Shorty na metal+zakup z fizyczną dostawą

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Płoć
Gaduła
Gaduła

Shorty na metal+zakup z fizyczną dostawą

Nieprzeczytany post autor: Płoć »

Witam,
Wiecie może czy ktoś oferuje zakup powiedzmy złota z fizyczną dostawą i jednocześnie zabezpiecza inwestycje shortami? Innymi słowy czy mając 100zł mogę zakupić 100 ton fizycznego złota i jednocześnie obstawić shorty? Trochę pachnie hedgem... . Jakiś bank umożliwia taką operację?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Shorty na metal+zakup z fizyczną dostawą

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Za 100 zł to uścisnąć będziesz mógł rękę pana prezesa :). Fizyczny zakup nie będzie lewarowany, to raz. Dwa, że jest taka możliwość i możesz sobie w różnych punktach te sztabki nabyć (ceny raczej różnią się od tych aktualnych FXowych + zapewne cena za dostawę). Raczej żaden typowy broker FX Ci tego nie zapewni. Kiedyś XTB miało opcję fizycznej dostawy waluty i dodatkowo kosztowało to 100 pipsów (lata 2006-2008) ale chyba z tego zrezygnowali.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Mustafa
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mustafa »

Jakby nie patrzeć z fizycznym złotem są same problemy; dostawa przechowywanie i odsprzedaż. Generalnie na long term trzeba się nastawiać czyli na inne cele niż spekulacja. Osobiście wolę kontrakty od fizycznego, ponieważ tym "towarem" wygodniej jest obracać, ale ja dłużej niż kilka dni pozycji nie trzymam.
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.

Płoć
Gaduła
Gaduła

oj, nie denerwujcie się, znam przynajmniej jedną instytucję, która stosuje taką strategię inwestycyjną na rynku surowców..., chciałem tylko zapytać czy Kowalski też mógłby... .

irmentruda
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: irmentruda »

Płoć pisze:oj, nie denerwujcie się, znam przynajmniej jedną instytucję, która stosuje taką strategię inwestycyjną na rynku surowców..., chciałem tylko zapytać czy Kowalski też mógłby... .
Licza przy tym na pierdykniecie systemu? gdy pierdyknie to zostana z fizycznym zlotem, ktore nagle nabierze wartosci oraz z kontraktami do rozliczenia, ale w tym burdelu druga strona bedzie mogla sobie tylko pomarzyc o rozliczeniu.

Janus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Janus »

Możesz kupić ETF który inwestuje w złoto i będzie ci on musiał wymienić jednostki na złoto oczywiście za opłatą.

Płoć
Gaduła
Gaduła

Zapytam inaczej. Czy mogę hedgować fizyczne złoto?

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Jak kupiłeś fizycznie złoto to masz na nim "longa".
Więc do hedge zrób shorta na rynku.
Jak złoto straci na wartości to na fizycznym tracisz, a na rynku zyskujesz. Jak złoto rośnie to odwrotnie: tracisz na rynku, zyskujesz na fizycznym.
Green
Obrazek
Obrazek

Płoć
Gaduła
Gaduła

Widzisz green7, tylko jeśli zrobię shorta, a kurs złota będzie rosnąć, to broker zażąda dodatkowego zabezpieczenia. Ja bym chciał, aby akceptował za zabezpieczenie fizyczne złoto. Znacie takiego?

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Płoć pisze:Widzisz green7, tylko jeśli zrobię shorta, a kurs złota będzie rosnąć, to broker zażąda dodatkowego zabezpieczenia. Ja bym chciał, aby akceptował za zabezpieczenie fizyczne złoto. Znacie takiego?
Mógłbyś to równoważyć sprzedając część fizycznego złota i dopłacając do konta.
Tylko nie bardzo widzę sens....
Co do broka, też bym na takiego nie liczył. Są co prawda tacy co mają jako "walutę bazową" złoto, ale i tak musisz tam utrzymywać marin dla pozycji i złotem nic nie wpłacisz (bo jak byś chciał "przelać" złoto do broka?)

Skoro kupujesz złoto i sprzedajesz złoto to Twoja ekspozycja na rynek wynosi 0 - więc po cholerę to robić ? Swapy na złocie aktualnie są raczej ujemne ....
Green
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ