Jakie wskaźniki stosować do strategii price action grając na zakresie czasowym od 5 minutówek do 1h, i jak najlepiej je skonfigurować. Tylko nie mówcie ze price action to gra bez wskaźników ze one nic nie dają, po prostu jakie polecacie od siebie do potestowania.
Pozdrawiam
Wskaźniki Price Action
Re: Wskaźniki Price Action
Nie chcę być złośliwy ale zadajesz niewłaściwe pytania.....Ak47 pisze:Jakie wskaźniki stosować do strategii price action grając na zakresie czasowym od 5 minutówek do 1h, i jak najlepiej je skonfigurować. Tylko nie mówcie ze price action to gra bez wskaźników ze one nic nie dają, po prostu jakie polecacie od siebie do potestowania.
Pozdrawiam
"Ludzie sukcesu zadają lepsze pytania i w rezultacie dostają lepsze odpowiedzi" - Tony Robbins
"Ludzie początkujący zadają pytania i w rezultacie dostają odpowiedzi" - Ak47
Ludzie początkujący powinni wziąć kilka standardowych wskaźników, poczytać o nich jak działają, co pokazują, kiedy działają a kiedy nie spędzić z nimi trochę czasu na wykresach i wyrobić sobie swoje zdanie.... i wybrać coś co im przypasuje, lub odrzucić ...
Zdobywać wiedzę, która pozwoli zadawać im mądrzejsze pytania... jackub
Powodzenia
Zdobywać wiedzę, która pozwoli zadawać im mądrzejsze pytania... jackub
Powodzenia
Widzisz, właśnie dlatego pytam bo testowałem RSI, EMA, ROC, SMA, WMA, Stocha, MACD, bolingera, nawet większość z nich liczyłem w zeszycie żeby mieć wyobrażenie o działaniu, testowałem je na demo jakiś czas, pomyślałem żeby zapytać tutaj. Każdy inaczej wybiera wskaźniki jeśli ja przetestuje dziesięć i wybiorę MACD, stocha, zapytam tutaj i trzech starszych Traderów powie mi po dwa wskaźniki z czego trzy z sześciu wymienionych to będzie Ema 8 i Ema 24 to mogę mieć inna konkluzje. Głównie chodzi mi o wskaźniki na interwalach czasowych 5, 15, 30, 1h, które będą godne uwagi, jak je dostroić, napisałeś "Ludzie poczatkujący powinni wziąć kilka standardowych wskaźników" ale każdy ma inne standardy, a artykuły na temat wskaźników lub filmiki piszą/nagrywają czasem nie kompetentne osoby.
Otworz wykres obojetnie jakiej pary.
Obserwuj jak zachwouje sie cena, jak tworza sie kolejne swieczki.
Zaznacz sobie na wykresie miejsca w ktorych chcialbys wchodzic w trady.
Wykorzystaj wskaznik ktory pomoze Ci zidentyfikowac te miejsca na realnym rynku.
Cala filozofia
Czeka Cie sporo godzin obserwacji ale warto. Pozdrawiam
Obserwuj jak zachwouje sie cena, jak tworza sie kolejne swieczki.
Zaznacz sobie na wykresie miejsca w ktorych chcialbys wchodzic w trady.
Wykorzystaj wskaznik ktory pomoze Ci zidentyfikowac te miejsca na realnym rynku.
Cala filozofia

Czeka Cie sporo godzin obserwacji ale warto. Pozdrawiam
AK47, bardzo ładnie ze to zrobiłeś, jednak zastanów się w jaki sposób ocenisz rady różnych ludzi? Co z tego wyniknie dla ciebie? Jaką wartość będzie to miało?? sam o tym pisałeś... jak ocenisz co jest mądre a co głupie
Dla ciebie liczą się twoje własne doświadczenia. Co pracuje dobrze dla ciebie...
Nie mogę się oprzeć wrażeniu że oczekujesz wskaźników w stylu tu kup a tu sprzedaj. (optymalizacja , jak to nazywasz dostrojenie) ale wszystkie wskaźniki pokazują mniej więcej to samo jeśli stosuje się do nich podobne założenia, i nie pokażą więcej niż pokazuje cena.
zacytuje gościa z FF, może jego uwagi się przydadzą:
"Nieprawidłowe zestawianie wskaźników
Kiedyś zestawiałem wskaźniki jeden nad drugim w poszukiwaniu lepszego potwierdzenia. I dawałem się nabrać, bo standardowe ustawienie tych wskaźników były inne, więc oczywiste, że wskazywały inaczej w porównaniu ze sobą. Ale kiedy zmieniałem ustawienia, dawał ściśle te same sygnały. Wniosek jest taki, że nie ma wielkiej różnicy między nimi.
Pewna kombinacja wskaźników daje takie same wyniki. Musisz zrozumieć, jak używać wskaźnika i jak one działają. Zamiast korzystać z 4 różnych wskaźników, rzeczywiście można po prostu użyć 1 wskaźnik i mieć 4 różne ustawienia. Wynik będzie taki sam i identyczny jak czterech różnych wskaźników. Łącząc złe wskaźniki jest bardzo szkodliwe dla tradingu."
Powodzenia ....
Dla ciebie liczą się twoje własne doświadczenia. Co pracuje dobrze dla ciebie...
Nie mogę się oprzeć wrażeniu że oczekujesz wskaźników w stylu tu kup a tu sprzedaj. (optymalizacja , jak to nazywasz dostrojenie) ale wszystkie wskaźniki pokazują mniej więcej to samo jeśli stosuje się do nich podobne założenia, i nie pokażą więcej niż pokazuje cena.
zacytuje gościa z FF, może jego uwagi się przydadzą:
"Nieprawidłowe zestawianie wskaźników
Kiedyś zestawiałem wskaźniki jeden nad drugim w poszukiwaniu lepszego potwierdzenia. I dawałem się nabrać, bo standardowe ustawienie tych wskaźników były inne, więc oczywiste, że wskazywały inaczej w porównaniu ze sobą. Ale kiedy zmieniałem ustawienia, dawał ściśle te same sygnały. Wniosek jest taki, że nie ma wielkiej różnicy między nimi.
Pewna kombinacja wskaźników daje takie same wyniki. Musisz zrozumieć, jak używać wskaźnika i jak one działają. Zamiast korzystać z 4 różnych wskaźników, rzeczywiście można po prostu użyć 1 wskaźnik i mieć 4 różne ustawienia. Wynik będzie taki sam i identyczny jak czterech różnych wskaźników. Łącząc złe wskaźniki jest bardzo szkodliwe dla tradingu."
Powodzenia ....
-
- Maniak
ak47
jak każdy przerabiałem te różne rsi, %R, tsi, jsx i inne matematyczne przeróbki ceny. Powiem Ci tylko, że dalej jestem tak samo biedny jak wtedy a nawet biedniejszy
Twoje oko i mozg muszą Ci od razu powiedzieć gdzie jesteś na wykresie i w jakiej formie jest cena. Żaden wskaźnik nie zrobi tego za Ciebie. MACD będzie pokazywał to co działo się kilka świeczek wcześniej, dla Ciebie będzie już za późno. RSI pokaże to co dzieje się właśnie ale Ciebie to wykończy, na niskich interwałach przy wysokich kosztach transakcyjnych imho RSI jest bezużyteczne w graniu z palca. Najważniejszym wskaźnikiem i tak jest poziom ceny i dynamika zmiany ceny.
Czy korzystam ze wskaźników? Oczywiście, w EA to podstawa ponieważ to jest sposób na matematyczną interpretację zachowania ceny. Z palca jedynie ichimoku i donchian sprawdzały się u mnie.
Czy już wszystko widziałem i zagrałem? Nie, dalej ucze się przez tzw. dupogodziny i własne błędy.
jak każdy przerabiałem te różne rsi, %R, tsi, jsx i inne matematyczne przeróbki ceny. Powiem Ci tylko, że dalej jestem tak samo biedny jak wtedy a nawet biedniejszy

Twoje oko i mozg muszą Ci od razu powiedzieć gdzie jesteś na wykresie i w jakiej formie jest cena. Żaden wskaźnik nie zrobi tego za Ciebie. MACD będzie pokazywał to co działo się kilka świeczek wcześniej, dla Ciebie będzie już za późno. RSI pokaże to co dzieje się właśnie ale Ciebie to wykończy, na niskich interwałach przy wysokich kosztach transakcyjnych imho RSI jest bezużyteczne w graniu z palca. Najważniejszym wskaźnikiem i tak jest poziom ceny i dynamika zmiany ceny.
Czy korzystam ze wskaźników? Oczywiście, w EA to podstawa ponieważ to jest sposób na matematyczną interpretację zachowania ceny. Z palca jedynie ichimoku i donchian sprawdzały się u mnie.
Czy już wszystko widziałem i zagrałem? Nie, dalej ucze się przez tzw. dupogodziny i własne błędy.
Nareszcie dwa konkrety, dzięki pozdrawiam
odnalazłem fajny wykres , porównanie wskazań wskaźników kiedy ich główne parametry są oparte na tych samych wartościach......Ak47 pisze:Nareszcie dwa konkrety, dzięki pozdrawiam
autor -CRUTIAL POINT, FF