asirikuy.com - subskrypcja

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
por. Borewicz
Gaduła
Gaduła

asirikuy.com - subskrypcja

Nieprzeczytany post autor: por. Borewicz »

Czy ktoś z was jest lub był subskrybentem asirikuy.com? Czy materiały tam dostępne są warte zapłaty 292 USD czy jest tam może niewiele więcej niż na mechanicalforex.com ? Wiem na pewno, że nie będę używał ich frameworku do backtestów, ale być może mają jakieś ciekawe algorytmy tudzież inne materiały.

green7
Maniak
Maniak

Re: asirikuy.com - subskrypcja

Nieprzeczytany post autor: green7 »

por. Borewicz pisze:Czy ktoś z was jest lub był subskrybentem asirikuy.com? Czy materiały tam dostępne są warte zapłaty 292 USD czy jest tam może niewiele więcej niż na mechanicalforex.com ? Wiem na pewno, że nie będę używał ich frameworku do backtestów, ale być może mają jakieś ciekawe algorytmy tudzież inne materiały.
Ja miałem jakiś czas temu, gdy budowali jeszcze pierwszą wersję frameworka we freepascalu.
Mnie akurat interesował właśnie ten framework, aczkolwiek ciut się na nim zawiodłem. No ale to osobny temat.

Ogólnie serwis nastawia się mocno na automatyzację strategii. Znajdziesz tam sporo autorskich filmów i materiałów mówiących o podstawach, jak stworzyć system, jak go backtestować itd. Prócz tego były dostępne systemy tworzone i rozwijane przez członków forum, wraz z aktualnymi forwardtestami.
Były też autorskie narzędzia np. umożliwiające symulację monte carlo czy test strategii na wielu symbolach (w mt4 robiłeś test na każdym symbolu po kolei a soft "sklejał" łączne equity).
Ogólnie ciężko było się tam ciut poruszać, samo zarządzanie forum, i dostępem do materiałów było cokolwiek zagmatwane. Ale to mogło się zmienić do tej pory.

Teraz stworzyli nowy framework, zdaje się, że głównie w Pythonie, wygląda to ciekawie pewnie wcześniej czy później skuszę się aby zobaczyć jak to dokładnie wygląda. O ile przekonam się do Pythona ...
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
adamForex
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: adamForex »

Obecny framework nie jest w pythonie, tylko w C++.
Mają za to tester strategii napisany w pythonie.

Ale generalnie narzędzia, to nie jedyny plus asirikuy (oczywiście wszystkie mają dostępny kod źródłowy, tak btw). Mają swoją wiki, która jest bardzo wartościowa dla osób zajmujących się handlem algorytmicznym (uwaga- nie ma nic o handlu manualnym).

Teraz pracują głównie nad automatycznym generowaniem strategii, radzeniu sobie z problemem data miningowym i problemem selekcji.

Generalnie uważam, że serwis wart jest tej ceny, chociaż nie ma tam żadnego gotowego rozwiązania ani odpowiedzi jak zarabiać. Można to potraktować raczej jako dostęp do dotychczasowych wyników badań z kilku lat i możliwości ich kontynuacji na własną rękę/przy ich wsparciu.

Awatar użytkownika
jamesfisher
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jamesfisher »

Od dłuższego czasu czytam mechanicalforex. Nie posiadam subsykrypcji w asirikuy ale z tego co zauważyłem to ich badania zmierzają w celu stworzenia czegoś podobnego do StrategyQuant.

Awatar użytkownika
adamForex
Gaduła
Gaduła

Właściwie, to coś podobnego do strategyquant, to oni już stworzyli. Problem z takim podejściem jak strategyquant, to właśnie data mining bias.

Jak się operuje na skończonym zbiorze danych i na tym zbiorze automatycznie szuka jakichś rozwiązań (automatycznie znaczy dużo w krótkim czasie), to nie ma siły, żeby nie znaleźć takich rozwiązań, w tym przypadku zarabiających strategii. Problemem jest to, że w takim podejściu nie wiadomo czy rozwiązanie jest uniwersalne, czy działa tylko dla tego badanego zbioru (przy dzisiejszej technologii i szybkości tworzenia strategii nie pomagają nawet testy Out of Sample).

No i właśnie asirikuy próbuje sobie radzić z tym problemem (nie da się go wyeliminować, ale można oszacować prawdopodobieństwo z jakim strategia wygenerowana na konkretnych danych,z danymi parametrami jest zyskowna tylko "przez przypadek".

Awatar użytkownika
jamesfisher
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jamesfisher »

adamForex pisze:No i właśnie asirikuy próbuje sobie radzić z tym problemem (nie da się go wyeliminować, ale można oszacować prawdopodobieństwo z jakim strategia wygenerowana na konkretnych danych,z danymi parametrami jest zyskowna tylko "przez przypadek".
i to jest sedno problemu.

Awatar użytkownika
adamForex
Gaduła
Gaduła

Masz rację, to jest sendo problemu. Tylko tak jak mówię, oni coś z tym robią a w strategyquancie nie, więc nie warto się zrażać strategyquantem.

Z resztą mają konta na myfxbook dla niektórych strategii. Nie jest to jakiś szał i rewelacja, ale można już mówić o systematycznym wzroście.

Tak przy okazji, w materiałach do CFA są poruszone kwestie różnych błędów (m.in. data-mining bias). Warto spojrzeć:
http://www.investopedia.com/exam-guide/ ... g-bias.asp

Dla mnie asirikuy jest super z tego względu, że wszystkie ich wnioski opierają się na dowodach. Jak mówią, że używają rozwiązania A, to można się doszukać dlaczego, na jakiej dokładnie podstawie, co się z tym wiąże itp.

ODPOWIEDZ