prośba o wycenę --> wskaźnik świeczkowy + eksport danych
prośba o wycenę --> wskaźnik świeczkowy + eksport danych
Witam,
chciałbym prosić zgromadzonych programistów o wycenę poniższego:
mam pewną zmienną (double) i chciałbym mieć wskaźnik w oknie pod wykresem który rysowałby świeczki na bazie wskazań tejże zmiennej. Wartości zmiennej zmienią się z każdym tickiem. Chciałbym aby przy zmianie interwału w MT4 wykres świecowy powyższego wskaźnika też pokazywał wyniki w danym interwale.
Drugą funkcją byłby eksport danych rzeczywistych z każdego wskazania zmiennej do csv lub innego formatu w którym mogę łatwo analizować wyniki. Chciałbym mieć kolumnę z jak najdokładniejszym czasem wskazania, datą i wartością zmiennej.
W sumie to nie wiem jakie są możliwości przy eksporcie danych bo zapewne są ograniczenia w ilości zapisanych danych. Nie wiem czy dałoby radę aby każdy dzień wskazań zapisywany był w osobnym pliku. Dziennie przecież to może być kilkaset tysięcy ticków.
chciałbym prosić zgromadzonych programistów o wycenę poniższego:
mam pewną zmienną (double) i chciałbym mieć wskaźnik w oknie pod wykresem który rysowałby świeczki na bazie wskazań tejże zmiennej. Wartości zmiennej zmienią się z każdym tickiem. Chciałbym aby przy zmianie interwału w MT4 wykres świecowy powyższego wskaźnika też pokazywał wyniki w danym interwale.
Drugą funkcją byłby eksport danych rzeczywistych z każdego wskazania zmiennej do csv lub innego formatu w którym mogę łatwo analizować wyniki. Chciałbym mieć kolumnę z jak najdokładniejszym czasem wskazania, datą i wartością zmiennej.
W sumie to nie wiem jakie są możliwości przy eksporcie danych bo zapewne są ograniczenia w ilości zapisanych danych. Nie wiem czy dałoby radę aby każdy dzień wskazań zapisywany był w osobnym pliku. Dziennie przecież to może być kilkaset tysięcy ticków.
Re: prośba o wycenę --> wskaźnik świeczkowy + eksport danych
Część tych wymagań jest niestety niemożliwa. Mianowicie nie da się rysować świeczek w oknie pod wykresem (oczywiście jeżeli mówimy o mt4, ale zakładam, że tak). Różne kształty można tworzyć tylko na głównym oknie wykresu.
Co do zapisywania danych co tick, to nie jest to duży problem (chyba, że wyliczenia tej zmiennej będą na tyle wymagające, że ich obliczenie będzie trwało dłużej niż pojawienie się nowego ticku). Może być również tak, że dla każdego dnia będzie oddzielny plik.
Dużo zależy od tego czy masz już gotowe rozwiązanie do wyliczenia tej zmiennej, czy dopiero wykonawca będzie musiał je opracować, ale sam eksport do pliku co tick z podziałem na dni ktoś powinien Ci ogarnąć za < 100 PLN.
Co do zapisywania danych co tick, to nie jest to duży problem (chyba, że wyliczenia tej zmiennej będą na tyle wymagające, że ich obliczenie będzie trwało dłużej niż pojawienie się nowego ticku). Może być również tak, że dla każdego dnia będzie oddzielny plik.
Dużo zależy od tego czy masz już gotowe rozwiązanie do wyliczenia tej zmiennej, czy dopiero wykonawca będzie musiał je opracować, ale sam eksport do pliku co tick z podziałem na dni ktoś powinien Ci ogarnąć za < 100 PLN.
ok, dzięki za odp. Coś już przynajmniej wiadomo. Chodzi o wskaźnik w MT4, mój broker nie korzysta z MT5 (nie wykluczam zmiany broka jeśli zajdzie potrzeba).
Zmienna nie jest skomplikowana a liczenie jest prostym działaniem arytmetycznym.
Kiedyś spotkałem się ze wskaźnikiem RSI BAR CHART v2 który wyświetlał wskaźnik w formie świeczek pod wykresem.
Zmienna nie jest skomplikowana a liczenie jest prostym działaniem arytmetycznym.
Kiedyś spotkałem się ze wskaźnikiem RSI BAR CHART v2 który wyświetlał wskaźnik w formie świeczek pod wykresem.
Sorry, rzeczywiście jednak się da zrobić wykres świecowy w subwindow. Sprawdziłem na forum mqlcommunity, że się nie da i za bardzo się tym zasugerowałem jak po pierwszym teście w mt4 mi się nic nie wyrysowało.
To w takim razie całość Twojego wskaźnika jest możliwa. Za dłubanie przy rysowaniu musisz doliczyć jeszcze z 50 PLN do tej wyceny.
Jakby ktoś potrzebował, to znalazłem ten wskaźnik, o którym mówiłeś. Niby świeczki nie są idealne, ale zawsze to coś.
To w takim razie całość Twojego wskaźnika jest możliwa. Za dłubanie przy rysowaniu musisz doliczyć jeszcze z 50 PLN do tej wyceny.
Jakby ktoś potrzebował, to znalazłem ten wskaźnik, o którym mówiłeś. Niby świeczki nie są idealne, ale zawsze to coś.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Fajnie , że zapodałeś ten wskaźnik.
Widzę, że tam świeczki pod wykresem są oparte o 4 bufory, osobno dla High,Low, Open,Close. W sumie całość świeczki zbudowana jest z dwóch linii nałożonych na siebie, cieńszej (High-Low) i grubszej (Open-Close). Patent wykorzystuje gotowe elementy RSI dostępne w mql:
U mnie trzeba by pewnie jakąś tablicę stworzyć która zgromadzi info o wskazaniach zmiennej na otwarciu, zamknięciu, max i min świeczki.
Widzę, że tam świeczki pod wykresem są oparte o 4 bufory, osobno dla High,Low, Open,Close. W sumie całość świeczki zbudowana jest z dwóch linii nałożonych na siebie, cieńszej (High-Low) i grubszej (Open-Close). Patent wykorzystuje gotowe elementy RSI dostępne w mql:
Kod: Zaznacz cały
rsiOpen= iRSI(NULL,0,RSI_Period,PRICE_OPEN,i);
rsiClose=iRSI(NULL,0,RSI_Period,PRICE_CLOSE,i);
rsiHigh= iRSI(NULL,0,RSI_Period,PRICE_HIGH,i);
rsiLow= iRSI(NULL,0,RSI_Period,PRICE_LOW,i);
W sumie to chyba nawet mogłoby się obyć bez dodatkowej tablicy. Np. jakby Twoim wskazaniem była wartość o 5 wyższa od High itp., to wystarczyłoby zmienić tylko ten fragment kodu, który wkleiłeś:gooral87 pisze: U mnie trzeba by pewnie jakąś tablicę stworzyć która zgromadzi info o wskazaniach zmiennej na otwarciu, zamknięciu, max i min świeczki.
rsiOpen= Open[i] + 5;
rsiClose= Close[i] + 5;
rsiHigh= High[i] + 5;
rsiLow= Low[i] + 5;
Jakby co to zapis do pliku wygląda mniej więcej tak:
//+--------------
//|To można zadeklarować gdzieś przed pętlą
//+--------------
handle=FileOpen(nazwaPliku+".csv",FILE_WRITE|FILE_CSV,';');
//+--------------
//|To można dać pod rsiLow
//+--------------
FileWrite(handle,"Wartosc1","Wartosc2",...); //Wartości muszą być tekstem, można używać DoubleToString itp.
//+--------------
//|A to po pętli
//+--------------
FileClose(handle);
Przydatne info. Zagłębię się w temat w wolnym czasie.
Ta tablica się jednak przyda ponieważ zmienna double operuje na kwotowaniach różnych par walutowych (cenach Bid). O ile Open i Close można wziąć z iOpen(...) lub iClose(...) (bo na wszystkich parach w tym samym czasie otwiera się świeczka) o tyle High i Low są już względne i nie pokrywają się z High oraz Low.
Ta tablica się jednak przyda ponieważ zmienna double operuje na kwotowaniach różnych par walutowych (cenach Bid). O ile Open i Close można wziąć z iOpen(...) lub iClose(...) (bo na wszystkich parach w tym samym czasie otwiera się świeczka) o tyle High i Low są już względne i nie pokrywają się z High oraz Low.
-
- Uczestnik
kolego możesz się mylić.
budowa High[] i Low[] nie pozwala brać danych z innego wykresu, ale...
iHigh
iLow
pozwalają
przykładowa budowa:
iHigh(symbol,timeframe,shift);
iHigh(EURUSD,PERIOD_M15,x);
x możesz zastąpić dowolną liczbą.
budowa High[] i Low[] nie pozwala brać danych z innego wykresu, ale...
iHigh
iLow
pozwalają
przykładowa budowa:
iHigh(symbol,timeframe,shift);
iHigh(EURUSD,PERIOD_M15,x);
x możesz zastąpić dowolną liczbą.
Racja, dzięki za cynk.