program wyłuskujący dane ze strony

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
lekarz2
Gaduła
Gaduła

program wyłuskujący dane ze strony

Nieprzeczytany post autor: lekarz2 »

czy jest może jakiś program do "wyłuskiwania" danych ze stron internetowych takich jak stooq?
Wiem że można sobie napisać skrypt ale czy jest taki program który np. ze strony stooq.pl pobierał by co 10 sekund aktualny kurs EURUSD?

xXx
Gaduła
Gaduła

Re: program wyłuskujący dane ze strony

Nieprzeczytany post autor: xXx »

Co chcesz zrobic z tymi danymi wyluskanymi ze strony?

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

i po co Ci to ze strony ? Przecież jak chodzi Ci o kurs waluty to prościej jest to pobrać z mt4 ...
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
SuperFOREX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: SuperFOREX »

lekarz2 pisze:czy jest może jakiś program do "wyłuskiwania" danych ze stron internetowych takich jak stooq?
Wiem że można sobie napisać skrypt ale czy jest taki program który np. ze strony stooq.pl pobierał by co 10 sekund aktualny kurs EURUSD?
Np. Excel :-) Choć jego skuteczność zależy od technologii wykorzystywanych na konkretnej stronie.

lekarz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: lekarz »

green7 pisze:i po co Ci to ze strony ? Przecież jak chodzi Ci o kurs waluty to prościej jest to pobrać z mt4 ...
żeby mieć dostęp do danych, do których nie mam dostępu z poziomu MT4:)

-- Dodano: ndz 17-01-2016, 13:26 --
SuperFOREX pisze:
lekarz2 pisze:czy jest może jakiś program do "wyłuskiwania" danych ze stron internetowych takich jak stooq?
Np. Excel :-) Choć jego skuteczność zależy od technologii wykorzystywanych na konkretnej stronie.
Jakaś podpowiedź jak na bieżąco (online) za pomocą exela to zrobić?

Awatar użytkownika
adamForex
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: adamForex »

To się nazywa scraping (przydatne to szukania w google). Na szybko znalazłem taką listę programów: http://scraping.pro/software-for-web-scraping/

Problem z tym jest taki, że jest to na pograniczu legalności (często jest to nawet sprzeczne z prawem, np. strona bloomberga zakazuje scrapingu).

Inny problem jest taki, że zwykle funkcjonalność jakiej oczekujesz jest bardzo specyficzna i wymaga konkretnego rozwiązania. Chyba szybciej będzie jak poszukasz w necie jakichś gotowych rozwiązań programistycznych dla jakiegoś języka.

Gorzej jak te dane, które chcesz pozyskać nie wyświetlają się w źródle strony. Wtedy będziesz musiał poszukać jakichś dodatkowych bibliotek, które sobie z tym poradzą.

AnnaK
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: AnnaK »

Podrzucam makro, które na pewno Ci się przyda TUTAJ

Awatar użytkownika
SuperFOREX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: SuperFOREX »

lekarz pisze:Jakaś podpowiedź jak na bieżąco (online) za pomocą exela to zrobić?
W menu dane wybierasz opcję "Z sieci web", a po zazanczeniu tabeli danych do wczytania ze strony, we właściwościach zakresu danych zewnętrznych są opcje sterowania odświeżaniem.
Dawno z tej opcji nie korzystałem i widzę, że mój stary Excel nie radzi sobie ze stronami, które mają dużo elementów typu reklamy, a odświeżanie automatyczne jest wyrażone w minutach (minimalna wartość to 1).
Być może nowszy Excel lepiej sobie radzi z nowymi technologiami na stronach www. A odświeżanie można wymusić ręcznie lub makrem.

lekarz2
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: lekarz2 »

Znacie może jakieś profesjonalne narzędzia do scrapingu?

ODPOWIEDZ