Zalecam obejrzenie kilkuminutowego video oraz obserwowanie Scotta (na pewno można na tym skorzystać), czy to na twitterze czy na FB,
https://www.youtube.com/watch?t=1&v=6HXB-iUFh4U
Niestety Scott Carney chyba nie w pełni potrafi wykorzystać metody którą pokazuje ,na podstawie wykresu Euro-Usd można wyciągnąć wiele ciekawych wniosków na temat budowy formacji harmonicznychmichael7 pisze:Twórca harmonic tradingu, w tym także wielu znanych nam batternów (Bat, Crab, Shark, 5-0, etc.) oraz autor najbardziej cennych książek o harmonic tradingu, Scott Carney zaczyna co raz więcej czasu poświęcać na naukę jak powinniśmy właściwie korzystać z tej strategii
Zalecam obejrzenie kilkuminutowego video oraz obserwowanie Scotta (na pewno można na tym skorzystać), czy to na twitterze czy na FB,
Czy ty wiesz kim jest Scott CarneyMERLIN pisze:Niestety Scott Carney chyba nie w pełni potrafi wykorzystać metody którą pokazuje ,na podstawie wykresu Euro-Usd można wyciągnąć wiele ciekawych wniosków na temat budowy formacji harmonicznychmichael7 pisze:Twórca harmonic tradingu, w tym także wielu znanych nam batternów (Bat, Crab, Shark, 5-0, etc.) oraz autor najbardziej cennych książek o harmonic tradingu, Scott Carney zaczyna co raz więcej czasu poświęcać na naukę jak powinniśmy właściwie korzystać z tej strategii
Paterny -Rosyjskie forum Onix -to po pierwszemichael7 pisze:Czy ty wiesz kim jest Scott CarneyMERLIN pisze:Niestety Scott Carney chyba nie w pełni potrafi wykorzystać metody którą pokazuje ,na podstawie wykresu Euro-Usd można wyciągnąć wiele ciekawych wniosków na temat budowy formacji harmonicznychmichael7 pisze:Twórca harmonic tradingu, w tym także wielu znanych nam batternów (Bat, Crab, Shark, 5-0, etc.) oraz autor najbardziej cennych książek o harmonic tradingu, Scott Carney zaczyna co raz więcej czasu poświęcać na naukę jak powinniśmy właściwie korzystać z tej strategii
https://www.youtube.com/watch?t=1&v=6HXB-iUFh4U![]()
Przecież on jest twórcą formacji harmonicznych, więc jak możesz wyciągnąć więcej informacji na temat ich budowy?
W ogóle w tym video pokazywał USDJPY.
Zalecam może jednak nie popadać w samouwielbienie tylko uczyć się od najlepszych
Polecam książki o harmonic tradingu, np. Harmonic Trading, Volume One.
W ogóle nie wiem skąd bierzesz ta listę tych patternów, ale serio trzymałbym się tego co jest, a nie ściągał z for lub z innych nieznanych źródeł jakieś dziwne patterny i szerzył je jeszcze tutaj. Później niektórzy traderzy szukają tych pseudo formacji, np. anti-crab, anti-bat, etc. - mozesz podać źródło skąd to jest?
Crab pattern, bat pattern - te formacje to dzieło Scotta Carneya, generalnie ma na to trademarki, więc pewnie osoby które sa odpowiedzialne za przerabianie tych patternów i posługiwanie się takimi dziwnymi nazwami mogły by mieć problemy.
Fajnie by było gdyby w tym temacie były posty oraz wiedza, która może być przydatna dla ludzi którzy kiedys tutaj zajrzą. Starajmy się o tym pamiętać.
Naprawdę uważasz, że to jest źródło sprawdzone, któremu można ufać?MERLIN pisze: Paterny -Rosyjskie forum Onix -to po pierwsze
To nie do końca chodzi o to, że mam inne podejście. Nie uważam się również (w przeciwieństwie do Ciebie) za wszechwiedzącego w temacie harmonic tradingu (mimo 5-6 lat doswiadczenia w tym temacie). Nie mam zamiaru również niczego udowadniać.MERLIN pisze: masz inne podejście to ok ja nie muszę tu niczego pokazywać i tłumaczyćmasz zwykły wykres Euro-Usd i pokaż co widzisz ,potem ja pokaże co ja widzę i dlaczego tak a nie inaczej
wykres możesz podzielić na mniejsze TF niż D1
![]()
Niezłe ego.MERLIN pisze:a zatem powiem że widzę więcej
O jakim automacie mówisz?MERLIN pisze:nie będę tłumaczył na jakiej zasadzie to działa-używasz automatu
Poczekaj, jak dla mnie manual to chyba wiąże się z manualnym wyszukiwaniem formacji?MERLIN pisze:ja używam manuala.
Przepraszam Cię bardzo, ale nie szykanuj proszę na forum. Napisałeś tak:MERLIN pisze:określiłem CI z jakiego przedziału abyś pokazał formacje i tego nie zrobiłeś -pokazałeś niewielką część
Wrzuciłem Tobie H1, czyli godzinny, co oznacza, że jest mniejszy niż D1.MERLIN pisze:wykres możesz podzielić na mniejsze TF niż D1
Poproszę Cię w takim razie jeszcze raz o podanie źródeł, książek mówiących o tych patternach. Czy ktoś robił badania na ich temat? Mógłbyś podzielić się z nami wszystkimi, takimi materiałami?MERLIN pisze: podważasz inne formacje harmoniczne które się pojawiają -proponuję przejrzyj ONIXA a potem się wypowiadaj jakie formację istnieją a jakie nie ,i nie traktuj mojej wypowiedzi złośliwie