naszła mnie taka refleksja ostatnio:
skoro dokonałem transakcji i ustawiam sobie SL lub TP na jakiejś cenie to dlaczego jest ona realizowana z poślizgiem? Skoro moje zlecenie TP lub SL (jest to typ zlecenia oczekującego) mój broker wrzuca na OTC, to przy przejściu ceny na rynku, przez ten poziom, ktoś zleca jakąś transakcję przeciwną do mojej, broker to ze sobą wiąże i przecież ktoś kto szuka w danej chwili kontr zlecenie (mnie oczekującego) powinien mieć poślizg (zrozumiałe poślizgi przy egzekucji) i dostosować się do mojej wystawionej i oczekującej na kontrę ceny.
pomoże ktoś rozwiać wątpliwości tego fenomenu?
SL z poślizgiem
Re: SL z poślizgiem
Stop lossy to zlecenia market z limitem aktywacji, tak jak wszystkie zlecenia stop. To znaczy że aktywują się w momencie gdy cena dojdzie do limitu aktywacji i na rynek wchodzą jako zlecenia buy/sell market. Dla tych slippage oczywiście może zaistnieć bo realizowane są po najlepszej dostępnej cenie.
Druga sprawa że poślizg na rynkach o tak dużej płynności to rzadkość, dlatego niektórzy brokerzy gwarantują realizację stopów ( tak było kiedyś może coś się zmieniło ? )
Pozdrawiam
Druga sprawa że poślizg na rynkach o tak dużej płynności to rzadkość, dlatego niektórzy brokerzy gwarantują realizację stopów ( tak było kiedyś może coś się zmieniło ? )
Pozdrawiam
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów
Częściowo masz rację. Tak działa rynek akcji i kontraktów. Czyli giełda.Sobiesław pisze:naszła mnie taka refleksja ostatnio:
skoro dokonałem transakcji i ustawiam sobie SL lub TP na jakiejś cenie to dlaczego jest ona realizowana z poślizgiem? Skoro moje zlecenie TP lub SL (jest to typ zlecenia oczekującego) mój broker wrzuca na OTC, to przy przejściu ceny na rynku, przez ten poziom, ktoś zleca jakąś transakcję przeciwną do mojej, broker to ze sobą wiąże i przecież ktoś kto szuka w danej chwili kontr zlecenie (mnie oczekującego) powinien mieć poślizg (zrozumiałe poślizgi przy egzekucji) i dostosować się do mojej wystawionej i oczekującej na kontrę ceny.
pomoże ktoś rozwiać wątpliwości tego fenomenu?
Niestety FX działa inaczej. Nasze lecenia nie stoją w karnecie ale u Brokera na serwerze.
Są przekazywane do realizacji po PKC w momencie gdy cena osiągnie zadaną wartość.
Dlatego w tej sytuacji to my zawsze jesteśmy "kontr zlecenie" i mamy poślizgi.
Często bardzo duże.
Na giełdzie, na akcjach i kontraktach również mamy do czynienia z poślizgami. Ciekawym rozwiązaniem byłaby możliwość u brokera postawić stopa z limitem tak jak można to zrobić na giełdzie.
Nie da rady tego zrobić w modelu gieldowym - forex jest OTC czyli jedni brokerzy paruja transakcje z bankami/innymi brokami a inni wszystko biora na klate bedac druga strona transakcji. Nie ma jednego miejsca gdzie to wszystko wystepuje pod nadzorem (jak np na gpw). Prz szybkich ruchach i kwotowaniach do 5 miejsc po przecinku sa dwie mozliwosci - rekowty albo poslizgi. Z dwojga zlego zdecydowanie wole poślizgi