Pie
Re: Pie
Adam, pisząc o DBR w trendzie wzrostowym miałem na myśli takie coś:

Taka baza wydaje się być pewniejsza bo kupujący musieli pokonać sprzedających. Przy bazie RBR sprzedających p prostu nie ma i nie trzeba tak dużej siły do pchnięcia ceny wyżej.

Taka baza wydaje się być pewniejsza bo kupujący musieli pokonać sprzedających. Przy bazie RBR sprzedających p prostu nie ma i nie trzeba tak dużej siły do pchnięcia ceny wyżej.
ech...
Nie. Poziom mamy jak cena bardzo gwałtownie opuści jakiś poziom cenowy. Najlepiej jak ten poziom jest małą konsolidacją.weekend23 pisze:Czyli jednym słowem jak cena przebije mocny ruch to znaczy ze mamy poziom?
To co mam zaznaczone na zielono na obrazku w poprzednim poście to właśnie jest poziom. Jak cena dojdzie do tego poziomu, to wtedy liczymy na to, że go nie przebije tylko się odbije. Ponieważ, tak jak na obrazku, na tym poziomie cenowym nastąpiła podaż i to mocna podaż - liczymy na to, że wystąpi znowu.
Sory Adam, że odpowiadam za Ciebie. Masz teraz mało czasu...

ech...
Nie koniecznie musi ale jak przebije to świadczyć będzie o trwającym trendzie bo będzie LL. Baza będzie tak czy i inaczej. Ruch od bazy będzie mówił o jakości bazy.weekend23 pisze:Chodzi mi o to ze mamy ruch np up i nagle mamy przeciwny ruch w dół czyli na szczycie robi nam sie baza.
Ruch w dół musi przebić poprzedni ruch ktory szedl do góry.
ech...
Ja bardzo to uprościłem. Wyższa górka to trend wzrostowy. Niższy dołek to trend spadkowy. To są moje osobiste przemyślenia więc nie muszą być trafne - ale są spowodowane dwoma rzeczami. 1) kiedy widzisz, że długo cena wzrasta to znaczy że już każdy wie że ma kupić bo rośnie a tu nie chodzi o to żeby robić to co wszyscy a żeby być przed nimi. 2) to że cena długo wzrasta wcale nie oznacza, że nie ma potencjału dalszego wzrostu więc kolejna górka to dla mnie potwierdzenie.weekend23 pisze:Ja mam pytanko do Adama
Co Ci pokazuje kierunek trendu ?
Wiem, że oba przypadki sobie pośrednio przeczą ale to pokazuje, że trend to zbyt ogólne stwierdzenie. Na pewno w przypadku wyznaczania go przy pomocy LT. To uproszczenie HH i LL - mi odpowiada i pomaga w zajmowaniu pozycji. Jednak inne rzeczy biorę jeszcze pod uwagę jak obecność stref jako przeszkód i wyższy TF. Później to rozwinę.
Dzięx:) Bardzo dobrze znasz te tematy. Ogólnie chciałbym, żeby każdy się tu czuł jak u siebie - bardziej traktował ten temat jako wątek SD niż mój dziennik - chociaż będę tu wrzucał trade'y swoje.Fesiek pisze:Sory Adam, że odpowiadam za Ciebie. Masz teraz mało czasu...
Nie da się w ten sposób bo główny post musiałby mieć chyba xx stron. Bo te tematy są podzielone. Np.: zarządzanie pozycją, wyznaczanie stref, logika stojąca za systemem itd. To są oddzielne tematy. W dodatku jak patrzę na inne wątki systemów to i tam jest mnóstwo śmieci. Pierwszy post wartościowy potem mnóstwo pytań i kojelny wartościowy post na 10 stronie. Straszny robi to mętlik.Damfry pisze: Sugerowałbym założenie tematu w systemach- Opisać wszelkie założenia (tipsy i tricki) ładnie zescrinować. W tamtym temacie z miejsca padną pytania i będziesz mógł każdemu odpowiedzieć, nie brudząc sobie dziennika, a tu eleganckie trady zamieszczać. Tym zabiegiem, masz dwa tematy i oba czyściutkie![]()
Rzadko kto patrzy w pochwały, są one często nazywane subiektywnie. A do tego nadal będzie to spis nie skategoryzowanych tematów. A lubię porządek - jak jest bajzel to mi się nie chce robić prawdę mówiąc:)Damfry pisze: Ewentualnie druga opcja.
Jeżeli będą to bardzo kluczowe sprawy z kategorii "podwaliny i wszelkie znane Ci tipsy i tricki" smaruj sobie tu w temacie. Zgłosimy moderacji by dał Ci pochwały i klikając w Ciebie da się zobaczyć pochwalone posty.
Dzięki za pomysły - są trafne ale to jeszcze nie to. Kilka tematów otworzyć to też lipa. No nic - coś wymyślimy;p
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
więcej info na temat tradingu - strona www w profilu
AK
trading is waiting
--
AK
U mnie sprawdza się Dropbox. Możesz pisać np. Dokument.doc, link do dokumentu dać w stopce. Wtedy plik w najnowszej wersji zawsze będzie dostępny a rozmowy o nowych rozdziałach mogą toczyć się tutaj. Obyś tylko wytrwał. Zdaję sobie sprawę, że napisanie takiego podręcznika zajmie kilka tygodni jak nie miesięcy.
ech...
o to już lepsze. a może wordpressa podzielę na kategorie i będziemy tam zamieszczać artykuliki jakieś. no zobaczymy jeszcze. w praniu się wyklaruje.Fesiek pisze:U mnie sprawdza się Dropbox. Możesz pisać np. Dokument.doc, link do dokumentu dać w stopce. Wtedy plik w najnowszej wersji zawsze będzie dostępny a rozmowy o nowych rozdziałach mogą toczyć się tutaj. Obyś tylko wytrwał. Zdaję sobie sprawę, że napisanie takiego podręcznika zajmie kilka tygodni jak nie miesięcy.
mam propozycję małą. Pokusicie się o analizę franka z 15.01? Fakt jest taki, że to ściema, że tylko BC o tym wiedział co zrobią. Żaden bank nie jest niezależny ale to pozostawiam do analizy. Możecie też zerknąć na poziom jaki stworzył się 15.01:)
its not what you trade its how you trade it
trading is waiting
--
AK
trading is waiting
--
AK