Witam jestem tu nowy więc czesc wszystkim.
Chcialbym się dowiedZieć następującej rzeczy
Na interwale D1 układa się formacja swiecowa zwrostowe np. 3 białych żołnierzy natomiast na mniejszych interwaalch nie układanie nic lub układa się formacja znizkowa. Jak mam wtedy reagować czy patrzeć co się dzieje na D1 bo to bardziej wiarygodny interwal czy jeśli na mniejszych interwalach nie potwierdza się tendencja zwyzkowa to odpuścić i nie grać
Czytanie wykresu a interwal czasowy
- MowmiSasiad
- Pasjonat
Re: Czytanie wykresu a interwal czasowy
filozoficzne pytanie
na pewno bez potwierdzenia będziesz miał więcej sygnałów ale pewnie i mniejszą skuteczność.

Możesz taki przykład podać?Pavvelek pisze: Na interwale D1 układa się formacja swiecowa zwrostowe np. 3 białych żołnierzy natomiast na mniejszych interwaalch nie układanie nic lub układa się formacja znizkowa.
Można grać tak i tak. Myślę, że sposób polegający na szukaniu potwierdzenia na niższych interwałach jest dość popularny, wielu tak postępuje. Ja natomiast tak nie robię, zresztą testy na danych historycznych robiłem w oparciu o jeden interwał więc wychodzę z założenia, że powinienem podczas gry patrzeć na wykresy tak jak podczas testów.
Gdybyś za każdym razem odnosił się do niższego interwału Twój trading sprowadziłby się do wpatrywania się w ticki. Zawsze jest niższy interwał, a potem kolejny niższy itd.Pavvelek pisze:Witam jestem tu nowy więc czesc wszystkim.
Chcialbym się dowiedZieć następującej rzeczy
Na interwale D1 układa się formacja swiecowa zwrostowe np. 3 białych żołnierzy natomiast na mniejszych interwaalch nie układanie nic lub układa się formacja znizkowa. Jak mam wtedy reagować czy patrzeć co się dzieje na D1 bo to bardziej wiarygodny interwal czy jeśli na mniejszych interwalach nie potwierdza się tendencja zwyzkowa to odpuścić i nie grać
Jeśli Twój system bazuje na interwale dziennym, możesz:
1) Otworzyć pozycję, gdy wykres dzienny daje Ci sygnał do jej otwarcia.
2) Posiłkować się niższym interwałem, wykorzystując go do otwarcia pozycji. Gdy np. niższy interwał daje sygnał sprzedaży, a na wykresie dziennym system, który stosujesz, daje sygnał kupna, możesz poczekać na lepszy moment do otwarcia pozycji, który da niższy interwał.
Opcja druga dostępna jest w zasadzie tylko dla doświadczonych traderów. Jeśli nie masz doświadczenia, odpuść drugie rozwiązanie, podążaj za mocnym sygnałem z wykresu, na którym opiera się Twój system, bez kombinowania, bo nic z tego nie wyjdzie.
Powinieneś jednak być świadomy dwóch rzeczy:
1) Wyższe interwały są bardziej wiarygodne (kształtowane są przez większy wolumen. Duzi traderzy, banki inwestycyjne czy fundusze hedgingowe nie są w stanie wejść na rynek w ciągu kilkudziesięciu minut, bo nie pozwala na to płynność i sygnał na niskim interwale może zostać zanegowany przez jedno zlecenie).
2) W przypadku mocnego sygnału na interwale dziennym wzrasta prawdopodobieństwo tego, że sygnał na mniejszym interwale przeciwny sygnałowi na interwale dziennym okaże się zły.
Pozdrawiam
No excuses. Ever. That’s the rule professional traders live by.
Na tego typu pytania najlepszą odpowiedzią jest własna wykonana praca....Pavvelek pisze:Witam jestem tu nowy więc czesc wszystkim.
Chcialbym się dowiedZieć następującej rzeczy ......
Dlaczego nie poświęcić trochę czasu (albo całkiem dużo) i posprawdzać na historii jak kiedyś cena są zachowywała w interesujących cie przypadkach?