Maflow-fibo - Day trading eur/usd...

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Re: Maflow-fibo - Day trading eur/usd...

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Co do SL i jego wielkości. Jeżeli przykładowo świeczka M1-M3 ma 5.5 pips a na takim TF się poruszam. To 15 pips wydaje się bardzo dużo. Dlatego jest mi trudno zaakceptować taki SL.

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

krystian74 pisze:Co do SL i jego wielkości. Jeżeli przykładowo świeczka M1-M3 ma 5.5 pips a na takim TF się poruszam. To 15 pips wydaje się bardzo dużo. Dlatego jest mi trudno zaakceptować taki SL.
No widzisz, na M15 świeczki mają czasami średnio nawet w okolicach 20 pipsów, stad taki SL.
Wszystko zależy od granego TF'a.

Awatar użytkownika
freakout
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: freakout »

Mpapiez pisze:Do tej pory żyłem z ciasnym SL to i dalej dam rade :wink: .
Cała sztuka to brać odpowiednie TP do ustawionego SL. Mnie nie interesuje jak się zakończy cały dzień, tylko chciałbym coś tam regularnie obrywać.

Ja generalnie po sobie zauważyłem, że ja lubie szybkie rozwiązania. Tzn - wchodzę i w ciągu godziny max dwóch chciałbym mieć wynik swojego wejścia. A jeżeli chodzi o strach - on przemija jak masz statystyke swoich wejść.
szybko to można się jedynie w gacie zesrać ;) forex to nie wyścigi - tutaj liczy się precyzja i cierpliwość, a szybko to tylko MC przychodzi :P uważam że mimo wszystko strategia na której każdy z nas się opiera powinna być do bólu prosta i wygodna - jasno określone wejścia, wyjścia, czas poświęcony na grę, itd :) poza tym wąski SL powoduje że przy każdym trejdzie siedzi się jak na szpilkach w obawie czy przypadkiem zaraz go nie wytną ;) sam grywałem na H1 z wąskimi stopami i wiem po sobie że po dłuższej grze to destruktywnie działa na psychikę i dłużej nie dałbym rady tak grać :) wolę szersze poziomy SL i TP przy większym ryzyku procentowym konta, niż wyrywać sobie włosy z głowy albo dostawać siwizny :P tak jak napisał to kiedyś niemiaszek - klikanie to ma być przyjemność :d

powodzenia 8)

Mpapiez

freakout - miałem tu na myśli to, że nie lubie przetrzywać pozycji.
Wole wziąć kasę i uciekać.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dobra żeby dziś dzienniczek nie wiał nudą, to wrzucam tutaj ostatnie dziś 5-te wejście.
Zrozumiałem że muszę pracować nad dyscypliną i będę się trzymać swojej check listy :).
To czy zarobie i ile zarobę straciło dla mnie całkowicie znaczenie póki co.

4 poprzednie zakończyły się wszystkie zyskiem, z tym że 3x BE.

Wejście na dotknięcie średnich i okrągły poziom który jest jednocześnie daily high z sesji azjatyckiej.
TP w okolicach ostatniego szczytu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Mpapiez

Cytaty na dziś:
BE DISCIPLINED EVERY DAY, IN EVERY TRADE, AND THE MARKET WILL REWARD YOU. BUT DON’T CLAIM TO BE DISCIPLINED IF YOU ARE NOT 100 PERCENT OF THE TIME.

Pięknie napisane. Mi się wydawało że generalnie jestem zdyscyplinowanym gościem, ale ostatnio uświadomiłem sobie że to chyba nie do końca prawda.

DEVELOP A METHODOLOGY AND STICK WITH IT.DON’T CHANGE METHODOLOGIES FROM DAY TO DAY.
Też dobrze powiedziane. Wystarcze że metoda ma 50%+ szans na sukces i już jest dobra.
Kolega Zomg mnie wyprostował i dobrze - bo zacząłbym mieszać w czymś, gdzie grzebałem i doprecyzowywałem przez ostatnie 2 lata.

Mpapiez

Tak się zakończyło 5-te wejście dzisiejsze.

Jak wejdziecie na myfxbook, to dziś zobaczycie zamknięte 6 pozycji, ale jedna była ze wczoraj...

Nawet nie wiecie jak mnie kusi kolejne zajęcia pozycji na edku, bo w końcu wybili szczyty i chyba mamy potwierdzenie zmiany trendu, ale to po fomc będzie wszystko jasne.
Ale powiem wprost - po ostatnich 3 tygodniach jestem zdesperowany do zachowania dyscypliny.

Podsumowanie dzisiejszego dnia i sprawdzenie checklisty dyscypliny tradingu:

- Lewar konta ustawić na 1:25 - OK
- wielkość lota 0.01 dla każdej pozycji - OK
- SL 15 pips - nie mniejszy, nie większy. Jedyna opcja to przejscie na BE - OK
- Maksymalnie 2 pozycje otwarte na raz. - OK
- 5 wejść na dzień max - OK
- Przynajmniej 3 wejścia zakończyć zyskiem. OK
- W przypadku 3 wejść stratnych pod rząd przerwać handel w danym dniu. - Nie dotyczy
- Osiągnąć jakikolwiek profit - OK

Dyscyplina została zachowana. Położyłem dziś swoją cegiełkę i znikam. Do zobaczenia jutro.
Dyscyplina.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Mpapiez

Może się komuś przyda...
Szukałem sobie informacji o dysyplinie w tradingu i znalazłem to:

https://www.youtube.com/watch?v=z34mqi2TEvg

W 100% idealnie opisuje to przez co przechodziłem, łącznie z myślami o modyfikacjach systemu.

Generalnie postanowiłem wyjść z założenia, że mój system jest bardzo dobry, natomiast przyczyną dotyczasowych porażek jest totalny brak dyscypliny. Wcześniej budowałem strategię spekulacji, a teraz skupie się tylko i wyłącznie na dyscyplinie i ochronie kapitału.

Poniżej jeszcze jeden filmik z wypowiedzią doświaczonego tradera, mądrze facet gada, ale to pewnie z wiekiem przychodzi:

https://www.youtube.com/watch?v=bNaouim7eTM

wojtek1976.
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: wojtek1976. »

I o to chodzi. :D
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2015, 18:46 przez wojtek1976., łącznie zmieniany 1 raz.

wojtek1976.
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: wojtek1976. »

wojtek1976. pisze:Ale powiem wprost - po ostatnich 3 tygodniach jestem zdesperowany do zachowania dyscypliny.
Dyscyplina , konsekwencja , mm to klucz do sukcesu, na końcu system.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Wczoraj był dzień i dzisiaj jest dzień, te dwa dni się różnią miedzy sobą wszystkim. Tak samo jest na FX nie można zakładać i pisać o dyscyplinie że mamy to czy tamto osiągnąć. Każdy dzień i każde zlecenie należy traktować jak coś nowego. Co już się nie zdarzy. A czy mamy wpływ na tą sytuację ?? Okaże przyszłość.

Zablokowany