Jak naprawdę odnieść sukces. Dlaczego nie ma tu traderów?

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Re: Jak naprawdę odnieść sukces. Dlaczego nie ma tu traderów

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

profession pisze:Giełda bez AT istniała latami i miała się dobrze. Kursy drukowano w gazetach, wykresy były niedostępny dla zwykłych ludzi.

Giełda bez makroekonomii, bez przepływu pieniądza, transakcji nie ma szans by istnieć. Więc chyba jasne co jest sednem i co kreuje kursy...
No i co z tego? To mamy wszyscy porzucić AT i zająć się AF? Ile to razy po dobrych danych rynek dołował i odwrotnie. Wręcz wbrew logice. Skoro wnioski wyciągniete na podstawie AF mogą byc błędne to ja już wole AT. Jeśli cena ostro spada/rośnie to ja tego na wykresie nie zauważe? Lub jesli cena jest w mocnym trendzie to mnie akurat obchodzi co jest tego powodem? lata mi to :). Obym tylko potrafił to wykorzystać. Nic więcej
Na koniec puenta. Coś co jest dobre dla Kowalskiego nie musi być dobre dla Nowaka. I odwrotnie. Podobnie jak z gustem.

pita
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: pita »

DrDollar pisze:Udzielę się z nudów, może kogoś naprowadzę na właściwą ścieżkę, bo wielu tu błądzi tak jak ja jeszcze niedawno... Znam człowieka, który zarabia bardzo duże pieniądze na rynkach. Stosuje tylko analizę techniczną, natomiast z ludzi, którzy stosują fundamenty otwarcie i mocno się śmieje. Czy słusznie czy nie- tego ja nie będę oceniał, bo nigdy osobiście nie stosowałem fundamentów. Może i komuś to wychodzi, jak znalazł jakiś edge, ale nie tak handlują najlepsi anonimowi traderzy ORAZ traderzy profesjonalni. Gość ma bardzo rozbuchane ego z racji tego, że jest człowiekiem sukcesu i ma wszystkich w nosie, więc wali prosto z mostu. Podstawami jego metody są dywergencje, trendy i fibonacci. Tyle chyba mogę powiedzieć. To wbrew pozorom jest bardzo proste, ale każdy musi tę ścieżkę przebyć sam. Na talerzu nikt nikomu w internecie nie podaje gotowej metody, chociaż wskazówki znaleźć można, tylko trzeba dobrze poszukać... Przeczytałem kilka bardzo ambitnych książek, między innymi serię 3 sztuk Ala Brooksa Reading Price Charts Bar by Bar. To była mordęga. I może podanemu jako przykład Alowi to wychodzi, to metoda jest tak skomplikowana, że jest ekstremalnie trudna do skopiowania. Ogólnie wszystkie książki i szkolenia które przeczytałem/obejrzałem okazały się tylko naciąganiem człowieka i stratą czasu. No, ale do rzeczy. Ten powiedzmy "właściwy" sposób do handlowania to kilka prostych zasad, nic więcej. Keep it simple stupid, jak mawiają. Ludzie za bardzo komplikują, przekombinowywują i dlatego im nie wychodzi, to wszystko. Myślą, że takie zadanie, jak zarabianie potężnych pieniędzy na rynkach to MUSI być coś skomplikowanego, jest natomiast całkowicie odwrotnie... Żeby nie być gołosłownym dołączę statement od tego człowieka i link, który dostałem od niego na samym początku. Trading plan zwycięzców w skrócie :)

https://www.youtube.com/watch?v=LiE1VgW ... tml5=False

Pozdro i powodzenia na tej wyboistej ścieżce, którą jest droga do sukcesu!
Święte słowa i super piosenka :D
no pain no gain
no gain no game

ext3
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ext3 »

DrDollar pisze:Udzielę się z nudów, może kogoś naprowadzę na właściwą ścieżkę, bo wielu tu błądzi tak jak ja jeszcze niedawno... Znam człowieka, który zarabia bardzo duże pieniądze na rynkach.
zerknąłem na zamieszczony statement
skuteczność = 99%
1,5 mln zysku
Jeśli to prawda, to Twój znajomy za niedługo wykupi cały świat.

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

ext3 pisze:Jeśli to prawda, to Twój znajomy za niedługo wykupi cały świat.
Nie masz racji. Nie u każdego brokera respektują wypłaty z demo.

ext3
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ext3 »

Pablo90 pisze:
hehe, Chuck Norris potrafi wypłacić z demo :D

A już zupełnie poważnie, to da się zrobić przy uśrednianiu i nieograniczonym depo na margin i straty.
Jeśli ktoś robi taki wynik w 'normalny' sposób, to mamy kandydata na władcę świata.

MaciejWLKP
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaciejWLKP »

profession pisze:Bez makro nie wiedział byś jakich formacji szukać, teraz wiesz, że wyłącznie na spadki. Grając czystym AT oba kierunki są dla Ciebie równie prawdopodobne, prawda?
nie prawda
rynki mają w dupie dane makro (pisze o walutach) bo indexy/surowce/towary mnie nie obchodzą
"Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego."
"Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, są skazani na jej powtarzanie."

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Pablo90 pisze:
A raczej z testera .... 9 strat na 1378 pozycji, max 1 strata pod rząd, 152 pozycje pod rząd wygrane. Ktoś tu stanowczo przesadził z optymalizacją ....
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Właśnie też miałem takie podejrzenie, że prawdopodobnie jest to wyciąg z testera.

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

green7 pisze:
Pablo90 pisze:
A raczej z testera .... 9 strat na 1378 pozycji, max 1 strata pod rząd, 152 pozycje pod rząd wygrane. Ktoś tu stanowczo przesadził z optymalizacją ....
Hehe. Ale można zarobić niezła kasę :D Szkoda, że tylko wirtualną :lol:
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

DrDollar
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: DrDollar »

Pablo90 pisze:Właśnie też miałem takie podejrzenie, że prawdopodobnie jest to wyciąg z testera.
I wchodziłbym na to forum drugi raz od 2013 kiedy się zarejestrowałem, żeby was nabrać na jakieś bzdury? Zgrywałbym pustego mędrca tracąc czas na napisanie tego dla zabawy? Za kogo mnie masz? Za trola? Mało prawdopodobne, chociażby dlatego, że nigdy wcześniej nie wypisywałem żadnych bzdur, prawda? Przeszło ci to chociaż przez myśl? Wykresy dosłownie wysiane są setupami dzień w dzień, na wszystkich TF'ach i nie tylko na walutach, tylko trzeba wiedzieć czego szukać i na co zwracać uwagę. Ludzie tracą czas na "rozkminianie" fundamentów, podczas kiedy duzi chłopcy handlują cały dzień, w każdej minucie. Ktoś już tu napisał wcześniej ciekawe spostrzeżenie, że dla przykładu czasem dane są pozytywne, a cena spada, zastanawiałeś się dlaczego? Ponieważ wszystkie te dane i newsy to tylko zasłona, pretekst do tego aby ruszać ceną. I tylko to chciałem przekazać, a statement dorzuciłem, żeby nie być gołosłownym. Czy wam się podoba czy nie - wasza sprawa. W nic mi wierzyć nie musicie, nie jestem wszystkowiedzącym prorokiem. Chciałem tylko co poniektórym dać do myślenia.

Pozdro.

ODPOWIEDZ