Mam ea działające non stop na VPS (swvps.com). Mam 1GB, ea działa i zajmuję przeiętnie ok 27%, tylko po ok 10 dniach nagle Ram dochodzi od 1GB no i konieczny jest restart. Zastanawiam się co jest tego powodem? czy to 'naturalny' efekt działania mt4 czy raczej wina ea? Czy dla przeciętnego ea to dużo czy mało?
Z góry bardzo dziękuje za odpowiedź
Problem z pamięcią RAM na VPS przy działającym EA w MT4
-
- Gaduła
Re: Problem z pamięcią RAM na VPS przy działającym EA w MT4
A wirusa tam nie ma jakiegoś? Przeciętne ea to jest malutki programik, a nawet rzekłbym trzy funkcje. To nie zawali 1GB ramu. Przykładowo na 1GB ramu spokojnie odpalisz linuxa live, stąd albo wirus jakiś (a dużo ich) albo skopane ea (chociaż ja nie potrafiłbym tak skopać ea żeby zajęło 1 GB ramu)
Samo MT4 z kilkoma wykresami bierze mi ok 20-30 MB RAMu. Możliwe, że EA coś nawala - najprostszy test. Uruchom EA na innym VPSie/komputerze i zobacz czy jest taki sam efekt. Szybko będziesz wiedział gdzie szukać przyczyny.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
sprawdzałem terminal zzera 69 MB czyli w normie, problem polega na tym że ja na tym VPS'ie nic nie instalowałem tylko mt4 z jednym ea i tyle więc wirus raczej chyba odpada. Czy jakieś 'standardowe' oprogramowanie VPS może zzuzywać 200MB? czy ea może nagle podnosić tak wydajność do 700-800MB? (ea jest tak skonstruowane że co tick wykonuję ten sam algorytm więc tłumacznie wywołaniem innych funkcji odpada).
ps. oczywiście mógłbym wyłączyć ea ale działa na koncie real.....
ps. oczywiście mógłbym wyłączyć ea ale działa na koncie real.....
Dla "higieny" dobrze jest restartować system - w Twoim wypadku w weekend raz na tydzień i po problemie.
A jak chcesz bliżej sprawdzić o co kaman to w sytuacji gdy zużycie pamięci wzrośnie sprawdź czy pamięć zajmuje terminal czy jakiś inny proces.
Wtedy będzie wiadomo - czy szukać w terminalu czy w EA.
A jak chcesz bliżej sprawdzić o co kaman to w sytuacji gdy zużycie pamięci wzrośnie sprawdź czy pamięć zajmuje terminal czy jakiś inny proces.
Wtedy będzie wiadomo - czy szukać w terminalu czy w EA.
a terminal to nie jest proces odpowiedzialny za ea?. To VPS jak przekroczę 1GB to muszę go zrestartować więc nie mam możliwości sprawdzenia co to spowodowało....
Tak, EA odpalane jest w procesie terminala - ale niekoniecznie to ono odpowiada za problem. Może to być problem samego terminala.oiro pisze:a terminal to nie jest proces odpowiedzialny za ea?. To VPS jak przekroczę 1GB to muszę go zrestartować więc nie mam możliwości sprawdzenia co to spowodowało....
Jak masz w terminalu wrzucone wiele wykresów na tf m1 to może on z czasem zżerać coraz więcej. Loguj się co jakiś czas do VPS'a i monitoruj co się dzieje z pamięcią.
Na wszelki wypadek wyłącz też automatyczne aktualizacje windowsa - (choć to raczej nie to bo występowało by częściej).
A na jakim windows'ie ten vps?.
Osobiście polecam pod vps'y konfigurowanie optymalnych pod EA ilości słupków w historii i na wykresie.
Mt4 Narzędzia->Opcje->Wykres
A może masz w tym Ea jakiś Print(); co tick?. Wtedy po tygodniu dziennik/log będzie zajmował minimum x00Mb co raczej miernie przełoży się na wydajność. W sumie nie mam pojęcia jak to wpłynęło by na zużycie pamięci vps'a bo nigdy nie testowałem.
Osobiście polecam pod vps'y konfigurowanie optymalnych pod EA ilości słupków w historii i na wykresie.
Mt4 Narzędzia->Opcje->Wykres
A może masz w tym Ea jakiś Print(); co tick?. Wtedy po tygodniu dziennik/log będzie zajmował minimum x00Mb co raczej miernie przełoży się na wydajność. W sumie nie mam pojęcia jak to wpłynęło by na zużycie pamięci vps'a bo nigdy nie testowałem.
Cześć,
Zżeranie ramu przez mt4 z właczoną strategią uważam za normę. Jeśli mt4 chodzi nonstop i masz kilka uruchomionych wykresów to niestety tak będzie. Ja swojego mt4 restartuję średnio co 3 dni bo inaczej pojawiają się problemy, a komp ma 3GB ramu. Ale u mnie jest sporo wykresów offline renko i dużo historii. Możesz także ustawić w opcjach metatradera ilość słupków wyświetlanych i w historii, może trochę pomoże.
Zżeranie ramu przez mt4 z właczoną strategią uważam za normę. Jeśli mt4 chodzi nonstop i masz kilka uruchomionych wykresów to niestety tak będzie. Ja swojego mt4 restartuję średnio co 3 dni bo inaczej pojawiają się problemy, a komp ma 3GB ramu. Ale u mnie jest sporo wykresów offline renko i dużo historii. Możesz także ustawić w opcjach metatradera ilość słupków wyświetlanych i w historii, może trochę pomoże.
Mylić się jest rzeczą ludzką.