Zgodnie z trendem.

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Zgodnie z trendem.

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Co według was oznacza handel zgodnie z trendem ? Jaki jest teraz trend ? Jak wchodzić w zlecenie zgodnie z trendem ? Czy na jednym TF może być wiele trendów w chwili składania zlecenia ?

Mpapiez

Re: Zgodnie z trendem.

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

krystian74 pisze:Co według was oznacza handel zgodnie z trendem ? Jaki jest teraz trend ? Jak wchodzić w zlecenie zgodnie z trendem ? Czy na jednym TF może być wiele trendów w chwili składania zlecenia ?
1) Co według was oznacza handel zgodnie z trendem:

Jak rośnie to kupujesz, jak spada to sprzedajesz ? Masz różne metody wyznaczania trendu... Dla przykładu możesz przyjąć założenie że jak cena "wyprzedza" średnią cenę za X okres, to masz trend rosnący dla danego odcinka czasu.

2) Jaki jest teraz trend ?

A o jaki instrument i interwał pytasz ? Możesz mieć trend spadkowny na W1, a jednocześnie rosnący na D1.

3) Najlepiej blisko granicy "zdefiniowanego ryzyka".
Ryzyko możesz określić za pomocą świecy, średniej kroczącej, lub najpopularniejszej metody - LT.
Grunt nie dawać się głupio wycinać i SL powinien być powyżej / poniżej zdefiniowanego ryzyka

4) Może być, ja rozróżniam tylko 2 przypadki:

I ) Przyspioszne linie trendu, czyli masz w zasadzie ten sam kierunek trendu, z tym że coraz ostrzejszy.
II ) Formacje trójkątów. To jest typowy przykład istnienia 2 przeciwnych linii trendów.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Bardziej mi zależy nad dyskusją merytoryczną na temat trendu. Wchodzenie w zlecenie zgodnie, lub przeciw trendowi. Do tego tematu skłoniło mnie pytanie " dlaczego tracimy na FX" Odnoszę wrażenie że jest to jedną z głównych przyczyn naszych niepowodzeń.

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Jak cena powyżej średniej trend up, jak poniżej trend down.

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Albo HH lub LL
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

i który trend wybrać?

Awatar użytkownika
c.ajto
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: c.ajto »

krystian74 pisze: Czy na jednym TF może być wiele trendów w chwili składania zlecenia ?
Mpapiez pisze: 4) Może być, ja rozróżniam tylko 2 przypadki:

I ) Przyspioszne linie trendu, czyli masz w zasadzie ten sam kierunek trendu, z tym że coraz ostrzejszy.
II ) Formacje trójkątów. To jest typowy przykład istnienia 2 przeciwnych linii trendów.
Ad 1 - to wciąż jest jeden trend
Ad 2 - formacje trójkątów jak i kilka innych formacji liniowych zaliczają się do konsoli, a te stanowią element trendu. ale same w sobie trendem nie są.

IMO - jeden TF, jeden trend, w przeciwnym razie każda korekta byłaby nowym trendem, a to raczej jest niezbyt logiczne. Najlepszym wyznacznikiem "trendowości" jest sekwencja H/L, dopóki mamy zachowaną odpowiednią kolejność, dopóty możemy mówić o trendzie ciągłym, jeśli sekwencja jest złamana - mamy korektę (choć czasem impulsy trendu są na tyle mocne, że wystąpienie korekty płytkiej nie złamie ostatniego H/L).
Jak głęboka może być korekta?
Do 99% wartości korygowanego trendu.

Samo granie z trendem nie jest żadnym cudownym sposobem na zarabianie na FX, równie dobrze można się wyspecjalizować w rozgrywaniu konsoli lub w poszukiwaniu oznak wyczerpania trendu i jego przejścia w korektę. To czy zarabiamy na FX bądź nie, zależy przede wszystkim od tego czy rozumiemy i wiemy co i dlaczego gramy? Skąd ten setup, Ile depo w niego zaangażujemy, gdzie SL, TP, kiedy BE...
Nie czarujmy się, zdecydowana większość graczy ma blade pojęcie o tych aspektach, więc siłą rzeczy wyniki kolorowe raczej nie są.

Awatar użytkownika
JKL
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: JKL »

Pablo90 pisze:Jak cena powyżej średniej trend up, jak poniżej trend down.
Czyli rozumiem że na obrazku który załączam jest teraz trend rosnący? Nawet nie wiesz jak "lubię" odpowiedzi aż tak wiele wnoszące do tematu przez osoby które mają ponad 7 letni staż na forex.

krystian74
Na początku napiszę że spekulacji nie można traktować jako "czarne/białe", "0/1", "tak/nie". Najprościej spekulację porównać do gotowania - dla ciebie obiad będzie dobry a komuś innemu zupełnie nie będzie smakował - niby to samo danie a dwoje ludzi inaczej interpretuje jego smak. Musisz wyczuć jakie metody tobie pasują i się ich trzymać. Ja np nie umiał bym zarabiać na formacjach harmonicznych nawet jak by ktoś mi pokazał w 100% skuteczny system o nie oparty.

Co według was oznacza handel zgodnie z trendem?
Ja np stosuje teorię Dow`a (wyższe szczyty i dołki) i często mierzę korekty, jeśli korekty są coraz głębsze a impulsy coraz krótsze wiem że trend zaczyna słabnąć. Ale mimo wszystko nie jest to takie proste że jak cena jest pod średnią to sprzedawaj a jak nad średnią to kupuj. Jest jeszcze masa innych czynników jak np wsparcia/opory, głębokość korekt a do tego jak jakiś bank zechce zrobić interwencję to i tak wszystkie rozważania tracą sens.

Jaki jest teraz trend?
Musisz nazwać i sklasyfikować co jest dla ciebie trendem i nie mieszać interwałów - "każdy interwał to inna bajka pisana innym językiem". Na E/U H4 może być trend rosnący (wyższe szczyty) a na H1 trend spadkowy bo właśnie trwa korekta na m15 konsolidacja a na m1 trend rosnący. Musisz mieć plan wg jakiego interwału grasz określić na nim trend i się tego trzymać. Jeśli widzisz wyższe szczyty i dołki to jest większe prawdopodobieństwo że pojawi się kolejny wyższy szczyt niż odwróci się trend. Pamiętaj że jest tylko jedna świeca odwracająca trend i znajduje się na samym szczycie/dołku a świec kontynuacji trendu jest duuuuużo więcej, więc łatwiej zarobić grając z trendem. Generalnie stosuję zasadę HH HL lub LH LL.

Jak wchodzić w zlecenie zgodnie z trendem?
Ja robię tak: szukam waluty z trendem i obserwuję, gdy widzę że cena dochodzi do wg. mnie miejsca kluczowego (fibo, wsparcie, opór, koniec formacji harmonicznej - każdy patrzy na co innego ja np na dojście ceny do linii kanału) schodzę na niski interwał (np m5) i patrzę czy szczyty i dołki układają się w moją stronę. Jeśli wszystko jest ok to otwieram zlecenie zgodnie z trendem ale jednocześnie ustalam punkt w którym moje zlecenie traci rację bytu np wybije nowy dołek zamiast szczytu albo cena wyjdzie poza kanał a ja grałem na to że w kanale pozostanie.

Czy na jednym TF może być wiele trendów w chwili składania zlecenia ?
Jeśli widzisz wiele trendów na jednym TF to nie otwieraj pozycji, znajdź inną walutę lub inny TF - jest tego od groma a po co utrudniać sobie życie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wiem, że nic nie wiem

ODPOWIEDZ