Maflow-fibo - Day trading eur/usd...

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
c.ajto
Gaduła
Gaduła

Re: Maflow-fibo - Day trading eur/usd...

Nieprzeczytany post autor: c.ajto »

Patrząc na twoją krzywą kapitału na MFX dostrzegam flagę, aktualnie jesteśmy na jej górnej bandzie, także albo jeszcze zjazd do bazy, albo wybicie.
Z uwagi na L na E/U obstawiam wybicie górą :) (choć SL IMO trochę za szeroki, świeca z danych wyznacznikiem)

Tak na poważnie, cieszę się że wróciłeś do formy :564:

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

Tak się zastanawiałem, dlaczego cena drugi raz zatrzymała się w tym samym miejscu.
Druga tzw. noga powinna wyłamać poziom niemal natychmiast i zejść niżej, ale tak się nie stało i zamiast tego kurs się zatrzymał.

Odsunałem sobie wykres dalej i zauważyłem coś takiego...
Okazuje się że jesteśmy w dość sporym trójkącie i w dodatku na jego dolnej bandzie.

Ogólnie myślę że DAX'a i tak jeszcze podciągną o góry i może to jest właśnie to miejsce.
Załadowałem elkę - ryzyko 1,1%. Dolna banda trójkąta pokrywa się z okrągłym poziomem.
Cena jest dość oddalona do Red MA, więc jest miejsce na powrót i wskoczenie na BE.
Może się uda, ale nie jestem bardzo przekonany do tego wejścia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: freakout »

ZomG pisze:Czy freakout nie jest tym gościem, który jakiś czas temu twierdził (nie wiem, czy w tym wątku też) i chełpił się tym, że świeczki i jego autorska technika ich czytania daje mu pewną informację nt. tego, w którą stronę pójdzie cena? Że on po prostu wie. Patrzę teraz na wykres, który zamieścił, i... kreski, szlaczki, kolorowe szlaczki, strzałki... To pewnie po to, żeby nie nudzić się i mieć na czym zawiesić oko podczas odczytywania tych pewnych sygnałów. To forum jest absurdalne.
ależ oczywiście że to ja :d zazdrościsz umiejętności i systemu czy jak? bo wyczuwam solidny ból pewnej części ciała :) ja nie podejmuję swoich decyzji inwestycyjnych tylko i wyłącznie na podstawie wskaźników które mam u siebie na wykresie, ale na podstawie świec które potrafię czytać (nie będąc w tym momencie skromnym) jak mało kto ;) i owszem - potrafię przewidzieć (nie zawsze) jaka będzie następna świeca - czy wzrostowa, czy spadkowa, właśnie dzięki umiejętności ich czytania oraz dzięki wskaźnikowi wolumenu :) no i ostatnią rzeczą są wskaźniki od formacji świecowych oraz wykupienia / wyprzedaży - to przydatne dodatki bo czasami wyłapią to na co czasami nie zwróci się uwagi, ale nie jest to też wyrocznia :) zatem następnym razem zanim się do czegoś przyczepisz bo coś wygląda nie tak jakbyś Ty chciał dobrze to sobie przemyśl, bo ktoś dzięki takiej układance może zarabiać naprawdę dobre pieniądze i może mieć w głębokim poważaniu Twoje zdanie na ten temat ;)

Mpapiez

c.ajto pisze:Patrząc na twoją krzywą kapitału na MFX dostrzegam flagę, aktualnie jesteśmy na jej górnej bandzie, także albo jeszcze zjazd do bazy, albo wybicie.
Z uwagi na L na E/U obstawiam wybicie górą :) (choć SL IMO trochę za szeroki, świeca z danych wyznacznikiem)

Tak na poważnie, cieszę się że wróciłeś do formy :564:
Parę cennych uwag od oglądających troszkę pomogło ;), zwłaszcza twoja pomogła i coś mi przypomniała.
Staram się teraz przestawić myślenie i najbardziej skupiam się na realizowaniu profitów zamiast ich zabezpieczaniu.
To jest wydaje mi się ostatnia rzecz, jaką muszę doszlifować w swojej drodze do zostania profesjonalistą.

Gorszego okresu nie żałuje. Pomimo stresów i problemów, przejście przez ten okres bardzo uprościło mój system i zweryfikowało poglądy co do moich oczekiwań i na temat zarządzania kapitałem.

Nie ukrywam, że pojawiająca się krytyka jeszcze bardziej motywowała mnie do szukania rozwiązania problemów.

Czy wróciłem do formy, zobaczymy :), jak się zamknie ten miesiąc w granicach +20-30% to może coś jest na rzeczy.
Edek ma łącznie do kupy 2,5% ryzyka na ten moment, a SL na upartego pod ostatnim low :) tak dla przekory.

Mpapiez

freakout pisze:
ZomG pisze:Czy freakout nie jest tym gościem, który jakiś czas temu twierdził (nie wiem, czy w tym wątku też) i chełpił się tym, że świeczki i jego autorska technika ich czytania daje mu pewną informację nt. tego, w którą stronę pójdzie cena? Że on po prostu wie. Patrzę teraz na wykres, który zamieścił, i... kreski, szlaczki, kolorowe szlaczki, strzałki... To pewnie po to, żeby nie nudzić się i mieć na czym zawiesić oko podczas odczytywania tych pewnych sygnałów. To forum jest absurdalne.
ależ oczywiście że to ja :d zazdrościsz umiejętności i systemu czy jak? bo wyczuwam solidny ból pewnej części ciała :) ja nie podejmuję swoich decyzji inwestycyjnych tylko i wyłącznie na podstawie wskaźników które mam u siebie na wykresie, ale na podstawie świec które potrafię czytać (nie będąc w tym momencie skromnym) jak mało kto ;) i owszem - potrafię przewidzieć (nie zawsze) jaka będzie następna świeca - czy wzrostowa, czy spadkowa, właśnie dzięki umiejętności ich czytania oraz dzięki wskaźnikowi wolumenu :) no i ostatnią rzeczą są wskaźniki od formacji świecowych oraz wykupienia / wyprzedaży - to przydatne dodatki bo czasami wyłapią to na co czasami nie zwróci się uwagi, ale nie jest to też wyrocznia :) zatem następnym razem zanim się do czegoś przyczepisz bo coś wygląda nie tak jakbyś Ty chciał dobrze to sobie przemyśl, bo ktoś dzięki takiej układance może zarabiać naprawdę dobre pieniądze i może mieć w głębokim poważaniu Twoje zdanie na ten temat ;)
Ja osobiście uważam, że to jest najmniej istotne jak wygląda wykres (kokpit) freakout'a.
Jeżeli dla niego to działa, to trzeba chylić czoło i tyle.
Z resztą, jak widze że jego standardowa pozycja to ~4 loty (~120 zł za pips) to odnoszę wrażenie że mam do czynienia z jakimś wyjadaczem... z bardzo dużym depozytem.

@Freakout

Broker to Cie chyba wita z butelką szampana i dziewczynami jak wpadasz do ich biura nie ? :mrgreen:

Mpapiez

DAX już jest na BE.
Tak jak pisałem, nie jestem za bardzo przekonany co do tej eLki, dlatego zabezpieczyłem ją najszybciej jak się dało.
Cena podeszła około ~+20 pipsów i wyskoczła ponad red MA na M5.

To już jakiś dobry znak. Nie wiem czemu, ale DAX bardzo respektuje tą średnią na M5.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

MkubuxK pisze: Przy analizie daxa najwazniejsze by wykres nie mial swieczek overnight ( po godzinie 21 do 8 rano ) . Wypacza to wygląd chartów i wszyscy co tradują daxa patrzą bez overnight.
Dokladnie, w admiralu dax dziala tak jak nalezy od 8 rano do 22 naszego czasu, w xm i mforex sa jeszcze swieczki nocne co potrafi rozwalic kazdy system oparty o srednie lub cokolwiek oparte o swieczki H1, M30 itp. Po diabla to brokerzy oferuja? I tak w tych godzinach nikt nie bedzie trejdowal jak nic nie dzieje sie a spread jest 8x wiekszy niz normalnie w ciagu dnia.

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: freakout »

Mpapiez pisze:
freakout pisze:
Ja osobiście uważam, że to jest najmniej istotne jak wygląda wykres (kokpit) freakout'a.
Jeżeli dla niego to działa, to trzeba chylić czoło i tyle.
Z resztą, jak widze że jego standardowa pozycja to ~4 loty (~120 zł za pips) to odnoszę wrażenie że mam do czynienia z jakimś wyjadaczem... z bardzo dużym depozytem.

@Freakout

Broker to Cie chyba wita z butelką szampana i dziewczynami jak wpadasz do ich biura nie ? :mrgreen:
hehehe, bez przesady - tu na forum zapewne jest wielu lepszych traderów, a ja po prostu robię swoje ;) jestem tu od 4 lat, swoje się nauczyłem, swoje stworzyłem i teraz staram się korzystać z tego w jak najlepszy sposób :) a co do broka, szampana i dziewczyn to fajnie by było, szkoda tylko że musiałbym po to lecieć aż do Australii :d (mój brok to ICMarkets ;) )

Mpapiez

irmentruda pisze:
MkubuxK pisze: Przy analizie daxa najwazniejsze by wykres nie mial swieczek overnight ( po godzinie 21 do 8 rano ) . Wypacza to wygląd chartów i wszyscy co tradują daxa patrzą bez overnight.
Dokladnie, w admiralu dax dziala tak jak nalezy od 8 rano do 22 naszego czasu, w xm i mforex sa jeszcze swieczki nocne co potrafi rozwalic kazdy system oparty o srednie lub cokolwiek oparte o swieczki H1, M30 itp. Po diabla to brokerzy oferuja? I tak w tych godzinach nikt nie bedzie trejdowal jak nic nie dzieje sie a spread jest 8x wiekszy niz normalnie w ciagu dnia.
No to w FxPro jest ok :), też od 8 do 22.

Awatar użytkownika
ZomG
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: ZomG »

freakout pisze:
Jeśli chodzi o ból, to zgadłeś - oczy mnie bolą od natłoku elementów i informacji :)
Czy system działa, czy nie działa, nie ma dla mnie znaczenia (chociaż zawsze miło, gdy coś jednak działa), w końcu to nie moje pieniądze i w związku z tym nie moja sprawa. Chciałem jedynie zauważyć, że to nie tylko czytanie świec.
Mam cichą nadzieję, że jeśli kiedyś będę handlował po ecstasy zagryzionym LSD, będę widział moją platformę w podobny sposób :)

Zablokowany