Drawdown na myFXbook

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
Awatar użytkownika
ForexGump
Stały bywalec
Stały bywalec

Drawdown na myFXbook

Nieprzeczytany post autor: ForexGump »

Witam wszystkich
Od wczoraj mój system jest prezentowany LIVE nie tylko na mojej stronie internetowej, lecz również eksportuje dane do myFXbooka ( na żywo z częstotliwością co 3 minuty).

Ja zawsze byłem zwolennikiem pokazywania prawdziwego stanu konta i dlatego we własnej prezentacji skanuje na serwerze wartość Equity zamiast Balance. W myFXbook najważniejsze jest jednak Balance i nie bardzo rozumiem jak on liczy drawdown. Myślę że policzył różnicę pomiędzy maksymalnym stanem Balance i minimalnym Equity. Mam racje?

Sam dla siebie liczę obsunięcie jako różnice pomiędzy max i min, no wyłącznie w odniesieniu do Equity.
Przecież wartość balance jest mało ważna. Można zamykać tylko dodatnie pozycje i schować "trupy do szafy" aż do wyzerowania konta ;) Ja oczywiście również posługuje się "szafą", lecz w miarę możliwości sprzątam ją na bieżąco. Nawet jeśli tego system nie zrobi w tygodniu, to trupy powypadają z szafy w piątek wieczorem, gdyż mam zasadę, że przed weekendem całkowicie schodzę z rynku.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Re: Drawdown na myFXbook

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Masz rację, myfxbook liczy obsunięcie w sposób błędny moim zdaniem. Tak jak Ty piszesz jest poprawnie, liczy sie equity.

Awatar użytkownika
Jones
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Jones »

moim zdanie dobrze jest liczony spadek depozytu tak powinno być
mamy jakis kapitał pozycja otwarta przynosi stratę więc już to sie zalicza do spadku
możemy za godzinę zamknąć ją z zyskiem ale przez chwile była na minusie więc to jest liczone
Pamiętaj, że twoim celem jest grać dobrze, a nie grać często. Alexander Elder
http://www.forexfactory.com/jones_pl
https://www.myfxbook.com/members/Jones

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Właśnie o tym pisał ForestGump o liczeniu DD z equity, wtedy pokazuje DD na otwartych pozycjach tak jak piszesz Jones. Chodzi o to, że do obliczania DD powinno używać się maksymalny punkt equity a nie z balance, bo to trochę bez sensu. Jeżeli ktoś np. zamyka zyskowne pozycje a stratne przetrzymuje dłużej to DD będzie zawyżone.

EDIT: Teraz się przyjrzałem i chyba w ogóle z tym DD jest dziwnie, bo zdaję się, że DD jest liczone z maksimum następującym po ostatnim dołku a nie z maksimum występującym przed dołkiem w krzywej kapitału.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Rzeczywiście myfxbook ciut to nie najlepiej pokazuje.
Ale tak:
- w okienku "Stats" po lewej dd liczony był od wpłaty początkowej. Bezsensownie - bo gdy system zarabia otwierasz coraz większe pozycje co według tego sposobu ciągle zwiększa drawdown. Ba. możesz mieć drawdown 100% i większy :)
- natomiast lepsze wyniki, liczone według equity są na zakładce Drawdown.

Przy czym nie śledziłem tego ostatnio więc mogło się coś zmienić.
Green
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ