fundusz inwestycyjny

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Re: fundusz inwestycyjny

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

Ogólnie mówiąc fundusz to raczej droga sprawa dla zamożnych. Kiedyś wertowałem temat ze 2 lata temu i najtaniej było załozyć fundusz na Cyprze. Wystarczało 0,5 mln. USD (albo euro bo nie pamiętam). Fundusze w Luxemburgu to już było bodajże minimum 1 mln. USD. Mając takie pieniadze pewnie znajdzie się kogoś kto doradzi jak to wszystko przeprowadzić.

Ja myślę o czymś tańszym. Czy jest w ogóle możliwość prawna założyć firmę (ale nie fundusz), którego główną działalnością będzie inwestowanie na forexie ? W Polsce to wiadomo, że nie, ale może w jakimś innym kraju. Czy ktoś się orientuje w temacie ? Estonia ma bardzo lberalne warunki odnośnie zakładania np. brokerów fx. Zdaje się, ze Armada miała 400 000 zł kapitału zakładowego albo początkowego (nie pamiętam).
Fajnie by było gdyby dało się otworzyć taką firmę inwestycyjną z kapitałem rzędu 20 000 - 30 000 zł.
Czy to jest realne ?
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Wszyscy tu uderzają jakimiś kwotami wyssanymi z palca wykazując jak sądzę brak znajomości tematu. Sam też się nie znam, ale się wypowiem :D Bo podchodzicie do tego ze złej strony. Jeśli macie udokumentowane wyniki z kilku lat to naprawdę nie ma problemu z tym, żeby podjąć współpracę, z którymś z domów maklerskich. Wtedy z głowy macie zarówno uprawnienia jak i problemy ze zdobyciem bazy klientów oraz nie trzeba od zera tworzyć całej infrastruktury.

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

Drąże temat gry na giełdzie/forexie jako firma.
Znalazłem takie coś jedynie :

http://podatki-temida.pl/gra-na-gieldzi ... spodarcza/

"Mając powyższe na uwadze należy jednoznacznie stwierdzić, iż grę na Giełdzie Papierów Wartościowych oraz na FOREX można opodatkować w ramach prowadzenia pozarolniczej działalności gospodarczej. W tym celu należy dokonać zgłoszenia w Centralnej Ewidencji Działalności Gospodarczej we właściwym urzędzie miasta i dokonać zgłoszenia do lokalnego oddziału ZUS."

Hmmm ... . Czyżby faktycznie można grać na forexie jako firma ? Oczywiście gra jako działalność gospodarcza nie ma sensu. Ta sama odpowiedzialność. Sens ma jedynie sp z o.o. .
Ta firma księgowa z linku oferuje chyba doradztwo. Spróbuję jakoś się z nimi skontaktować i coś dowiedzieć. Warto by zgłębić ten temat.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

z tego co orientuje sie, to jako firma nie ma sensu poniewaz chwyta Cie podwojne opodatkowanie - najpierw od dochodow kapitalowych a nastepnie juz podatek dochodowy, w tym przypadku CIT.

Edit, bylem w bledzie:

Kod: Zaznacz cały

Natomiast wedle art. 30b ust. 4 w/w ustawy – przepisu ust. 1 nie stosuje się, jeżeli odpłatne zbycie udziałów (akcji), papierów wartościowych i pochodnych instrumentów finansowych oraz realizacja praw z nich wynikających następuje w wykonywaniu działalności gospodarczej.

Arturro
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Arturro »

Jeśli masz nietuzinkowy biznesplan/strategię inwestycyjną/wyniki, to możesz popytać po rynku, czy nie mógłbyś się do kogoś przyczepić. Paru tak zrobiło. Mieli tylko pomysł. Kwestią finansowania i marketingu zajęły się Domy Maklerskie lub brokerzy, którzy przygarnęli te osoby i oczywiście spore procenty w udziałach.
"Choise, the problem is choise"

ODPOWIEDZ