na FX często przekleństwo. To że cena sie nie zmienia na na fx to nie znaczy ,ze nie ma transakcji. To wręcz może znaczyć że jest bardzo dużo transakcji bez przewagi jednej ze stron.Cblondyn pisze:Co to jest dystrybucja i akumulacja nie musisz mi pisać bo mam kilka lat na GPW za sobą. A temat poruszyłem z czystej ciekawości jak może się zachowac rynek.fx-technik pisze: Weź dokładnie przeczytaj artykuł, co mam link w stopce.
I się zastanów co to Dystrybucja i Akumulacja.
I wtedy zrozumiesz jakie bzdury ludzie piszą.
Gruby prowadzi kampanię w konsolidacji, gdzie płynność jest największa.
-- Dodano: 13 cze 2016, 13:31 --
Jeżeli byśmy zrealizrealizowali pomyśł Cblondyn, czyli sprzedać większy wolumen bez pokrycia kupujących, to
się wydarzy jedno z następujących:
- Broker wyrzuci rekwotę, bo nie będzie mógł kupić tego zlecenia, i wtedy nic się nie stanie.
- Broker ECN przepuści zlecenie, tylko że ono się zrealizuje po kolei po cenach, gdzie będą kupujący.
- Jakiś sprytny algorytm śledzący wychwyci to zlecenie i właduje frajerów w potężną minę.
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?
ależ Ty masz fantazje, chłopie... : ))))highend pisze:niewazne czy bedzie brexit czy srexit.
GBPPLNkierunek południe i target, oczywiście nie w linii prostej
a w jakim terminie ten zjazd wieszczysz ? ... bo przy kursie mniej niż 5 PLN do funta, to zaczną wracać hurtowo : )
a poza tym... z jakiej okazji PLN miałby urosnąć aż tak w siłę? ...
uwielbiam Twoje wykresy : )
Jutro też jest dzień.
Trend is Your Friend... a setup Twoja stara!
Witam wszystkich serdecznie. Prawda jest taka, że trzeba być nieźle ukierunkowanym debilem, żeby zarobić milion dolarów. - A. Ostrowski
Witam wszystkich serdecznie. Prawda jest taka, że trzeba być nieźle ukierunkowanym debilem, żeby zarobić milion dolarów. - A. Ostrowski
ale jazda, nabiorą mnóstwo osób w L na edku, wygląda to tak przekonująco, że sam zaraz w L uwierzę 
te ostatnie 15 minut niesamowite, jeżdżą to h1 jak dzieciaki bawiące się windą

Chciałem podziękować tym osobom za ich wkład w mój trading, kolejność ma znaczenie, proszę to oni: ZEUSSFX, RYCHU, GREEN7, MIGHTY BAZ
EKIPA NIE DO POKONANIA.
EKIPA NIE DO POKONANIA.
Tylko spekulujesz bo w sytuacji nie byłeś. Ja tez nie byłem. I nikt z forum nie był. Poza tym sprytny algorytm jak go nazywasz może sie do ruchu przyłączyć nie musi z nim walczyć. Tyle. Dyskusja czysto teoretyczna.fx-technik pisze: Jeżeli byśmy zrealizrealizowali pomyśł Cblondyn, czyli sprzedać większy wolumen bez pokrycia kupujących, to
się wydarzy jedno z następujących:
- Broker wyrzuci rekwotę, bo nie będzie mógł kupić tego zlecenia, i wtedy nic się nie stanie.
- Broker ECN przepuści zlecenie, tylko że ono się zrealizuje po kolei po cenach, gdzie będą kupujący.
- Jakiś sprytny algorytm śledzący wychwyci to zlecenie i właduje frajerów w potężną minę.
@Archog...
"wygląda mi to jak łapanie spadających noży, , ale zobaczymy juro rano. postawiłem nieco kasy na to."
Zdecydowanie nie...
Zwracam uwagę , ze jeszcze warunki do wejscia według " Oops!" ani " zupy z żółwia" na Daxie jeszcze sie nie wypełniły..
Entry dopiero kilka pipsów powyzej miny z piątku tj.9771.
(przeczytaj jeszcze raz ....)
Jeszcze raz w prostych słowach...
Zanosi sie na to ( i jest czas zeby sie przygotowac- ALE JESZCZE NA SPUST NACISKAC NIE WOLNO).
"wygląda mi to jak łapanie spadających noży, , ale zobaczymy juro rano. postawiłem nieco kasy na to."
Zdecydowanie nie...
Zwracam uwagę , ze jeszcze warunki do wejscia według " Oops!" ani " zupy z żółwia" na Daxie jeszcze sie nie wypełniły..
Entry dopiero kilka pipsów powyzej miny z piątku tj.9771.
(przeczytaj jeszcze raz ....)
Jeszcze raz w prostych słowach...
Zanosi sie na to ( i jest czas zeby sie przygotowac- ALE JESZCZE NA SPUST NACISKAC NIE WOLNO).
Ostatnio zmieniony 13 cze 2016, 14:04 przez jkar, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak by powiało zdrowo to bym jeszcze raz pofrunął.
a ruch ten w zakresie 10 pips się odbywa... automaty na wschodnim wybrzeżu odpalają ; )Farciarz pisze:ale jazda, nabiorą mnóstwo osób w L na edku, wygląda to tak przekonująco, że sam zaraz w L uwierzę
Jutro też jest dzień.