@Shogomad
Jakie przemyślenia się nasuwają odnośnie DAXa ?
DayTrading: Wtorek 17.05.2016
Re: DayTrading: Wtorek 17.05.2016
"Logika zaprowadzi cię z punktu A do punktu B, wyobraźnia zaprowadzi cię wszędzie"
No pewnie ,że mogą. Truizm. Tylko nikt ci nie każe grać u brokera który cie nie zabezpiecza przed czymś takim.Cblondyn pisze:Jesteś w błędzie kolego. Otóż tylko rynki lewarowane (forex, CFD) mogą wygenerować wiekszą strate niż wielkość depozytu własnie poprzez lewar. A im wiekszy lewar oferuje broker tym wiekszą starte można ponieść jeśli ktoś nie ma wyobraźni i zdrowego rozsądku. Każdy broker daje swojemu nowemu klientowi do podpisania dokument o tym ryzyku jw.shogomad pisze:
Lewar nie miał tu nic do rzeczy. KNF też nie wymyślił 100:1 tylko ustawodawca ( KNF nawet nie opiniował pozytywnie)
Otóż o wiele wiecej można stracić u brokera co oferuje lewar 888:1 niż u brokera z lewarem 100:1. W sytuacjach typu "czarny łabędź" jak w ubiegłym roku (luka cenowa). Przy obrocie akcjami ryzyko to nie występuje.
Współczuję ci, bo ja mam rachunki u brokerów u których nie mogę stracić więcej niż wpłaciłem do nich. I tak sprawdziłem to robiąc minus na rachunku i doświadczając przywrócenia jego salda do zera.
Pozatym robie przelewy do i od brokerów codziennie, wiec czarny łabędź jak stąd do Wąchocka na pierdylion pipsów może mnieco najwyżej cmoknąć w trąbkę. Najwięcej ile strace to kwota mojego średniego SL x2-4. I to nie ważne czy z powodu mojego błędu czy jakiegoś dramatu na rynku.
-- Dodano: 17 maja 2016, 17:41 --
Czekam co sie stanie tutaj...może bedzie jakiś pinbar, luka, cień hossy, cokolwiek na czym sie można zahaczyć. To tak na skalpik.slav_ko pisze:@Shogomad
Jakie przemyślenia się nasuwają odnośnie DAXa ?
Na razie odbili sie prawie co do pipsa tam gdzie narysowałem kółko jakieś 20 minut temu, ale za wcześnie by sie tym sugerować.
...dzisiaj wyrobiłem 3 dniową pipsnormę wiec juz sie nie spinam.
Na Daily czekam ile zostanie z tego dolnego knota, bo jak niewiele albo nowe low dzisiaj będzie to mocno misiowato to wygląda na ten tydzień
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 17 maja 2016, 17:45 przez shogomad, łącznie zmieniany 1 raz.
Otóż broker typu ECN nie zabezpiecza przed tego typu ryzykiem gdyż jest pośrednikiem a nie stroną transakcji. I nikt w takim przypadku nikomu niczego darować nie będzie. A własnie tacy sa preferowani przez scalperów z racji małego spreadu. Broker MM i owszem, ale sporo sam ryzykuje. O zaletach poszczególnych brokerów nie będę się wypowiadał bo długi tematshogomad pisze:No pewnie ,że mogą. Truizm. Tylko nikt ci nie każe grać u brokera który cie nie zabezpiecza przed czymś takim.Cblondyn pisze:Jesteś w błędzie kolego. Otóż tylko rynki lewarowane (forex, CFD) mogą wygenerować wiekszą strate niż wielkość depozytu własnie poprzez lewar. A im wiekszy lewar oferuje broker tym wiekszą starte można ponieść jeśli ktoś nie ma wyobraźni i zdrowego rozsądku. Każdy broker daje swojemu nowemu klientowi do podpisania dokument o tym ryzyku jw.shogomad pisze:
Lewar nie miał tu nic do rzeczy. KNF też nie wymyślił 100:1 tylko ustawodawca ( KNF nawet nie opiniował pozytywnie)
Otóż o wiele wiecej można stracić u brokera co oferuje lewar 888:1 niż u brokera z lewarem 100:1. W sytuacjach typu "czarny łabędź" jak w ubiegłym roku (luka cenowa). Przy obrocie akcjami ryzyko to nie występuje.
Współczuję ci, bo ja mam rachunki u brokerów u których nie mogę stracić więcej niż wpłaciłem do nich. I tak sprawdziłem to robiąc minus na rachunku i doświadczając przywrócenia jego salda do zera.
Pozatym robie przelewy do i od brokerów codziennie, wiec czarny łabędź jak stąd do Wąchocka na pierdylion pipsów może mnieco najwyżej cmoknąć w trąbkę. Najwięcej ile strace to kwota mojego średniego SL x2-4. I to nie ważne czy z powodu mojego błędu czy jakiegoś dramatu na rynku.
Jezeli gramy na D1 na rynku forex czy CFD i gramy zgodnie z zasadami gry na D1 to utrata depozytu jest prawie niemozliwa. MM i prawidlowe SL nie pozwala na lewarowanie. Jezeli chodzi o akcje to mozna stracic wszystko gdy firma zbankrutuje i tak tez bylo setki razy. Nie wiem dlaczego w Polsce ludzie sa scigani za dlugi na forex, bo to raczej wina brokerow, ze ich MC nie zadzialalo.Cblondyn pisze:Jesteś w błędzie kolego. Otóż tylko rynki lewarowane (forex, CFD) mogą wygenerować wiekszą strate niż wielkość depozytu własnie poprzez lewar. A im wiekszy lewar oferuje broker tym wiekszą starte można ponieść jeśli ktoś nie ma wyobraźni i zdrowego rozsądku. Każdy broker daje swojemu nowemu klientowi do podpisania dokument o tym ryzyku jw.shogomad pisze:
Cblondyn pisze:Otóż broker typu ECN nie zabezpiecza przed tego typu ryzykiem gdyż jest pośrednikiem a nie stroną transakcji. I nikt w takim przypadku nikomu niczego darować nie będzie. A własnie tacy sa preferowani przez scalperów z racji małego spreadu. Broker MM i owszem, ale sporo sam ryzykuje. O zaletach poszczególnych brokerów nie będę się wypowiadał bo długi tematshogomad pisze:No pewnie ,że mogą. Truizm. Tylko nikt ci nie każe grać u brokera który cie nie zabezpiecza przed czymś takim.Cblondyn pisze:
Jesteś w błędzie kolego. Otóż tylko rynki lewarowane (forex, CFD) mogą wygenerować wiekszą strate niż wielkość depozytu własnie poprzez lewar. A im wiekszy lewar oferuje broker tym wiekszą starte można ponieść jeśli ktoś nie ma wyobraźni i zdrowego rozsądku. Każdy broker daje swojemu nowemu klientowi do podpisania dokument o tym ryzyku jw.
Widze, że jesteś kolejnym miliarderem który gra tysiacami lotów i potrzebuje ECN'a i stać go na płacenie mu. W takim razie zapewne inaczej zabezpieczasz sie przed ryzykiem wiec nie bede pisał o hedgu, arbitrażu i dynamicznym wchodzeniu i wychodzeniu w pozycje w momentach nierównowagi.
Ale tutaj wszyscy jesteśmy drobnymi detalistami, dziobiemy sobie trzy do pięcio cyfrowe kwoty na pozycje. W takim układzie nie ma co demonizować MM tylko brać co oferują , przebierać i wybrzydzać. Cieszyć sie z dobrej egzekucji stabilnych spreadów i właśnie ochrony kapitału.
I uwierz mi są brokerzy co chronią cie przed takimi akcjami jak na franku, a nie ścigają cie potem po sądach i każą dopłacać. Twoja betka z jakich broków korzystasz . Ja wole spać spokojnie

Otóż miliarderem nie jestem i pewnie nim nie będęshogomad pisze:
Widze, że jesteś kolejnym miliarderem który gra tysiacami lotów i potrzebuje ECN'a i stać go na płacenie mu. W takim razie zapewne inaczej zabezpieczasz sie przed ryzykiem wiec nie bede pisał o hedgu, arbitrażu i dynamicznym wchodzeniu i wychodzeniu w pozycje w momentach nierównowagi.
Ale tutaj wszyscy jesteśmy drobnymi detalistami, dziobiemy sobie trzy do pięcio cyfrowe kwoty na pozycje. W takim układzie nie ma co demonizować MM tylko brać co oferują , przebierać i wybrzydzać. Cieszyć sie z dobrej egzekucji stabilnych spreadów i właśnie ochrony kapitału.
I uwierz mi są brokerzy co chronią cie przed takimi akcjami jak na franku, a nie ścigają cie potem po sądach i każą dopłacać. Twoja betka z jakich broków korzystasz . Ja wole spać spokojnie

Czy na H4 czy na m1 wykres jest taki sam. Takie same prawa rynku. Balansowanie miedzy czerwonymi liniami albo glebokie zejscie ponizej czerwonych, korekta i kontynuacja w danym kierunku. Oczywiscie na m1 taka sytuacja moze zaistniec kilka razy dziennie a na H4 raz albo 2 razy w miesiacu. Niech kazdy gra jak chce. Zielonych pipsow.
Skalper zawsze spi spokojnie. Kiedy spi wszyskie pozycje dawno zamkniete.
Skalper zawsze spi spokojnie. Kiedy spi wszyskie pozycje dawno zamkniete.
kabel dzienny, możemy przechodzić do trzeciej fali spadkowej po rozległej w czasie dużej korekcie (nie może zamiast [A,B,C] być [1,2,3...] - zachodzenie 4 na 1)
-- Dodano: 17 maja 2016, 23:45 --
kabel h4
obecnie spełnione są warunki dla korekty pędzącej, jednak może się ona zamienić w nieregularną
-- Dodano: 17 maja 2016, 23:57 --
edek m30
warianty 2
jeżeli spadniemy pod zieloną ostatnią taśmę, to już na nią prędko nie wrócimy
-- Dodano: 17 maja 2016, 23:45 --
kabel h4
obecnie spełnione są warunki dla korekty pędzącej, jednak może się ona zamienić w nieregularną
-- Dodano: 17 maja 2016, 23:57 --
edek m30
warianty 2
jeżeli spadniemy pod zieloną ostatnią taśmę, to już na nią prędko nie wrócimy