Nie koniecznie "rozkład jazdy", ale to podstawa Daytradera, żeby wiedział co i kiedy może ruszyć ceną.Świeżak44 pisze:Aaaaaaaaaaaaa , to oni czekali na dane PMI dla Euro.. Dlatego odbili dopiero o 10.00.. A wy nic nie mówicie..Czyli kalendarz ekonomiczny to nasz rozkład jazdy..
DayTrading: Poniedziałek 23.05.2016
- fx-technik
- Fanatyk
Re: DayTrading: Poniedziałek 23.05.2016
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
Tak myślę, że to można przewidzieć wcześniej, że jak sa ważne dane, to ustawią sie przy naprawdę ważnych liniach.. Tak samo dzisiaj przed 9.00 to było jasne, że najbliższa ważną linią jest ta dolna, bo wyżej to jest gdzieś powyżej 10000, czyli nierealne żeby się tam ustawili w sytuacji potencjalnego zagrożenia. Bez sensu by to było.. Nie mogli się tez ustawić na środku. Czyli musieli zjechać do dolnej, waznej bariery. To było jedyne wyjście.fx-technik pisze:Nie koniecznie "rozkład jazdy", ale to podstawa Daytradera, żeby wiedział co i kiedy może ruszyć ceną.Świeżak44 pisze:Aaaaaaaaaaaaa , to oni czekali na dane PMI dla Euro.. Dlatego odbili dopiero o 10.00.. A wy nic nie mówicie..Czyli kalendarz ekonomiczny to nasz rozkład jazdy..
To gra psychologiczna. W tej grze chodzi głównie o wycinanie SL.
- fx-technik
- Fanatyk
Edka dzisiaj należało grać tak:
Bez stresu, bez pozycji na weekend, bez kombinowania i bez wielkich filozofii.
-- Dodano: 23 maja 2016, 10:37 --
Jesteś w stanie to tak przeanalizować na spokojnie, post factum.
W trakcie akcji nie jesteś w stanie tego zrobić.
Dlatego wielu ucieka się do H1 wzwyż, bo tam mają czas na takie przygotowania.
Dlatego skalper lub Daytrader Intraday potrzebuje mechanicznej metody, żeby robić określone
czynności w określonych układach i nie zastanawiać się zbyt długo.
Z wejściem w S po czerwonej w zaznaczonym obszarze.Bez stresu, bez pozycji na weekend, bez kombinowania i bez wielkich filozofii.
-- Dodano: 23 maja 2016, 10:37 --
Tak dokładnie, tylko tutaj w grę wchodzi właśnie psycha i fizjologia.Świeżak44 pisze:Tak myślę, że to można przewidzieć wcześniej, że jak sa ważne dane, to ustawią sie przy naprawdę ważnych liniach.. Tak samo dzisiaj przed 9.00 to było jasne, że najbliższa ważną linią jest ta dolna, bo wyżej to jest gdzieś powyżej 10000, czyli nierealne żeby się tam ustawili w sytuacji potencjalnego zagrożenia. Bez sensu by to było.. Nie mogli się tez ustawić na środku. Czyli musieli zjechać do dolnej, waznej bariery. To było jedyne wyjście.fx-technik pisze:Nie koniecznie "rozkład jazdy", ale to podstawa Daytradera, żeby wiedział co i kiedy może ruszyć ceną.Świeżak44 pisze:Aaaaaaaaaaaaa , to oni czekali na dane PMI dla Euro.. Dlatego odbili dopiero o 10.00.. A wy nic nie mówicie..Czyli kalendarz ekonomiczny to nasz rozkład jazdy..
Jesteś w stanie to tak przeanalizować na spokojnie, post factum.
W trakcie akcji nie jesteś w stanie tego zrobić.
Dlatego wielu ucieka się do H1 wzwyż, bo tam mają czas na takie przygotowania.
Dlatego skalper lub Daytrader Intraday potrzebuje mechanicznej metody, żeby robić określone
czynności w określonych układach i nie zastanawiać się zbyt długo.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DAX już wyżej bez amerykanów nie podskoczy.. W USA kontrakty stanęły na górnej bandzie. No to czekamy do 15:30
- fx-technik
- Fanatyk
Co do Edka, to pokazałem wyżej typowy trade Intraday.
Poniższy scenariusz L nie został jeszcze zanegowany: -- Dodano: 23 maja 2016, 10:54 --
Pod ew. korektę impulsu wzrostowego.
Pipsów jest tam sporo.
-- Dodano: 23 maja 2016, 11:31 --
Niektórzy to nazywają "kozak trading".
Gdy masz strategię i MM, oraz wiedzę i doświadczenie, to tu nic z kozaczenia nie występuje.
Po prostu robisz, to co masz robić.
A wróżbiarstwo zostawiasz innym.
Na początku zawsze jest trudno ogarnąć to, co widzimy na wykresach.
Naprawdę potrzebnych jest ok. 20 tys. godzin, żeby zacząć widzieć, że na wykresach są pewne
powtarzalne scenariusze, np. dzienne, charakterystyczne dla danego instrumentu.
Jeżeli ktoś skacze po kilkunastu, lub kilkudziesięciu różnych instrumentach, to mu zajmie znacznie
więcej godzin, żeby wszystkie dobrze poznać.
A w zarabianiu nie chodzi wcale o to, tylko o regularne branie zbliżonych wartości.
Poniższy scenariusz L nie został jeszcze zanegowany: -- Dodano: 23 maja 2016, 10:54 --
No to, jeżeli czyjaś strategia i MM pozwala, to S trzeba grać.Świeżak44 pisze:DAX już wyżej bez amerykanów nie podskoczy.. W USA kontrakty stanęły na górnej bandzie. No to czekamy do 15:30
Pod ew. korektę impulsu wzrostowego.
Pipsów jest tam sporo.
-- Dodano: 23 maja 2016, 11:31 --
Niektórzy to nazywają "kozak trading".
Gdy masz strategię i MM, oraz wiedzę i doświadczenie, to tu nic z kozaczenia nie występuje.
Po prostu robisz, to co masz robić.
A wróżbiarstwo zostawiasz innym.
Na początku zawsze jest trudno ogarnąć to, co widzimy na wykresach.
Naprawdę potrzebnych jest ok. 20 tys. godzin, żeby zacząć widzieć, że na wykresach są pewne
powtarzalne scenariusze, np. dzienne, charakterystyczne dla danego instrumentu.
Jeżeli ktoś skacze po kilkunastu, lub kilkudziesięciu różnych instrumentach, to mu zajmie znacznie
więcej godzin, żeby wszystkie dobrze poznać.
A w zarabianiu nie chodzi wcale o to, tylko o regularne branie zbliżonych wartości.
Ostatnio zmieniony 23 maja 2016, 11:51 przez fx-technik, łącznie zmieniany 1 raz.
Macie coś na kabla?
A tak w ogóle to co to jest ten "kabel"???nowy1234 pisze:Macie coś na kabla?

- fx-technik
- Fanatyk
Graj kierunek PA z mniejszego TFu.nowy1234 pisze:Macie coś na kabla?
para gbpusdŚwieżak44 pisze:A tak w ogóle to co to jest ten "kabel"???nowy1234 pisze:Macie coś na kabla?
- fx-technik
- Fanatyk
http://akademiaforex.com/czy-znasz-zargon-rynku-forex/Świeżak44 pisze:A tak w ogóle to co to jest ten "kabel"???nowy1234 pisze:Macie coś na kabla?