czy jest może jakiś program do "wyłuskiwania" danych ze stron internetowych takich jak stooq?
Wiem że można sobie napisać skrypt ale czy jest taki program który np. ze strony stooq.pl pobierał by co 10 sekund aktualny kurs EURUSD?
program wyłuskujący dane ze strony
Re: program wyłuskujący dane ze strony
Co chcesz zrobic z tymi danymi wyluskanymi ze strony?
i po co Ci to ze strony ? Przecież jak chodzi Ci o kurs waluty to prościej jest to pobrać z mt4 ...
- SuperFOREX
- Gaduła
Np. Excellekarz2 pisze:czy jest może jakiś program do "wyłuskiwania" danych ze stron internetowych takich jak stooq?
Wiem że można sobie napisać skrypt ale czy jest taki program który np. ze strony stooq.pl pobierał by co 10 sekund aktualny kurs EURUSD?

żeby mieć dostęp do danych, do których nie mam dostępu z poziomu MT4:)green7 pisze:i po co Ci to ze strony ? Przecież jak chodzi Ci o kurs waluty to prościej jest to pobrać z mt4 ...
-- Dodano: ndz 17-01-2016, 13:26 --
Jakaś podpowiedź jak na bieżąco (online) za pomocą exela to zrobić?SuperFOREX pisze:Np. Excellekarz2 pisze:czy jest może jakiś program do "wyłuskiwania" danych ze stron internetowych takich jak stooq?
Wiem że można sobie napisać skrypt ale czy jest taki program który np. ze strony stooq.pl pobierał by co 10 sekund aktualny kurs EURUSD?Choć jego skuteczność zależy od technologii wykorzystywanych na konkretnej stronie.
To się nazywa scraping (przydatne to szukania w google). Na szybko znalazłem taką listę programów: http://scraping.pro/software-for-web-scraping/
Problem z tym jest taki, że jest to na pograniczu legalności (często jest to nawet sprzeczne z prawem, np. strona bloomberga zakazuje scrapingu).
Inny problem jest taki, że zwykle funkcjonalność jakiej oczekujesz jest bardzo specyficzna i wymaga konkretnego rozwiązania. Chyba szybciej będzie jak poszukasz w necie jakichś gotowych rozwiązań programistycznych dla jakiegoś języka.
Gorzej jak te dane, które chcesz pozyskać nie wyświetlają się w źródle strony. Wtedy będziesz musiał poszukać jakichś dodatkowych bibliotek, które sobie z tym poradzą.
Problem z tym jest taki, że jest to na pograniczu legalności (często jest to nawet sprzeczne z prawem, np. strona bloomberga zakazuje scrapingu).
Inny problem jest taki, że zwykle funkcjonalność jakiej oczekujesz jest bardzo specyficzna i wymaga konkretnego rozwiązania. Chyba szybciej będzie jak poszukasz w necie jakichś gotowych rozwiązań programistycznych dla jakiegoś języka.
Gorzej jak te dane, które chcesz pozyskać nie wyświetlają się w źródle strony. Wtedy będziesz musiał poszukać jakichś dodatkowych bibliotek, które sobie z tym poradzą.
Podrzucam makro, które na pewno Ci się przyda TUTAJ
- SuperFOREX
- Gaduła
W menu dane wybierasz opcję "Z sieci web", a po zazanczeniu tabeli danych do wczytania ze strony, we właściwościach zakresu danych zewnętrznych są opcje sterowania odświeżaniem.lekarz pisze:Jakaś podpowiedź jak na bieżąco (online) za pomocą exela to zrobić?
Dawno z tej opcji nie korzystałem i widzę, że mój stary Excel nie radzi sobie ze stronami, które mają dużo elementów typu reklamy, a odświeżanie automatyczne jest wyrażone w minutach (minimalna wartość to 1).
Być może nowszy Excel lepiej sobie radzi z nowymi technologiami na stronach www. A odświeżanie można wymusić ręcznie lub makrem.
Znacie może jakieś profesjonalne narzędzia do scrapingu?