Nie znalazłem tematu więc zakładam.
Chciałem otworzyć rachunek realny w HFT Brokers - Active NDD Equity. Zainstalowałem MT4, przeprowadziłem testy historyczne mojej strategi i uzyskałem dziwne wyniki ( a konkretnie dziwne wielkości pozycji) na niektórych instrumentach. Np wszystkie pozycje na instrumencie JP225 miały wartość 0,05 lota, czyli minimalną dopuszczalną ( przy kapitale pozwalającym na dużo więcej). Sprawdziłem ten sam EA, przy tych samych parametrach i wielkości pozycji u innych brokerów - nie było problemów. Po sprawdzeniu specyfikacji instrumentów w MT4 okazało się, że HFT ma na serwerze ustawione "sztywne" wartości wielkości ticku dla instrumentów typu CFD.
Tak więc platforma, a tym samym wskaźniki i EA korzystają z wartości nierealnych, co uniemożliwia poprawne wyliczenie wielkości pozycji. Rozmawiałem na ten temat z BOK HFT, ale kilku próbach wytłumaczenia o co mi chodzi, powiedziano mi, że wartości mam wyliczać ręcznie (sic!) korzystając ze specyfikacji na ich stronie.
Przyglądając się bliżej widać, że platforma podaje wartości ticku ze specyfikacji, ale bez pomnożenia przez wartość indeksu.
Dla porównania zaprezentuje wartości z TMS Trader, gdzie wszystko działa jak należy. Zrobię to na instrumencie UK100 gdyż wzór na wielkość lota i minimalny krok notowań jest taki sam oraz na JP225, aczkolwiek w drugim przypadku HFT do obliczeń używa JPY, a TMS USD. Jak widać na załączonych screenach, wartość jednego ticku w PLN w HFT dla JP225 wynosi 1000pln! Dlatego otrzymywałem złe wyniki, gdyż jeśli chciałem ustawić SL dla jednego lota w odległości 100 ticków, to była by to strata w wysokości 100 000pln. W specyfikacji instrumentów w HFT widać, że wartość ticku jest ustawiona właśnie na tą wartość. W TMS tego nie MA.
Moje pytanie do forumowiczów: Czy ktoś zauważył podobny problem u siebie?
Moje pytanie do HFT: Czy coś Państwo z tym zrobią? (...i dlaczego zostałem uznany za wariata przez BOK?

Pozdrawiam