Praca mgr PRICE ACTION

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
sonia123
Gaduła
Gaduła

Praca mgr PRICE ACTION

Nieprzeczytany post autor: sonia123 »

Czesc,
praca mgr na temat efektywności strategii PA na wybranych 3 parach walutowych.
Które pary chodzą najbardziej technicznie?
Zastanawiam sie nad AUD/USD, NZD/USD, USD/JPY i NZD/CHF.

Tak po krotce moj plan
1. Ogolnie o Forex
2. Podstawy teoretyczne AT
3. Teoria strategii PA
4. Strategia PA w praktyce

Co do 2 rozdzialu tu ma być o zalozeniach AT, formacjach, fibo, Eliott, wskazniki. Promotor uwzial sie na taka kolejnosc
a)zalozenia AT
b)Eliott
c)Formacje
d)Wskazniki
e)Fibo
Elliot ma byc jako drugi po zalozeniach AT, co wg mnie jest bez sensu bo Eliott jest scisle powiazany z fibo takze trzeba byloby po krotce w Eliocie omowic rowniez fibo. Troche tego nie widze zeby byl przed nim. Ale Promotor twierdzi ze pierw wymyslono Eliotta i ma byc pierwszy.

Na jakim interwale wg Was najlepiej testowac strategie?
Jakies artykuly naukowe moze polecacie?

Awatar użytkownika
Mustafa
Pasjonat
Pasjonat

Re: Praca mgr PRICE ACTION

Nieprzeczytany post autor: Mustafa »

Skoro promotor jest taki chronologiczny to powiedz, że Fibonacci żył w XII w a teoria fal powstała XX w ;)
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.

chihuahua
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: chihuahua »

sonia123 pisze:Które pary chodzą najbardziej technicznie?
Zależy co to znaczy "najbardziej techniczne". Zakładam, że te, gdzie rzadko spotyka się czyste trendy bez korekt. Może "pary pozycyjne" będzie w tym wypadku lepiej powiedziane.

Jeżeli to założę, to będą to wszystkie pary niepowiązane z walutami surowcowymi, czyli kombinacje USD, EUR, JPY, GBP, CHF.
Odpadają więc połączenia z CAD, NZD, AUD, RUB, ZAR.
Jak na świętego Hieronima jest deszcz albo go ni ma,
to pod koniec listopada pada albo nie pada.

drax
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: drax »

@sonia123 piszę pracę o analizie technicznej ale licencjacką i teraz akurat analizuję wykres D1 eur/usd w okresie 2 lata wstecz i pod PA ładnie to chodzi :)

Awatar użytkownika
paparapa
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: paparapa »

Na historii wszystko ładnie chodzi ;). Tu byś wszedł a tam wyszedł :lol:.

David_Plavko
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: David_Plavko »

Na twoim miejscu zrezygnowałbym z dwóch pierwszych działów i czas, który marnowałbym na przepisywaniu książek o tym czym jest forex itp poświęciłbym na ostatnie dwa działy. Bo to one są elementem najbardziej pożądanym w tej pracy, chyba że się mylę i zaproponujesz w falach coś bardziej odkrywczego niż Eliot w swojej teorii ;)

sonia123
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sonia123 »

David, taki mam zamiar. Pierwsze dwa działy to tylko by szybko napisać, ale mimo to nie lubie jak o czymś mam pisać co mi sie nie widzi.
Skupie się głównie na Price Action, nie dla samej pracy, tylko dla siebie, żeby przetestować strategię pod moim kątem, a praca to przy okazji by nie marnować czasu na pisanie o czymś co mnie nie interesuje...
Najbardziej technicznie - mam na myśli te pary, które respektują przede wszystkim wsparcia i opory, kanały, no i sam trend oczywiście. Głównie pod założenia PA.
Edka mi nie chodzi kompletnie, nie pasuje mi ta para po prostu, nie czuje jej, jest wiele zagrywek co przy małym depo nie kończy się dobrze.
Promotor też chce żeby brać dane historyczne, ale to też jest bez sensu... nic nie wnosi. Historycznie to każdy sobie może i jak będę chciala wykazać, że PA jest dochodowe to historycznie pokaże, a jak że nie dochodowe to też to pokaże. Głównie to ma być dla mnie, czyli pierw demo, później real, ewentualnie dla samej pracy jakieś historyczne dane dam jak już tak Promotor chce, żeby na tych wykazać.

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

Z twoim podejściem to dziwię się, że promotor zgodził się na taki temat. Pewnie łudzi się, że praca będzie na jako takim poziomie jeśli oprzesz się na danych historycznych albo ma to po prostu gdzieś. Pomijając już to czy oparcie się o dane historyczne pozwala nadać cechy naukowości w tym dość śliskim temacie nie mam pojęcia w jaki inny sposób i co chcesz pokazywać w tej pracy. Piszesz najpierw demo, później real i ta praca... chyba pseudonaukowa. Warsztat naukowy pewnie jest dość zabawny. Niech zgadnę, zapewne przypomina grę na foreksie. Ale jak promotor przymknie oko może przejdzie.

quad-core
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: quad-core »

zrób w całości cytat ze "świec" Nisona i po sprawie ;)
mowa jest milczeniem a srebro złotem :)

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

sonia123 pisze: Promotor też chce żeby brać dane historyczne, ale to też jest bez sensu... nic nie wnosi. Historycznie to każdy sobie może i jak będę chciala wykazać, że PA jest dochodowe to historycznie pokaże, a jak że nie dochodowe to też to pokaże. Głównie to ma być dla mnie, czyli pierw demo, później real, ewentualnie dla samej pracy jakieś historyczne dane dam jak już tak Promotor chce, żeby na tych wykazać.
A są jakieś inne dane niz historyczne...?

ODPOWIEDZ