Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
KrystianW
Bywalec
Bywalec

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: KrystianW »

czym różni się gra na platformie demo od gry za pieniądze? Nie mam tu na myśli tylko tego, że mamy świadomość, że gramy za pieniądze, dziś rozmawiałem z osobą z jakiejś firmy brokerskiej, która powiedziała mi, że platformy demo są tak skonstruowane, że jest tam łatwiej by zachęcić ludzi do gry za pieniądze, co o tym sądzicie?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

KrystianW pisze:czym różni się gra na platformie demo od gry za pieniądze? Nie mam tu na myśli tylko tego, że mamy świadomość, że gramy za pieniądze, dziś rozmawiałem z osobą z jakiejś firmy brokerskiej, która powiedziała mi, że platformy demo są tak skonstruowane, że jest tam łatwiej by zachęcić ludzi do gry za pieniądze, co o tym sądzicie?
To chyba u niego w firmie, bo ogólnie to rzadkość... :)

Na demie zlecenia idą zawsze w próżnię, czyli nie ma drugiej strony transakcji i nie trzeba tego nigdzie dalej zabezpieczać. Dzięki czemu teoretycznie skala poślizgów cenowych i ew. opóźnień w realizacji zleceń jest marginalna, podczas, gdy na koncie realnym wychodzi dopiero jak rzeczywiście dobrze/źle jest. Zazwyczaj kwotowania i spready są już takie same (parę lat temu jeszcze tym manipulowano, teraz takie "akcje" szybko wychodzą), a nawet jeśli się różnią to w dłuższym terminie średnie wartości i tak są bardzo zbliżone.

No i z grubsza to tyle ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Cześć. Ponownie mam pytanie o zmianę kontraktów bazowych. Czy zmiany są określone w czasie? Wydaje mi się, że raz na kwartał. Jakich ruchów można się spodziewać na rynku w przeddzień zmiany, w ten sam dzień oraz nazajutrz?
Nie zgłębiałem nigdy tematu, jednak ciekawość lub chęć rozwoju daje znać o sobie.
Czy są ludzie którzy otworzą krótkie pozycje na DE30, o nim właśnie myślę, z zamiarem zamknięcia po uznaniu dodatniego swap'u? Czy ma to sens? Można im wtedy wyciąć sl'e lub wygenerować sporą stratę jeśli nie używają stopów.
Czy jest opłacalne otwieranie transakcji na chwilę, tylko dla naliczenia swap'u?
Macie wiedzę w temacie i/lub doświadczenia?
Pozdrawiam i góry dziękuję :)
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Witaj,

To może od początku... Nie zmienia się kontrakt bazowy tylko jego seria. I ma to miejsce na rynku regulowanym kontraktów terminowych. U brokerów FX zazwyczaj mamy do czynienia z CFD, które oparte są o: indeks, kontrakt futures lub inny CFD. Więc tutaj zmiana serii występuje niezwykle rzadko i na ogół dalej handlujemy na tym samym instrumencie (szczególnie na indeksach). To o czym piszesz bardziej widać na towarach, gdzie przy rolowaniu kontraktu na platformach FX podczas rolowania różnica w kursach serii kontraktów dodawana/odejmowana jest w postaci punktów swapowych do pozycji. U niektórych brokerów można spotkać się nawet z tym, że nasza pozycja zostaje automatycznie zamknięta w momencie rolowania i musimy sobie potem otworzyć nową (tak to wygląda na futures).

Kiedy są rolowania? To można sprawdzić na stronie danej giełdy np. ichniejszy Eurodolar na CME:
http://www.cmegroup.com/trading/fx/g10/euro-fx.html

Zakładka Calendar ;).

Teraz wystarczy wykres i przeanalizować 10 lat wstecz i zobaczyć czy są tu jakieś zależności... ;) Tylko pamiętaj, że akurat na walutach CME to bodajże mniej niż 10% obrotów na FX (szczegóły w raporcie BIS).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

KrystianW
Bywalec
Bywalec

czy fxgm to dobry broker? jestem początkujący

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

KrystianW pisze:czy fxgm to dobry broker? jestem początkujący
Nie wyróżnia się niczym szczególnym. Są lepsi ;).

-- Dodano: czw 17-03-2016, 16:22 --

Ok, cofam to... Jeśli tabela na stronie jest poprawna to mają 3.0 pips spreadu na EUR/USD -> uciekać jak najdalej ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

KrystianW
Bywalec
Bywalec

czy moge cos zrobic by miec powiadomienia z platforym o tym ze uformowala sie formacja, ktora daje mi sygnal wejscia? Mam na mysli to ze nie znam sie na programowaniu w jakims MQLu - bo o tym slyszalem, wiec wlasnie czy da sie to zrobic inaczej?

Awatar użytkownika
rabit
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: rabit »

KrystianW pisze:czy moge cos zrobic by miec powiadomienia z platforym o tym ze uformowala sie formacja, ktora daje mi sygnal wejscia? Mam na mysli to ze nie znam sie na programowaniu w jakims MQLu - bo o tym slyszalem, wiec wlasnie czy da sie to zrobic inaczej?
Poszukaj wskaznikow rozpoznajacych formacje cenowe. Kiedys jak testowalem konto GFT UK mieli na Dealbook'u 360 taki wskaznik w ktorym po nakresleniu lini trendu cena po jej dotknieciu wlaczala alarm, juz dokladnie nie pamietam bo bylo tam bardzo duzo roznych wskaznikow ale moze byl podobny z fomacjami cenowymi.
Trzeba po prostu poszukac...
Pozdro.
Ze mnie dupa nie trejder!!! :D

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Na JForex Dukascopy też jest takie narzędzie - rozpoznaje formacje klasycznej AT + świecowe. Do MT4 też można znaleźć podobne wskaźniki + wskaźniki wzbogacone o alert ale trzeba przygotować się na to, że i tak to tylko formuły matematyczne, które nigdy nie zastąpią ludzkiego oka, w szczególności przy subiektywnych sygnałach. Dlatego na pewno część sygnałów Ci przepadnie, a o części będziesz informowany niepotrzebnie.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

StanFX
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: StanFX »

Hej, czy mógłby mi ktoś tak bardzo łopatologicznie wytłumaczyć, co to jest swap? Zastanawiam się, czy jeżeli chciałbym otwierać pozycje, które trwają np. kilka dni albo tygodni, to czy to jest w ogóle opłacalne. Chociaż w sumie nie wiem, czy na swapie tracę czy zyskuję. Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ