Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Kiedy idziesz spać do hotelu płacisz za nocleg. Kiedy Twoje transakcje chcą przenocować w hotelu brokera musisz za ten nocleg zapłacić. W zależności od waluty i stóp procentowych opłaty różnią się znacząco. W mniejszości przypadków jest ciekawy swap dodatni. Czy jest opłacalne trzymanie pozycji dla samego swapu? Czasami tak, zależy od trendu, Twojej strategii oraz brokera.
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

StanFX
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: StanFX »

Chyba nareszcie załapałem.
W zasadzie głównie chodzi (1) o stosunek stóp procentowych w parze walutowej oraz (2) o to, czy biorę pozycję krótką czy długą.
Dzięki za odpowiedź!

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Tak, ale może się też okazać, że w sytuacji, gdy dysproporcja w stopach % jest mała to z uwagi na marżę jaką jeszcze dokłada sobie broker do swapu to w obie strony będziesz dopłacał. Swapy też będą różnić się między brokerami i są ustalane indywidualnie dla każdego instrumentu wg jakiejś obranej formuły oraz mogą zmieniać się w czasie więc nie przyjmuj niczego za 'pewnik'.

Natomiast mają one istotne znaczenie głównie przy strategiach długoterminowych, gdzie trzymasz pozycję przez kilka tygodni. Jeśli to parę dni to zazwyczaj za bardzo tego nie odczujesz. Ani na +, ani na -.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Baton
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Baton »

Gdzie można sprawdzić wykres danego waloru (waluta) na interwałach rocznych - chodzi mi dokładnie o świeczki roczne? Tylko bloomberg?

juzek
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: juzek »

Mam prośbę odnośnie wyjaśnienia ile tak naprawdę ryzykujemy wchodząc w transakcję.
Z tego co czytałem na forum to SL nie zawsze działa jakbyśmy tego chcieli i może nas czasami wystopować po niekorzystnej dla nas cenie (nie takiej jak zakładaliśmy ustawiając go).
Przypuśćmy, że posiadam konto u brokera HFT (nie wiem czy broker ma tu jakiekolwiek znaczenie) na którym mam 1000zł i SL ustawiam na 100zł. Może się jednak okazać, że przegram więcej niż 100zł. Od czego to zależy? Czy mogę również przegrać z takim SL 1000zł lub być nawet na minusie?

Jakby ktoś mógł podać również linka gdzie to jest dobrze objaśnione to byłbym wdzięczny
Z góry dzięki za odpowiedź

Michał - TopTrade

Nieprzeczytany post autor: Michał - TopTrade »

SL rzędu 100 zł przy kapitale 1000 zł to stanowczo za dużo

https://m.youtube.com/watch?v=S5hClBwpdJ0

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Jeśli kapitał 1000 zł to część całego kapitału, np. 100 tysięcy to nie jest wcale duży.

Juzek, zdarzają się na rynku luki cenowe, w wyniku których twoja transakcja może zostać zamknięta w zupełnie innym miejscu niż planowałeś. Uważaj na okresy podawania danych, weekendy ( oraz zamachy terrorystyczne i trzęsienia ziemi ).
Istotną rzeczą jest także jaką wartość ma 1 pip. Jeśli to 100 złotych przeznaczone na sl to 10 pipsów to wystarczy luka na ok. 100 pipsów by wyzerować Twój rachunek. Jednak jeśli wartość Twojego 1 pipa to np. 1 złoty, potrzeba znacznie większej obsuwy. I tu się kłania zarządzanie pieniędzmi i ryzykiem.
Powodzenia :)

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

juzek pisze:Mam prośbę odnośnie wyjaśnienia ile tak naprawdę ryzykujemy wchodząc w transakcję.
Z tego co czytałem na forum to SL nie zawsze działa jakbyśmy tego chcieli i może nas czasami wystopować po niekorzystnej dla nas cenie (nie takiej jak zakładaliśmy ustawiając go).
Przypuśćmy, że posiadam konto u brokera HFT (nie wiem czy broker ma tu jakiekolwiek znaczenie) na którym mam 1000zł i SL ustawiam na 100zł. Może się jednak okazać, że przegram więcej niż 100zł. Od czego to zależy? Czy mogę również przegrać z takim SL 1000zł lub być nawet na minusie?

Jakby ktoś mógł podać również linka gdzie to jest dobrze objaśnione to byłbym wdzięczny
Z góry dzięki za odpowiedź
Poziom SL to tylko poziom aktywacji zlecenia, czyli po przekroczeniu danego poziomu zostaje przekazywane do realizacji. W związku z tym może się zdażyć, że warunki rynkowe uniemożliwią zamknięcie pozycji po wskazanej przez Ciebie cenie. Może wystąpić np. wspomniana luka cenowa, czyli sytuacja, gdzie cena nie występuje w sposób ciągły i np. zamiast po kursie 1 Twój SL zostanie zrealizowany po kursie 3 (bo wcześniej było to niemożliwe), czyli stracisz na pozycji 3x więcej niż planowałeś.

Mechanizm dźwigni finansowej powoduje, że często otwierasz transakcję o wartości większej niż posiadany depozyt. Jeśli otwierasz względnie dużą transakcję w stosunku do depozytu to musisz być świadom, że ryzyko również się zwiększa (jak i potencjalny zysk). Coś za coś :).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

juzek
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: juzek »

meylo pisze:Jeśli kapitał 1000 zł to część całego kapitału, np. 100 tysięcy to nie jest wcale duży.

Juzek, zdarzają się na rynku luki cenowe, w wyniku których twoja transakcja może zostać zamknięta w zupełnie innym miejscu niż planowałeś. Uważaj na okresy podawania danych, weekendy ( oraz zamachy terrorystyczne i trzęsienia ziemi ).
Istotną rzeczą jest także jaką wartość ma 1 pip. Jeśli to 100 złotych przeznaczone na sl to 10 pipsów to wystarczy luka na ok. 100 pipsów by wyzerować Twój rachunek. Jednak jeśli wartość Twojego 1 pipa to np. 1 złoty, potrzeba znacznie większej obsuwy. I tu się kłania zarządzanie pieniędzmi i ryzykiem.
Powodzenia :)
Dzięki wszystkim za odpowiedź.
Pytanie jeszcze do Ciebie meylo.
Załóżmy tak jak napisałeś, że 100 zł na sl to 10pipsów. Czy jeżeli obsuwa byłaby 200 pipsów to byłbym jeszcze winny brokerowi 1000zł? 1000zł (kapitału) - 2000zł (sl zadziałał po obsuwie) = 1000zł straty ?

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Z grubsza licząc tak. Gdyby to była luka to broker mógłby chcieć wyegzekwować od Ciebie te pieniądze. Wyjątkiem może być broker MM, choć nie każdy. W XM często korzystałem z umorzenia straty bonusu czy minusowego salda.

ODPOWIEDZ