Maflow-fibo - Day trading eur/usd...

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Mpapiez

Re: Maflow-fibo - Day trading eur/usd...

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

krystian74 pisze:Jestem ciekawy czy wiesz dlaczego nie można tam stawać zlecenia S Pytam bo grałem kiedyś na wstęgach. Tu jest złamana zasada grubość wstęgi która się jeszcze nie uformowała do spadku. Na GPBUSD
Tu jest gdzieś to opisane: http://www.forexfactory.com/showthread. ... 9&page=117 na któreś stronie.
Ale ja nie gram na wstęgach...
Ta "siatka" która widzisz na moim wykresie to po prostu ema 5 i ema 10.
Wsadziłem sobie pomiędzy te śrendie przerywane linie żeby mieć lepszy obraz.

Mój system jest mocno oparty o manual Dance TF15 (spokojnie znajdziesz na forexfactory) i dopuszcza grę z trendem jak i przeciwko niemu na powrót do red Ema.

Te kontry które wsadzałem, to nawet nie pod średnie tylko pod okrągłe poziomy.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zdaje się że spora ilość malutkch wejść lepiej na mnie działa...

Zadanie 2 zaliczone:

Poprawne wejścia : 24 / 7 wymaganych
Zyskowne wejścia netto: 19 / 7 wymaganych
Czy osiągieto profit: Tak

Zadanie 2 wpadło by szybciej, ale czasami gdy mogłem nierealizowałem zysku bo czekałem na TP lub BE.
Finał był taki że właściwie po kilku tradeach mogło być zaliczone, ale ostatnio warunek osiągnięcia profitu sie nie zgadzał...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

OK teraz rozumiem :)

Mpapiez

Zadanie 3:

- Wszystkie wejścia maja być poprawne: SL, TP fixed 15 pips lub wg fibo
- Zyskownych wejść netto: 5
- Zmieścić się w max 15 wejściach... (czyli skuteczność 66% to minimum)
- Osiągnąć profit.

Ps. Mała zmiana zasad, zyskowne wejście, to każde zakończony zyskiem, czyli wyjście z ręki też akceptowalne.

Teraz sobie będę zaostrzał powoli zadanka...

Mpapiez

Zadanie 3 oblane... , więc obniżka poprzeczki.
Więc na dziś koniec...

Zadanie 4 na jutro:

lot: 0.01, SL 20 pips

- Uzyskać 5 zyskownych wejść:
- Zmieścić się w 10 wejściach max
- osiągnąć profit
- Po wykonaniu zadania zakończyć dzień...

Mpapiez

Ostatnie 2 dni mam bardzo myśleniowe. Jeszcze troche i pewnie wyłysieje :wink: .
Przemyślałem sobie to i owo, i doszedłem do wniosku że już nie mam czasu się bawić w uczenie się.

Kolega wcześniej dobrze napiał, że narzędzia (system) w zasadzie mam, ale problem raczej leży gdzie indziej i chyba wiem gdzie...

Dziś po południu zauważyłem, że jak się koncentrowałem na wykonaniu "zadań", całkowicie nie myślałem o wielkości pozycji ani o depozycie i jakoś to szło. Ja chyba po prostu podświadomie cały czas licze hajs :roll: , pomimo że malutki, a odwrócenie uwagi pomaga.

Zamiast zadań, postanowiłem sobie zadeklarować "check listę" z zadaniami na dany dzień. Zadania zawsze będą te same.
Nie będę pisał że dam rade od razu przetrzegać wszystkich zasad, ale chciałbym żeby większość celów z danego dnia została osiągnięta. A wy jako widownia będziecie mnie z tego rozliczać.

Dla własnego spokoju jednak założyłem sobie nowe konto i tam przerzuciłem kasę z tej ostatniej porażki.
Nie chce patrzeć na ten masakryczny drawdown.

Kolega laser podesłał mi fajnego e-book'a, z fajnym cytatem:
MAKE THE SAME TYPE OF TRADES OVERAND OVER AGAIN – BE A BRICKLAYER
A bricklayer shows up for work every day of his working life and executes with the same methodology brick by brick by brick
.

Ta checklista będzie taką moją cegiełka do układania każdego dnia...

Oto czynności do wykonania:

- Lewar konta ustawić na 1:25
- wielkość lota 0.01 dla pozycji ( z czasem będzie rosło)
- SL 15 pips - nie mniejszy, nie większy. Jedyna opcja to przejscie na BE.
- Maksymalnie 2 pozycje otwarte na raz.
- 5 wejść na dzień max (z czasem być może to zwiększe)
- Przynajmniej 3 wejścia zakończyć zyskiem.
- W przypadku 3 wejść stratnych pod rząd przerwać handel w danym dniu.
- Osiągnąć jakikolwiek profit

Generalnie na ten moment nie mam nic do stracenia. Depozytu nie mam zamiaru uzupełniać póki co.
Jeżeli maj pójdzie zgodnie z planem, to w czerwcu zwiększe depo. I tak co miesiąc.

Jeżeli nie będę trzymał się zasad i wyzeruje to malutkie konto w krótki czasie, to wtedy widzimy się za 3 miesiące najwcześniej :wink:.

Taka metoda kija i marchewki. Trzeba wziąć odpowowiedzialność za to co się robi.

wojtek1976.
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: wojtek1976. »

Na jakiej podstawie otwierasz shorta jak ewidentnie dzisiaj rynek nie chce spadać.

Mpapiez

wojtek1976. pisze:Na jakiej podstawie otwierasz shorta jak ewidentnie dzisiaj rynek nie chce spadać.
Zobacz na wykres. Pojawił się lokalny opór i spadająca gwiazdka. Wejście na powrót w stronę czerwonych średnich.

Do mojego Tp brakło kilka pipsów czyli wejście było OK. Przeszedłem na BE, ktore mi właśnie wycieli, ale to wejście na pewno nie było złe.

Ja biorę wejście z trendem i przeciwko niemu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

wojtek1976.
Stały bywalec
Stały bywalec

Dam ci rade im szybciej zrezygnujesz z gry przeciw trendowi tym lepiej i daruj sobie świece tym bardziej na h4 ale zrobisz i tak po swojemu. Jak już bawisz się w daytrading to jest zasada 0.25% risk na trade, mówię tu o profesjonalnym tradingu.

Mpapiez

wojtek1976. pisze:Dam ci rade im szybciej zrezygnujesz z gry przeciw trendowi tym lepiej i daruj sobie świece tym bardziej na h4 ale zrobisz i tak po swojemu. Jak już bawisz się w daytrading to jest zasada 0.25% risk na trade, mówię tu o profesjonalnym tradingu.
Nigdy nie miałem do czynienia z zawodowcami więc ciężko mi się sprzeczać.
Jedno jest pewne 0.25% ryzyka na trade, to żeby "zawodowo" dać radę żyć z tego, to depozyt musi wynosić minimum około 100 000 zł i biorąc pod uwagę podatek do zapłacenia to trzeba z 8-10% wyciągnąć z rynku na miesiąc.

Zawodowcy na depo operują podejrzewam większymi kwotami. Tu się już jeden na forum przewija z depo niemalże 300k PLN, więc jestem skłonny uwierzyć, chociaż on dużo większe ryzyko ponosi.

Niemniej jednak ja zawodowcem nie jestem, a dopłacać nie mam zamiaru, więc póki co ryzyko będzie większe.

wojtek1976.
Stały bywalec
Stały bywalec

Chyba nie myślisz że z 10 tyś zł można się z tego utrzymać. :D

Zablokowany