Najlepsze warunki handlu na WTI
- ForexTig3r
- Maniak
Najlepsze warunki handlu na WTI
Który broker oferuje najlepsze warunki handlu dla WTI?
Chodzi tutaj przede wszystkim o wartość pipsa i min. depozyt dla otwarcia pozycji, inne czynniki jak swap są na pewno mniej ważne.
Dla przykładu w FxPro na dzień 6 marca otwarcie 1LOTa to 1232zł wartość pipsa 39,29zł.
1pips (FxPro określa go mianem tick-a) = 0,01 (dwa miejsca po przecinku), czyli zmiana ceny z 40,00 na 41,00 na 1 Locie daje nam 3929zł.
Od Poniedziałku warunki handlu tutaj uległy zmianie i wartość zabezpieczająca wzrosła z 0,5 do 1% depo (oczywista praktyka, ropa rośnie hit warunki się pogarszają, po swapach z kolei też można zobaczyć u brokerów w którą stronę kurs na 90% poleci).
Warunki handlu na FxPro są lepsze od chyba większości brokerów oferujący na tym instrumencie dużo większą dźwignię - wielkość otwartej pozycji.
Czy jest jakiś lepszy broker?
Chodzi tutaj przede wszystkim o wartość pipsa i min. depozyt dla otwarcia pozycji, inne czynniki jak swap są na pewno mniej ważne.
Dla przykładu w FxPro na dzień 6 marca otwarcie 1LOTa to 1232zł wartość pipsa 39,29zł.
1pips (FxPro określa go mianem tick-a) = 0,01 (dwa miejsca po przecinku), czyli zmiana ceny z 40,00 na 41,00 na 1 Locie daje nam 3929zł.
Od Poniedziałku warunki handlu tutaj uległy zmianie i wartość zabezpieczająca wzrosła z 0,5 do 1% depo (oczywista praktyka, ropa rośnie hit warunki się pogarszają, po swapach z kolei też można zobaczyć u brokerów w którą stronę kurs na 90% poleci).
Warunki handlu na FxPro są lepsze od chyba większości brokerów oferujący na tym instrumencie dużo większą dźwignię - wielkość otwartej pozycji.
Czy jest jakiś lepszy broker?
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji. Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.
subsilver2 趋势线
subsilver2 趋势线
Re: Najlepsze warunki handlu na WTI
W HFT depozyt za 1 lota to 3175 zł. Wartość pipsa to 37,9 przy pozycji 1 lot. Grać można pozycjami od minimum 0,01 lota. Nie wiem jaki jest max.
Jak widać depo masz mniejsze w FX. Jak zrozumiałem w FX są swapy na ropie ? Masz na myśli rolowanie co miesiąc, czy może chodzi o codzienny swap ? Wiem, że są brokerzy z codziennym swapem na ropie i indeksach, ale wg. mnie to szczyt chamstwa. W HFT nie ma codziennych swapów.
Jak widać depo masz mniejsze w FX. Jak zrozumiałem w FX są swapy na ropie ? Masz na myśli rolowanie co miesiąc, czy może chodzi o codzienny swap ? Wiem, że są brokerzy z codziennym swapem na ropie i indeksach, ale wg. mnie to szczyt chamstwa. W HFT nie ma codziennych swapów.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.
- ForexTig3r
- Maniak
http://www.fxpro.co.uk/trading/trade-currency/wtiMarioDM pisze:W HFT depozyt za 1 lota to 3175 zł. Wartość pipsa to 37,9 przy pozycji 1 lot. Grać można pozycjami od minimum 0,01 lota. Nie wiem jaki jest max.
Zdaje się iż codzienny, wiem iż na HFT nie masz swapów, takie rzeczy to jeszcze wiem:P ale co z tego warunki sporo gorsze( spready mają jakoś wyraźnie lepsze?).
Nie wiem czy szczyt chamstwa, dają Ci większy kredyt, pokrywają straty, więc coś za coś dla mnie to o wiele lepiej wygląda, bo WTI porusza się MEGA czytelnie i zarobisz więcej - szczególnie na DT, w dłuższym terminie to rzeczywiście może być mniej wesoło, ale suma sumarum i tak chyba będziesz do przodu otwierając większą pozycję, no ale fakt chamstwo.
Chamstwo to też można powiedzieć o tym iż zmieniają warunki handlu i to również dla otwartych już pozycji - to fakt.
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji. Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.
subsilver2 趋势线
subsilver2 趋势线
Sprawdź Swissquote:
http://en.swissquote.com/fx/products/co ... ransaction
Na platformie Advanced Trader (Java) można otwierać pozycje na WTI ( instr. OILUSD) o min. wielkości 1 baryłka
więc mając nawet 100 USD na początek można juz się bawić w miarę komfortowo
Przy pozycji 10 baryłek 1 pips to 10 centów USD, wiec przy 1 baryłce 1 pips to 1 cent.
Margin jest 3,33% na pozycje, ale Adv. Trader nie podaje ile blokowanego jest marginu, tylko w Account Overview masz podane następujące wartości:
Balans Konta, Suma otwartych pozycji, Zysk/Strata, dostępne Saldo Operacyjne i Aktualny Poziom Marginu.
Np. u mnie przy 220 baryłkach w otwartych zleceniach na OILUSD, Suma Otwartych pozycji wynosi 31375,06 USD.
(31375,06/220)/3,33 = 42,84 (aktualna wartość 1 baryłki).
Aha, Swap dodatni jest przy S-kach (16 centów za 10 baryłek), swap ujemny przy L-kach ( 20 centów za 10 baryłek), codziennie o 23.00 rozliczany i księgowany automatycznie w balans rachunku, w piątek liczony jest potrójnie.
Aktualnie przy 220 baryłkach codziennie balans konta zwiększa się codziennie o 3,57 USD. Przy L-kach balans zmniejszałby się o 4,4 USD.
Słowem L-ki sie nie opłacają u tego brokera
, a jest to instrument syntetyczny, więc pozycje mozna miec otwartą nawet rok i dłużej
.
Swoja drogą, przy większym kapitale np. 25K USD mozna by spróbować żyć z tego swapu na shortach
Przy pozycji rzędu 1000 baryłek zmiana o 1 pips to 10 USD, 100 pips zmiany to 1000 USD, więc np. przy S-ce na 43 USD przy wzroscie na 53 USD tracimy 10 000 USD, ale dziennie zarabiamy te 16 USD, miesięcznie 480 USD. Teraz tylko skalkulować ryzyko i jak bardzo jest prawdopodobny tak duży wzrost cen ropy w aktualnych warunkach, kiedy Iran z góry zapowiada, że będzie tłoczył ropy w rurociągi ile się da i coraz więcej ile się da
Jednym słowem, trzeba tak dobrać u tego brokera wielkość pozycji do kapitału, aby mozna było otwierać same S-ki aż do oporu 60 USD i nic się nie bać, a zarabiac na swapie i korektach w dół.
A i ważna informacja - hedgingu nie ma na tej platformie, otwarcie przeciwstawnej pozycji zamyka nam aktualne zlecenie.
Ale już na MT4 min. wielkość to 0,1 lota, 1 lot to 1000 baryłek, wiec tu już większy kapitał potrzebny.
Na MT4 z ropą się nie bawiłem.
Demo na Adv. Trader chodzi oficjalnie 30 dni, u mnie już 3 m-c działa, od 1 lipca zakładam realny rachunek.
http://en.swissquote.com/fx/products/co ... ransaction
Na platformie Advanced Trader (Java) można otwierać pozycje na WTI ( instr. OILUSD) o min. wielkości 1 baryłka

Przy pozycji 10 baryłek 1 pips to 10 centów USD, wiec przy 1 baryłce 1 pips to 1 cent.
Margin jest 3,33% na pozycje, ale Adv. Trader nie podaje ile blokowanego jest marginu, tylko w Account Overview masz podane następujące wartości:
Balans Konta, Suma otwartych pozycji, Zysk/Strata, dostępne Saldo Operacyjne i Aktualny Poziom Marginu.
Np. u mnie przy 220 baryłkach w otwartych zleceniach na OILUSD, Suma Otwartych pozycji wynosi 31375,06 USD.
(31375,06/220)/3,33 = 42,84 (aktualna wartość 1 baryłki).
Aha, Swap dodatni jest przy S-kach (16 centów za 10 baryłek), swap ujemny przy L-kach ( 20 centów za 10 baryłek), codziennie o 23.00 rozliczany i księgowany automatycznie w balans rachunku, w piątek liczony jest potrójnie.
Aktualnie przy 220 baryłkach codziennie balans konta zwiększa się codziennie o 3,57 USD. Przy L-kach balans zmniejszałby się o 4,4 USD.
Słowem L-ki sie nie opłacają u tego brokera

Swoja drogą, przy większym kapitale np. 25K USD mozna by spróbować żyć z tego swapu na shortach

Przy pozycji rzędu 1000 baryłek zmiana o 1 pips to 10 USD, 100 pips zmiany to 1000 USD, więc np. przy S-ce na 43 USD przy wzroscie na 53 USD tracimy 10 000 USD, ale dziennie zarabiamy te 16 USD, miesięcznie 480 USD. Teraz tylko skalkulować ryzyko i jak bardzo jest prawdopodobny tak duży wzrost cen ropy w aktualnych warunkach, kiedy Iran z góry zapowiada, że będzie tłoczył ropy w rurociągi ile się da i coraz więcej ile się da

Jednym słowem, trzeba tak dobrać u tego brokera wielkość pozycji do kapitału, aby mozna było otwierać same S-ki aż do oporu 60 USD i nic się nie bać, a zarabiac na swapie i korektach w dół.

A i ważna informacja - hedgingu nie ma na tej platformie, otwarcie przeciwstawnej pozycji zamyka nam aktualne zlecenie.
Ale już na MT4 min. wielkość to 0,1 lota, 1 lot to 1000 baryłek, wiec tu już większy kapitał potrzebny.
Na MT4 z ropą się nie bawiłem.
Demo na Adv. Trader chodzi oficjalnie 30 dni, u mnie już 3 m-c działa, od 1 lipca zakładam realny rachunek.
Ten dodatni swap na szortach podoba mi się, ale sam broker już dużo mniej. Jego nazwa nic mi nie mówi. Nie korzystam z mało znanych brokerów.
Trust no bit**es.
Nazwa nic Ci nie mówi boś pewnie młody w temacie i nie wiele wieszMarioDM pisze:Ten dodatni swap na szortach podoba mi się, ale sam broker już dużo mniej. Jego nazwa nic mi nie mówi. Nie korzystam z mało znanych brokerów.

Swissquote to dawny MIG - mam tam konto od jakiś pewnie 6-7 lat, co prawda nie używane ostatnio ale z brokerem nigdy nie miałem problemów.
Po zmianach w szwajcarskim prawie broker musi mieć status banku i taki też ma Swissquote. A co za tym idzie - depozyty do 100K CHF są gwarantowane szwajcarskim odpowiednikiem naszego BFG.
Tak, że moim zdaniem jest to znacznie bezpieczniejszy wybór niż nie jeden tu na forum wychwalany.
A co do samego instrumentu OILUSD u nich - to przyglądałem się mu kiedyś. Problem z nim (jak dla mnie) jest taki, że to jakiś syntetyczny instrument którego kwotowania różnią się trochę od wti. Nie jest to duża różnica - ale są momenty "przeskoku" kwotowania są raz poniżej raz powyżej "normalnych" futuresów. Nie ma to znaczenia pewnie przy dłuższym inwestowaniu ale warto być tego świadomym ....
A co do pomysłu ze swapem na S-ke ciut jak dla mnie. A to dlatego, że w obecnej sytuacji wszystkim wydaje się, że ropa będzie tanieć. Może tak być - ale gdy większość obstawia jakiś kierunek to zwykle okazuje się coś zupełnie przeciwnego ...
Nie pisałem, że ropa bedzie tanieć, więc warto brac S-ki. Napisałem, że liczę na nie przebicie ceny WTI oporu na 60 $ w tym roku, to ok. 17 $ w górę od obecnej ceny i tak dobranie wielkości zlecenia do posiadanego kapitału, by móć na S-kach zarobić na swapie, a nie na różnicy cen.green7 pisze:
A co do pomysłu ze swapem na S-ke ciut jak dla mnie. A to dlatego, że w obecnej sytuacji wszystkim wydaje się, że ropa będzie tanieć. Może tak być - ale gdy większość obstawia jakiś kierunek to zwykle okazuje się coś zupełnie przeciwnego ...
Proponowałbym więc nie więcej jak 3 baryłki na 100 USD kapitału, co pozwala na prawie 30 USD straty na pozycje

Zabezpieczeniem takiej strategii może być gra długimi pozycjami na platformie Trade Interceptor, poprzez którą mozna takze handlowac u Swissquote na preferencyjnych warunkach, swapu na L nie naliczają

MIG to akurat kojarzę. Kiedyś zainteresowałem się nawet ich ofertą, ale nie mieli polskiego supportu i odpuściłem.green7 pisze:Nazwa nic Ci nie mówi boś pewnie młody w temacie i nie wiele wieszMarioDM pisze:Ten dodatni swap na szortach podoba mi się, ale sam broker już dużo mniej. Jego nazwa nic mi nie mówi. Nie korzystam z mało znanych brokerów.
Swissquote to dawny MIG
Jak to wygląda w tej chwili ? W jakiej walucie prowadzą konto ? Pewnie wpłaty tylko do banku szwajcarskiego ?
Trochę zniechęca mnie też platforma na javie. Kiedyś przed laty testowałem demo Saxo i powiedziałem sobie, że nigdy więcej platformy opartej na javie

Trust no bit**es.
Wiesz co, nie wiem jak teraz - dawniej mieli polkę pracującą w supporcie.
Konta prowadzą bodaj w EUR/USD/GBP.
A przelew na konto eur kosztuje 5 zł więc to raczej nie problem. Platforma w javie nie jest konieczna, mają mt4 i chyba też mt5.
Konta prowadzą bodaj w EUR/USD/GBP.
A przelew na konto eur kosztuje 5 zł więc to raczej nie problem. Platforma w javie nie jest konieczna, mają mt4 i chyba też mt5.
Najtaniej jeśli chodzi o spread będzie na rynku regulowanym, spread 0, opłata za otw/zam pozycji nieporównywalna z żadnym brokerem forex