@MkubuxK
Dzięki za te informacje.
Nie ukrywam, że DAX mnie przyciąga co raz bardziej, a nawet nie miałem świadomości o istnieniu takich informacji.
Co do świeczek, to na wykresie malują mi się do 22:00, ale to chyba nie ma większego znaczenia.
Maflow-fibo - Day trading eur/usd...
Re: Maflow-fibo - Day trading eur/usd...
Czy freakout nie jest tym gościem, który jakiś czas temu twierdził (nie wiem, czy w tym wątku też) i chełpił się tym, że świeczki i jego autorska technika ich czytania daje mu pewną informację nt. tego, w którą stronę pójdzie cena? Że on po prostu wie. Patrzę teraz na wykres, który zamieścił, i... kreski, szlaczki, kolorowe szlaczki, strzałki... To pewnie po to, żeby nie nudzić się i mieć na czym zawiesić oko podczas odczytywania tych pewnych sygnałów. To forum jest absurdalne.
MP, może powinieneś otworzyć sobie konto do handlu futuresami, choćby tak na próbę. Skoro stać Cię, a interesują Cię nie tylko waluty (tam zresztą też je znajdziesz), to może warto poznać specyfikę rynku scentralizowanego?
MP, może powinieneś otworzyć sobie konto do handlu futuresami, choćby tak na próbę. Skoro stać Cię, a interesują Cię nie tylko waluty (tam zresztą też je znajdziesz), to może warto poznać specyfikę rynku scentralizowanego?
A mógłbyś bardziej rozwinąć myśl ?ZomG pisze:
Nie ukrywam że moje poważniejsze zainteresowanie foreksem zaczeło i skończyło się póki co na platformie MT4 i tego typu brokerów. Jeżeli chodzi o handel futures'ami to jestem w zasadzie laikiem, a przyciąga mnie to coraz bardziej.
Tutaj na FxPRO niby mam jakieś futures'y, ale czy on się rózniczą czymś od tego o czym ty piszesz ?
Jeżeli tak to mógłbyś mi nakreślić jaka jest główna różnica i gdzie takie konto sobie najlepiej otworzyć ?
Oj nie zauważyłem wcześniej tego postu.moneymaker pisze: Co do journala, to napiszę tak, forex poznałem pod koniec roku 2014, Manual w połowie czerwca 2015, jestem zielony, jak szczypior wiosną, ale jak zacznę "czesać" regularnie kilkadziesiąt pipek tygodniowo, będę uważał, że mam coś do przekazania innym, może i założę dziennik, póki co, skrobnę coś tutaj czasami, może i jakiegoś ss-a zapodam, o ile nie będziesz miał nic przeciwko temu.
Jeżeli o mnie chodzi, możesz śmiało wrzucać swoje wejścia w moim journalu - wkońcu nasz trading będzie miał wiele wspólnego.
A to czy będziesz miał sukcesy czy porażki, to się narazie tym nie przejmuj.
Nie czuję się kompetentny w tym zakresie, może inni będą bardziej pomocni. Ale chętnie podzielę się moją skromną wiedzą, może wskażę kierunek dalszych poszukiwań (z zastrzeżeniem, że sam nie gram na futuresach, ale robiłem swego czasu drobne rozeznanie - nie wierz mi więc na słowo, a sprawdź).Mpapiez pisze: A mógłbyś bardziej rozwinąć myśl ?
Nie ukrywam że moje poważniejsze zainteresowanie foreksem zaczeło i skończyło się póki co na platformie MT4 i tego typu brokerów. Jeżeli chodzi o handel futures'ami to jestem w zasadzie laikiem, a przyciąga mnie to coraz bardziej.
Tutaj na FxPRO niby mam jakieś futures'y, ale czy on się rózniczą czymś od tego o czym ty piszesz ?
Jeżeli tak to mógłbyś mi nakreślić jaka jest główna różnica i gdzie takie konto sobie najlepiej otworzyć ?
Jest to rynek scentralizowany. Masz więc dostęp do ceny (dla wszystkich takiej samej, nie jak u różnych brokerów forexowych - różne ceny) oraz do Depth of Market, czyli laddera, na których widzisz liczbę i poziomy zleceń oczekujących (ktoś - nie pamiętam nicka - wkleił Ci właśnie coś takiego na tej lub poprzedniej stronie). Po prostu widzisz, gdzie stoją jakie zlecenia (choć kryją się za tym pułapki - niektóre zlecenia są częściowo ukryte, inne mogą zostać nagle wycofane, a wszystko lata bardzo szybko i jest polem walki algorytmów, ale nie tylko). Uprawiasz daytrading, więc to może być dla Ciebie przydatne (ale nie musi, a poza tym to co innego niż analiza wykresów, więc trzeba się tej umiejętności uczyć od początku).
Kolejna kwestia - nie musisz bać się jakichś przekrętów ze strony brokera czy giełdy. Forex to trochę dziki zachód - wszyscy staramy się wybierać znanych i wiarygodnych brokerów, ale co się tam u nich dzieje, tak do końca nie wiadomo. A to generuje jakiś tam dodatkowy stres. Sam rynek dostarcza go całkiem sporo, cała reszta powinna być całkowicie przejrzysta i godna zaufania.
Dostęp do danych - płatny. Dla każdego rynku oddzielnie, zdaje się. Nie są to duże kwoty, ale przyzwyczajeni do forexowej darmochy możemy czuć się oburzeni

Chcesz ograniczać ryzyko - na kontraktach futures możesz stosować np. strategie spreadowe. Np. kupujesz wrześniowy kontrakt na S&P500, a sprzedajesz grudniowy kontrakt na to samo S&P500. Albo kupujesz wrześniowe złoto i sprzedajesz wrześniową platynę. Albo... Dużo możliwości.
Sprawdź np. InteractiveBrokers.com czy AMPFutures.com. Zdaje się, że na stronach giełd masz listę brokerów, którzy je obsługują (przynajmniej na stronie CME jest taka lista).
Przeszkodą może być to, że chcesz się uczyć na małych kwotach, co całkowicie rozumiem i sam praktykuję

A jakie instrumenty oferuje FxPro... ja osobiście jestem przerażony liczbą dostępnych instrumentów pochodnych, często o zbliżonych nazwach czy opartych na tych samych instrumentach finansowych. Dlatego siedzę na forexie - tu jest prosto

Mam nadzieję, że choć trochę pomogłem, i chętnie poczytam, co mądrzejsi w temacie dodadzą czy skorygują w mojej wypowiedzi (mówiłem już, że mało wiem?).
Jeżeli chodzi o edka, to zostane wróżbitą Maciejem.
Tak jak wczoraj wieczorem pisałem, żółta strefa za hooya nie puściła
, pejsy nie dadzą nikomu łatwo zarobić.
A skoro edek góra, to DAX musi się zwalić, dlatego odnowiłem wejście na i ryzyko 2,3% rzuciłem.
Edek krzywdy po takiej szpili raczej już nie zrobi.
#######################
Edit: DAX już na BE. Ostrożność wskazana
.
Tak jak wczoraj wieczorem pisałem, żółta strefa za hooya nie puściła

A skoro edek góra, to DAX musi się zwalić, dlatego odnowiłem wejście na i ryzyko 2,3% rzuciłem.
Edek krzywdy po takiej szpili raczej już nie zrobi.
#######################
Edit: DAX już na BE. Ostrożność wskazana

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
No i pięknie.
Edek czeka, ale to tylko kwestia czasu aż wybije do góry więc o to jestem spokojny.
A daxik no cóż, zarabia
...
Wyprecyzowałem sobie target dokładniej moją metodą i tutaj mi na daxie wypada, powinno dziś wpaść.
Edek czeka, ale to tylko kwestia czasu aż wybije do góry więc o to jestem spokojny.
A daxik no cóż, zarabia

Wyprecyzowałem sobie target dokładniej moją metodą i tutaj mi na daxie wypada, powinno dziś wpaść.
Ale jaja
...
Do targetu brakło 8 pipsów i odbili 50 do góry, aby przetestować opór.
W obecnej sytuacji zabezpieczyłem część zysku (+50 pips) i czekam...
Teoretycznie wybity S/R nie powinien puścić, ale następna noga jak pójdzie to powinna wylądować niżej, dlatego target przesunałem na maximum.
Zobacze jak się rozwinie sytuacja, bo może z ręki po prostu wyjdę.

Do targetu brakło 8 pipsów i odbili 50 do góry, aby przetestować opór.
W obecnej sytuacji zabezpieczyłem część zysku (+50 pips) i czekam...
Teoretycznie wybity S/R nie powinien puścić, ale następna noga jak pójdzie to powinna wylądować niżej, dlatego target przesunałem na maximum.
Zobacze jak się rozwinie sytuacja, bo może z ręki po prostu wyjdę.
Dobra zmieniłem zdanie.
Zrealizowałem TP tam gdzie planowałem wcześniej.
W sumie w zgodzie systemem, bo w rejonie startu obszaru do brania TP.
Z zasady z reguły nie zostawiam otwartych pozycji na DAX na noc, więc ten trade udał się kapitalnie dobrze.
====================
Na zarobek na edku, to zdaje się jeszcze 1 dzień poczekam.
Jedno jest pewne - na pewno nie zostawie otwartych pozycji na weekend.
====================
Edit:
Jeszcze screen na aktualne położenie edka.
Patrząc pod kątem mojej strategii gry - to jest pro wzrostowo, i to bardzo przejrzyście.
Zrealizowałem TP tam gdzie planowałem wcześniej.
W sumie w zgodzie systemem, bo w rejonie startu obszaru do brania TP.
Z zasady z reguły nie zostawiam otwartych pozycji na DAX na noc, więc ten trade udał się kapitalnie dobrze.
====================
Na zarobek na edku, to zdaje się jeszcze 1 dzień poczekam.
Jedno jest pewne - na pewno nie zostawie otwartych pozycji na weekend.
====================
Edit:
Jeszcze screen na aktualne położenie edka.
Patrząc pod kątem mojej strategii gry - to jest pro wzrostowo, i to bardzo przejrzyście.
Dobre rozpoczęcie miesiąca, oby tak dalej.