Granie na forexie w dniu rozwiązania strefy euro -armageddon

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
KrostosWW
Stały bywalec
Stały bywalec

Granie na forexie w dniu rozwiązania strefy euro -armageddon

Nieprzeczytany post autor: KrostosWW »

Witam. Chciałbym rozpocząć dyskusję o czymś co być może czeka nas w przyszłości - upadek strefy euro. Taka informacja rzucona na rynek nagle praktycznie rzecz biorąc skasowała by grę na głównych parach walutowych. Doprowadziła by do bankructwa milionów traderów (pozycja długa na eurusd).

Jakie jest wasze zdanie w tym temacie?
Czy można się przed tym uchronić? Można wykupić jakieś ubezpieczenia od takiej ewentualności?

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Re: Granie na forexie w dniu rozwiązania strefy euro -armage

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

Wątpię aby można było wykupić jakieś ubezpieczenie.
Jedyna opcja jaką widze to nie wpłacać całej kasy do brokera, tylko max 1/3 . I wszystkie zyski rozdzielać podobnie.
gdy nastapi eurogedon to nie tylko traderzy zbankrutują, ale i większość brokerów.
Mówiąc wprost : w przypadku eurogedonu nie musisz mieć longa na eurodolarze. Możesz miec szorta na cukrze , a i tak stracisz wszystko przez bankructwo brokera. Warto zwrócić uwagę na gwarancje bankowe poszczególnych brokerów, ale obawiam się, że w takim przypadku będzie można zapomniec o jakichkolwiek gwarancjach.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

To byłoby także uderzenie w gospodarki dużych państw, szczególnie Niemiecką nie sądzę aby tak poważne państwo chciało sobie na to pozwolić, możliwy byłby scenariusz w którym Niemcy nadal wiążą swą nową walutę z euro dodatkowo mniejśi sąsiedzi wiążą swą walutę z niemiecką .... Może likwidacja euro rozpocznie się przez wojnę.... Jedyną ochroną, częściową ochroną jest przewalutowanie konta na USD ale w tedy powstaje pytanie co jeśli USA zbankrutują lub przegrają wojnę z chinami ;)

Pozdrawiam
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Awatar użytkownika
DigitalSmoke
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: DigitalSmoke »

Możesz zawsze otworzyć S. Już był taki jeden który próbował na tym zarobić:

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Euroged ... 42412.html

KrostosWW
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: KrostosWW »

Panowie, miałem na myśli sytuację, w której mam L na eurusd i nagle przychodzi godzina 0. i mamy zjazd 50 tys pips w 1 minutę. I mamy debet na koncie w wysokości miliona złotych.

Awatar użytkownika
T-REX
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: T-REX »

KrostosWW pisze:Panowie, miałem na myśli sytuację, w której mam L na eurusd i nagle przychodzi godzina 0. i mamy zjazd 50 tys pips w 1 minutę. I mamy debet na koncie w wysokości miliona złotych.
Myślę, że po czymś takim Polska będzie krajem pełnym milionerów. Tylko bułki będą po 5000PLN/szt. Więc spoko...
Prawdziwa głupota zawsze pokona sztuczną inteligencję

Awatar użytkownika
Darooo
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Darooo »

KrostosWW pisze:Panowie, miałem na myśli sytuację, w której mam L na eurusd i nagle przychodzi godzina 0. i mamy zjazd 50 tys pips w 1 minutę. I mamy debet na koncie w wysokości miliona złotych.
Może wystarczyć wystawić przeciwstawne zlecenie oczekujące równoważące ryzyko związane z zajmowaną pozycją w odległości według twojego uznania ,że jestem w stanie przyjąć stratę w przypadku takiej apokalipsy .... takie i takie .

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

przeciwstawne zlecenie musi byc zrealizowane jeśli euro przestanie istnieć to raczej nikt nie będzie chciał go kupić. ;)
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Awatar użytkownika
T-REX
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: T-REX »

Dokładnie, przecież przeciwstawne oznacza, że ktoś musi odkupić euro od Ciebie. A będzie miało wtedy przecież wartość mniejszą niż jedna pestka słonecznika.
Prawdziwa głupota zawsze pokona sztuczną inteligencję

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

Raczej jest bardzo mało prawdopodbne, żeby strefa euro miałby się nagle rozpaść...
Byłby na pewno pierwsze oznaki apokalipsy, typu opuszczanie strefy EU przez pojedyncze kraje.

Mieliście przykład Grecji, która pomimo tak wielkich problemów, po prostu nie pozwolili wyjść ze strefy euro.
Ludzie już przywykli do EU i wątpie że jakiś kraj dobrowolnie chciałby opuścić ten kołchoz.

Ale nawet gdyby, to bardziej doświadczeni gracze będą widzieć co sie dzieje, i po prostu uciekną do jakichs inny walut, ale imo finalnie to by się zakończyło bankructwami brokerów i nie ściągalnymi długami.

Przedsmak mieliście z frankiem jak wiadomość o rozpadzie może wyglądać.

ODPOWIEDZ