jak czytać kalendarz danych makro?

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
SSS
Uczestnik
Uczestnik

jak czytać kalendarz danych makro?

Nieprzeczytany post autor: SSS »

Szanowni,

na wstępie: szukałem , próbowałem, nieznalazłem...
Wiem, że to wiedza PODSTAWOWA, ale chciałbym aby ktoś mi to wyjaśnił - jesten noobem. :mrgreen:
moje pytanie brzmi. Jak czytać kalendarz danych makroekonomicznych.
Jako przykład podam screena
Obrazek
i teraz pytanie, jak rozumieć kolejne kolumny:
time - wiadomo, czas odczytu
currency - jakiej waluty dotyczy, na jaką walutę ma wpływ
ipmortance - jak ważny jest dany odczyt, jak duży wpływ ma na wahania
Event - co to za wydarzenie

i teraz
actual - część danych podawana jest w procentach, część jako liczba? może mi ktoś wyjaśnić
Forecast - prognoza
Previous- poprzednie - ale co, poprzedni odczyt takich danych miał taką wartość?

bardzo proszę aby ktoś mi wytłumaczył jak (co do teorii, korzystać z tych danych)
Czy daną pozycję na podstawie danych makro zajmuję się na "minutę" przed odczytem?
Ile trwa minut ewentualny ruch w daną stronę, jeżeli prognoza się sprawdzi? takie dane ustalają trend na cały dzień, czy na powiedzmy kolejne 5 minut? Wiem, że na te pytania nie ma jednej poprawnej odpowiedzi, ale chciałbym zrozumieć jak Wy z nich korzystacie.

z góry dziękuję za poświęcony czas!

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: jak czytać kalendarz danych makro?

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Oj to chyba pobieżnie szukałeś... :)

Previous - tak, to wartość danych z ostatniego odczytu.

Co do reszty pytań nie ma jednoznacznych odpowiedzi, jak zresztą sam zauważyłeś. Każdy przypadek może być indywidualny. Zazwyczaj główny ruch następuje parę sekund po publikacji i trwa maksymalnie parę minut. Jak otworzysz pozycję PRZED danymi to jest ryzyko, że otworzysz ją w złą stronę, bo przecież nie wiesz jaki będzie wynik.
Jak chcesz otworzyć od razu po publikacji to zazwyczaj nie zdążysz zareagować w porę.
Najczęściej korzysta się ze zleceń oczekujących albo automatów, które wykonują zaprogramowane polecenia warunkowe za nas.

Odpal sobie demo i poobserwuj zachowania kursów na żywo.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ