PIT z forex - pomoc porada

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
betluk
Uczestnik
Uczestnik

PIT z forex - pomoc porada

Nieprzeczytany post autor: betluk »

Witajcie!
Piszę do Was wszystkich o poradę, pomoc, a mianowicie:

Z początkiem tego roku wpłaciłem na platformę Alior Trader kilka groszy max 2000 zł.

- kilka transakci przyniosło mi zysk niewielki powiedzmy jakieś 200 - 300 zł tych transakcji było około 10.

- po kilku dniach inwestowania przegrałem całą kwotę zysk czyli jakieś 200-300 zł + wkład 2000 zł

Moje pytanie jest następujące:

1.Jak mam rozliczyć to w zeznaniu PIT?
2.Czy muszę zapłacić podatek od tych 200-300 zł ? czy też nie ponieważ defakto wpłaciłem 2000 a nic nie wypłaciłem z konta forex.

Jeśli muszę od każdej transakcji zapłacić podatek od każdorazowego plusa to co może być moim kosztem.
Czy dobrze rozumuje, że istnieje możliwość zapłacenia podatku kolosalnego i nie być nic na + ?
Np szary kowalski wpłacił 1000 zł
dnia 1 zyskał 100 zł czyli jego saldo jest +1100
drugiego dnia stracił 100 czyli saldo jest +1000
trzeciego dnia zyskał 100 czyli saldo +1100
czwartego stracił 100
piątego zyskał 100 itd itd

setnego dnia jego saldo jest 1000 zł (kwota którą wpłacił)

Czy szary kowalski zapłaci podatek od 50 x 100 zł = 5000 zł * 19% czyli 950 zł mimo, że tak naprawdę ma na koncie 1000 zł które wpłacił i nic nie zyskał bo nadal ma tyle samo co wpłacił ?

Awatar użytkownika
por. Borewicz
Gaduła
Gaduła

Re: PIT z forex - pomoc porada

Nieprzeczytany post autor: por. Borewicz »

Nie zapłacisz żadnego podatku. Wszystkie transakcje (nawet z różnych brokerow/domów maklerskich) są wrzucane do jednego worka i podatek liczy się od sumarycznego zysku którego u Ciebie nie ma.
Nawet jeżeli masz stratę to musisz ją rozliczyć w PIT-38. W przyszłym roku dostaniesz od aliora PIT-8C gdzie będziesz miał przychód i koszty uzyskania przychodu. Na tej podstawie wypełniasz PIT-38.
Stratę będziesz mógł sobie odliczyć od dochodu w kolejnych latach jeżeli jeszcze będziesz inwestował.

betluk
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: betluk »

A podatek nie należy się tym dziadom już momencie zamknięcia pozycji ? tzn otworzyłem za 500 zł zamknąłem za 600 i w momencie zamknięcia mam zysk 100 zł ?

Awatar użytkownika
SuperFOREX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: SuperFOREX »

betluk pisze:A podatek nie należy się tym dziadom już momencie zamknięcia pozycji ? tzn otworzyłem za 500 zł zamknąłem za 600 i w momencie zamknięcia mam zysk 100 zł ?
Nie, tu nie ma podatku ryczałtowego jak przy lokatach czy funduszach, tylko sumaryczne rozliczenie roczne w PIT-38.

ODPOWIEDZ