aktualizowanie świec - czy to ma sens?

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
Awatar użytkownika
digitalninja
Gaduła
Gaduła

aktualizowanie świec - czy to ma sens?

Nieprzeczytany post autor: digitalninja »

przykładowo w timeframe 1H zamknięcie każdej kolejnej świecy następuje o pełnej godzinie.
(bieżąca świeca to tak naprawdę tylko animacja aktualnego poziomu ceny, dopóki się nie zamknie)

Czy gdyby
co kwadrans aktualizować ostatnią zamkniętą świecę o najnowsze 15 minut
to dałoby to jakąś przewagę nad innymi graczami, dysponującymi standardowym wykresem godzinowym?

Bieżąca świeca nigdy by się nie domykała... byłaby animacją ostatnich 0-14 minut, w 15 minucie by się "resetowała"
i zaczynała kreślić od nowa, aż do następnego update'u świec... i tak w kółko.

W momencie takiegu update'u w ostatnio zamkniętej świecy najstarsze 15 minut danych przerzucane byłoby do przedostatniej świecy, tamta by przerzucała swoje najstarsze dane do przed-przedostatniej... i tak dalej...
(Żeby nie zamulać procesora można by ograniczyć jak daleko wstecz ma przebiegać aktualizowanie.)

O pełnej godzinie nasz wykres 1H wyglądałby dokładnie tak samo jak u innych graczy (:00 na rysunku poniżej), ale trzy razy na godzinę (:15, :30, :45 po) nasz wykres "wyprzedzałby" standardowy o te najnowsze dane z ostatnich 15 minut (zakładając aktualizację co kwadrans).

Ostatnia zamknięta świeca zawierałaby "najświeższe" dane z ostatnich 60 minut. (A nie z ostatniej PEŁNEJ godziny.)
Czyli co kwadrans wygląd już zamkniętych świec by się trochę zmieniał... być może (?) ujawniając jakiś sygnał, którego (jeszcze) nie byłoby widać na standardowym wykresie godzinowym.

Nie wiem tylko jak od strony technicznej dałoby się zrealizować w platformie MT4 rysowanie świec obejmujących okresy od 0:15 do 1:15 (... 0:30-1:30, 0:45-1:45)

Może dałoby się to obejść poprzez nanoszenie na wykres 15M jakichś mega-świec obejmujących sobą po 4 kolejne świece 15M. Co kwadrans każda mega-świeca "przesuwałby się" w lewo i zmieniała swoje parametry. Tak to by mniej więcej wyglądało:
Obrazek

i po zrobieniu zoom-out wyszedłby z tego całkiem użyteczny wykres godzinowy... aktualizujący się co 15 minut.

Nie jest to strategia. Raczej pewien pomysł na lepszą (?) wizualizację danych.

Napiszcie czy ma to potencjał czy dać sobie spokój bo to nie ma praktycznego sensu.
Dzięki!
[d_n]

-- Dodano: 28 kwie 2015, 02:52 --

Tak sobie właśnie myślę, że największy sens miałoby to w ogóle na interwale minutowym.

Bieżąca świeca byłaby animacją ostatnich od 0 do 14 sekund,
a ostatnia zamknięta świeca przedstawiałaby dane z ostatnich 60 sekund.

Zdaję sobie sprawę, że normalnie te same dane są przedstawione właśnie w bieżącej świecy rysującej się okrągłą minutę... ale decyzje o kupnie/sprzedaży podejmuje się m.in. w odniesieniu do poprzedniej świecy, więc zastanawiam się czy modyfikacja tej poprzedniej świecy (poprzez częstsze aktualizowanie) dałaby jakiś lepszy view na bieżącą sytuację.

Awatar użytkownika
Mustafa
Pasjonat
Pasjonat

Re: aktualizowanie świec - czy to ma sens?

Nieprzeczytany post autor: Mustafa »

chory pomysł i co to zmienia?

Zdaje się, że jest już gotowy wykres M15...
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.

Awatar użytkownika
digitalninja
Gaduła
Gaduła

Dzięki za opinię, aczkolwiek widząc argument "Zdaje się, że jest już gotowy wykres M15..." obawiam się, że nie zrozumiałeś całej tej idei aktualizowania.

Pozdr.

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

Jest sens. Kiedyś próbowałem, o ile dobrze Cię rozumiem, zrobić dokładnie to samo z tym że u mnie ostatnie napływające kwotowanie stanowiłoby zamknięcie dowolnego wybranego przeze mnie TFu. W konsekwencji to cały wykres płynąłby do tyłu. Nigdy tego nie zrealizowałem ale dało mi dużo do myślenia.

Pozdrawiam

EDIT: Dla wyjaśnienia to jest dokładnie to o czym piszesz tylko ty chcesz aktualizować wykres co 15m a ja z każdym kolejnym kwotowaniem
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Awatar użytkownika
digitalninja
Gaduła
Gaduła

RoLudlum pisze:EDIT: Dla wyjaśnienia to jest dokładnie to o czym piszesz tylko ty chcesz aktualizować wykres co 15m a ja z każdym kolejnym kwotowaniem
co 15m - dla wykresu godzinnego.

dla wykresu minutowego byłoby to co 15 sekund albo nawet co kilka sekund... bo "z każdym kolejnym kwotowaniem"
to jednak przesada. Zachetałbyś laptopa tym przeliczaniem :] Ale świeczki rzeczywiście byłyby "pływające"

Awatar użytkownika
RoLudlum
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: RoLudlum »

To nie była wcale przesada, choć rzeczywiście potrzebowałbym mocy. Myślałem nad napisaniem części w asemblerze a nawet wykorzystaniem GPU w obliczeniach ale ostatecznie zrezygnowałem. Jeśli chce Ci się bawić zrób coś takiego z dokładnością do minuty i prześledź w ten sposób tydzień, kilka tygodni danych historycznych. Przedstawiając to w formacie gif i "puszczając" z różną prędkością można dojść do bardzo ciekawych wniosków.

p.s. lepiej będzie wyglądać jeśli ukryjesz świeczki w tle

Pozdrawiam
"Unia Europejska uznała apokalipsę 21.12.2012 za niezgodną z dyrektywą Parlamentu Europejskiego."
Deklaracja Niepodległości USA - 1337słów.
Dyrektywa UE o przewozie cukierków karmelkowych 25911 słów

Awatar użytkownika
digitalninja
Gaduła
Gaduła

RoLudlum pisze:To nie była wcale przesada, choć rzeczywiście potrzebowałbym mocy. Myślałem nad napisaniem części w asemblerze a nawet wykorzystaniem GPU w obliczeniach ale ostatecznie zrezygnowałem. Jeśli chce Ci się bawić zrób coś takiego z dokładnością do minuty i prześledź w ten sposób tydzień, kilka tygodni danych historycznych. Przedstawiając to w formacie gif i "puszczając" z różną prędkością można dojść do bardzo ciekawych wniosków.
Niestety, nie jestem na tyle zaawansowanym informatykiem, żeby ogarnąć temat od tej strony.
Służę ewentualnie pomocą teoretyczną / merytoryczną, gdyby jakiś programista MQL chciał się z tym zmierzyć.
RoLudlum pisze: p.s. lepiej będzie wyglądać jeśli ukryjesz świeczki w tle
Pozdrawiam
Zostawiłem je wyszarzone, po to żeby klatka po klatce było widać, że te małe to niezmiennie te same świeczki na każdym obrazku, a jedynie duże świece zmieniają swój kształt/wielkość (wraz z pojawianiem się kolejnych "małych świeczek").

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

Kompletnie nie rozumiem tej ideii i uważam że jest bez sensu.
Co 15 minut wykres będzie się kompletnie zmieniał i wg mnie niepotrzebnie odwracał uwagę od tego co się dzieje, a same świeczki powinny być tylko uzupełnieniem strategii gry...

Awatar użytkownika
digitalninja
Gaduła
Gaduła

interwał godzinowy z aktualizacją co 15 min. to był tylko przykład.

No ale nawet tu gdy jest godzina np. 0:46 to można by wyprzedzić z decyzją o te 14 minut kogoś kto czeka na 1:00 na zamknięcie świeczki. Zakładając, że obydwaj gracze mają strategię patrzenia tylko na 1H (i wyższe) to jeden gracz ma już od minuty ostatnią świeczkę zamkniętą i 14 minut na podjęcie decyzji czy JEGO wykres godzinowy już coś sygnalizuje (nawet bez czekania na ten ostatni kwadrans danych) czy na razie nic i czekasz na kolejną aktualizację.

Tak - w ciągu godziny byłyby cztery (zakładając aktualizacje co 15 minut) różne wykresy do przemyślenia.
Czy to odwracanie uwagi? Pewnie dla kogoś kto ma długoterminową strategię i nie podejmuje pochopnych decyzji.
Ale dla kogoś kto w ciągu dnia otwiera i zamyka wiele pozycji, łapiąc nawet krótkie trendy i i tak siedzi przed monitorem to mogłoby być ułatwienie.

Nie twierdzę, że dałoby się znaleźć prawidłowość, że jeżeli na tym 0:30 wyszło "A",
a na tym 0:45 wyszło "B" to na tym 1:00 na pewno wyjdzie "C".

Aktualizowanie świec to tylko sposób na bardziej płynne wizualizowanie zmian ceny niż mając dostępny klasyczny wykres, gdzie czekasz aż zamknie się świeczka o pełnej godzinie i nie "widzisz" tej zmienności.

Chociaż cały czas większy potencjał w tej metodzie widzę dla rewolwerowców grających na interwale minutowym
z aktualizacją co kilka/-naście sekund.
(Może właśnie do znajdywania dobrych momentów na zamknięcie pozycji?)
;)

Awatar użytkownika
Mustafa
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Mustafa »

być może (?) ujawniając jakiś sygnał, którego (jeszcze) nie byłoby widać na standardowym wykresie godzinowym.
Albo jest sygnał albo go nie ma, przerysowywać wykres w poszukiwaniu sygnału którego nie widać to jest bez sensu. Nie ma formacji to sobie ją wyczarujesz? A poziomy zmiany kierunku i konsoli pozostają i tak tam gdzie były. Zmiana wykresu z każdym kolejnym kwotowaniem to już ułańska fantazja. Komputer to wytrzyma ale ile potrzeba więcej neuronów aby po każdym kwotowaniu na tym panować? Równie dobrze można grać na wykresach sekundowych skoro tak się komuś śpieszy.

PS Jedni marudzą, że im wskaźniki repaintują a tu sam wykres będzie szalał :)
Nie chodzi o to czy masz rację czy nie, tylko o to, co robisz kiedy masz rację lub jak się zachowujesz jeżeli racji nie masz.

ODPOWIEDZ