Witam,
Parę lat temu interesowałem się handlem i wówczas np XTB miał taką platformę OptionsTrader gdzie można było handlowac klasycznymi opcjami short/long put/call z dłuższym horyzontem czasowym (do 180 dni). Chodzi mi o te opcje gdzie na osi poziomej jest kurs, na pionowej zysk/strata a kształt linii zależy od typu opcji. Było bardzo dużo róznych wariantów kształtu tej linii, z których opcja binarna była tylko jedną z wielu możliwości.
Obecnie googluję temat handlu opcjami i widzę tylko platformy do opcji binarnych. Na XTB spróbowałem demo - ma rzeczywiście tylko opcje binarne i co gorsze z horyzontem rzędu max kilkudziesięciu minut. Normalnie jak w kasynie, "czerwone wygrywa, niebieskie przegrywa", wynik transakcji masz za 10 minut.
O co mi chodzi? Otóż, przewiduję że w ciągu najbliższych kilku miesięcy, z powodów fundamentalnych, pewna waluta wzmocni się w stosunku do innej waluty. Jak widzicie, w ogóle nie interesuje mnie spekulacja, day trading czy te opcje binarne zapadające po 10 minutach. Mam po prostu swoją prognozę fundamentalną, na ok 6-12 miesięcy naprzód na której chciałbym zarobić dzięki dźwigni. Jeszcze kilka lat temu taki handel jak najbardziej był możliwy na platformie Option Trader u wielu brokerów. Teraz, mimo intensywnego googlowania nie potrafię znaleźć żadnego brokera który by posiadał taką platformę z takimi opcjami. Wszędzie wyskakują mi w wynikach wyszukiwania te opcje binarne.
Jeśli ktoś wie o co mi chodzi to proszę o informacje który broker ma porządną platformę do handlu klasycznymi opcjami w horyzoncie kilku miesięcy. Czy coś takiego jeszcze w ogóle istnieje?
Handel klasycznymi opcjami
-
- Uczestnik
Re: Handel klasycznymi opcjami
Wiem, że na którejś platformie TMS są klasyczne opcje (podobna do metatradera i kiedyś można było założyć tam demo).
Oczywiście jeszcze Interactive Brokers udostępnia opcje. Nawet jest tam wizualizacja różnych strategii, czyli straddle itp. Tylko, że minimalna wpłata do IB, to 10 000 USD. Jest to też warunek otwarcia demo. Trzeba wpłacić depozyt.
Jeszcze w Easy Forexie jest namiastka opcji (przez platformę webową masz opcje o 3 miesięcznym terminie zapadalności). Tylko to nie są prawdziwe opcje a jedynie kontrakty na opcje. Chociaż tradowanie ich jest łatwiejsze niż klasycznych opcji.
Oczywiście jeszcze Interactive Brokers udostępnia opcje. Nawet jest tam wizualizacja różnych strategii, czyli straddle itp. Tylko, że minimalna wpłata do IB, to 10 000 USD. Jest to też warunek otwarcia demo. Trzeba wpłacić depozyt.
Jeszcze w Easy Forexie jest namiastka opcji (przez platformę webową masz opcje o 3 miesięcznym terminie zapadalności). Tylko to nie są prawdziwe opcje a jedynie kontrakty na opcje. Chociaż tradowanie ich jest łatwiejsze niż klasycznych opcji.
Wiem o co chodzi. Z 7 lat temu grałem na tym nawet na realu w XTB. To opcje waniliowe i takich też szukaj. Brokerzy FX poszli zdecydowanie w binarki, bo jest to o wiele prostszy instrument na którym mogą łatwo zarobić. Na waniliowych masz greki, skomplikowane wyceny i początkowo mieszaninę w pojęciach Put/Call Buy/Sellzgniatacz_galaktyk pisze:Witam,
Parę lat temu interesowałem się handlem i wówczas np XTB miał taką platformę OptionsTrader gdzie można było handlowac klasycznymi opcjami short/long put/call z dłuższym horyzontem czasowym (do 180 dni). Chodzi mi o te opcje gdzie na osi poziomej jest kurs, na pionowej zysk/strata a kształt linii zależy od typu opcji. Było bardzo dużo róznych wariantów kształtu tej linii, z których opcja binarna była tylko jedną z wielu możliwości.

Widzę na szybko, że niektórzy mają je w ofercie np. Saxo Bank.
https://www.google.pl/search?q=vanilla+ ... UAmmJdYatI
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
Niestety opcjami klasycznymi nie handluję i za bardzo się na tym temacie nie znam. Jak na razie dopiero zacząłem swoją przygodę na z tymi binarnymi i nie mam tyle odwagi by handlować z realnymi pieniędzmi, dla tego korzystam z konta demo.
Studiuję opcje binarne za pomocą poradnika, który pomaga mi odnieść sukces.