Maflow-fibo - Day trading eur/usd...

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Mpapiez

Re: Maflow-fibo - Day trading eur/usd...

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

m4ki pisze:
Mpapiez pisze:Cytacik na poniedziałek :)...
straty.jpg
Widać, że wziąłeś sobie go do serca.

Może wyjdziesz jeszcze z opresji i edek poleci w dół.
Mam jeszcze takie pytanie gdzie, Twoja reguła max 4 zlecenia na dzień i czemu nie widać na FxBook jakiego masz SL, nie chcesz by inni widzieli jak łamiesz jedną z najważniejszych zasad "nie przesuwamy SL" ?
Coś czuje, że zaczynasz grać jak Danbo.
Dobre pytania:

1) 4 zlecenia na dzień - zlekceważyłem ją dziś. Nie tłumacze się, bo nie mam na to wytłumaczenia.
Już moja w tym głowa, żeby się poprawić bo wstyd :( .

2) Nie wiem dlaczego TP/SL nie było włączone. Musiałem pominąć przy ustawieniach konta. Już jest poprawione.
Je nie mam nic do ukrycia.

3) Może mam taki epizod, ale myśle że właczyłem hamulec bezpieczeństwa.

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

Moim zdaniem wyciągasz dobre wnioski, chociaż ja bym zmienił H4 i M30 na H4 i D1 jeżeli chcesz grać kierunkowo i zamiast 4 trejów na dzień 4 na tydzień ;) Tzn. nie dawaj sztywnego ograniczenia jeśli chodzi o ilość trejdów. Jeżeli trejdów jest za dużo zwiększ TF, jeżeli jest za mało - dodaj kolejne instrumenty. Grając na wyższym interwale przewaga jaką musisz zdobyć żeby zarobić pieniądze jest o wiele mniejsza. Oczywiście pamiętaj też o tym, że opinie i rady osób na forum to opinie subiektywne i trzeba do wszystkich podchodzić z odpowiednią ilością sceptycyzmu. To dotyczy również mojej wypowiedzi :)

Mpapiez

Pablo90 pisze:Moim zdaniem wyciągasz dobre wnioski, chociaż ja bym zmienił H4 i M30 na H4 i D1 jeżeli chcesz grać kierunkowo i zamiast 4 trejów na dzień 4 na tydzień ;) Tzn. nie dawaj sztywnego ograniczenia jeśli chodzi o ilość trejdów. Jeżeli trejdów jest za dużo zwiększ TF, jeżeli jest za mało - dodaj kolejne instrumenty. Grając na wyższym interwale przewaga jaką musisz zdobyć żeby zarobić pieniądze jest o wiele mniejsza. Oczywiście pamiętaj też o tym, że opinie i rady osób na forum to opinie subiektywne i trzeba do wszystkich podchodzić z odpowiednią ilością sceptycyzmu. To dotyczy również mojej wypowiedzi :)
Na razie sprawdzę H4 i M30 i zobacze czy będzie poprawa.
Zawsze myślałem że H4 to zbyt duży interwał, ale po dzisiejszym dniu zaczynam rozumieć, że najważniejszy jest spokój, a to tylko większe interwały to zapewnią.

Na tym większym interwale siłą rzeczy powinienem robić mniej trade'ów, bo cele będą bardziej odległe.
Ograniczenie sobie narzuciłem właśnie żeby nie przesadzać z ilością wejść. Może to ograniczenie już nie bedzie potrzebne.

Co do opinii innych, cieszy mnie fakt, że kogoś w ogóle interesują moje bazgroły tutaj. Oczywiście ja do wszystkiego podchodzę z dystansem, ale też rozumiem widownie - wychodzi koleś, fajnie się zapowiada i pierwszego dnia daje ciała...
Każdy z nas by chciał zobaczyć journal kogoś, kto naprawdę kręci bardzo dobre wyniki.

W każdym bądź razie, dzięki jeszcze raz za dobre rady wszystkim.
MC nie wpadło więc nadal jestem w grze :wink: ...,

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

No powiem, CI że jak oglądałem pierwszy chyba dziennik, to nawet Ci tych % zazdrościłem nieco i czuja jakiego miałeś. Robiło to niezłe wrażenie, myślę że niepotrzebnie kombinowałeś, bo zapowiadało się na prawdę extra.

Z doświadczenia Ci podpowiem, że m30 to gówniany interwał (ale sam to zweryfikuj)
Pamiętaj że w początku i końcu świecy jest cały jej sekret (budowania). Pierwsze i ostatnie 15 minut podpowiadają co rynek zamierza zrobić z tematem. Pierwsza 30 będzie Cię ładowała zwyczajnie w bambuko, druga 30 będzie zamknięciem świecy więc da podobną podpowiedz co ostatnia 15stka.
Pozostawiam temat do przemyślenia.
Pzdr.

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

To dopowiem do tematu. Nauczyłem się obserwacji 2-3 TF które zawsze sprawdzam, przed wejściem. Nigdy nie dokonywałem zlecenia w oparciu o jeden TF. Jak inwestowałem na FW20 to trochę dostałem po łapach zaglądając tylko na jeden interwał. A korzystałem wtedy z Amibrokera który pozwalał na różne konfiguracje czasowe.

Mpapiez

Damfry pisze:No powiem, CI że jak oglądałem pierwszy chyba dziennik, to nawet Ci tych % zazdrościłem nieco i czuja jakiego miałeś. Robiło to niezłe wrażenie, myślę że niepotrzebnie kombinowałeś, bo zapowiadało się na prawdę extra.

Z doświadczenia Ci podpowiem, że m30 to gówniany interwał (ale sam to zweryfikuj)
Pamiętaj że w początku i końcu świecy jest cały jej sekret (budowania). Pierwsze i ostatnie 15 minut podpowiadają co rynek zamierza zrobić z tematem. Pierwsza 30 będzie Cię ładowała zwyczajnie w bambuko, druga 30 będzie zamknięciem świecy więc da podobną podpowiedz co ostatnia 15stka.
Pzdr.
Widzisz Damfry, cały problem w tym, że mnie ostatnio bardziej w bambuko robią M15 :(
W załączniku masz przykład, od czego się cała dzisiejsza moja trauma zaczeła.
Jak wiecie w piątek zostawiłem sobie eskę i stop lossy miałem delikatnie powyżej tej czerwonej linii.
Wycieli mnie niemal co do pipsa i cena utrzymywała się potem dość długo na tym poziomie, stad decyzja o elkach na przebicie.

Okazało się to być zwykłym fake-outem z widoku na TF15.
Na TF30 natomiast widziałem że cena nie zdążyła się ustabilizować nad oporem.
Pomijam już fakt, że gdybym zidentyfikował S/R w oparciu o TF30 lub H4, przebiegało by to troszkę wyżej...

Myślę że wyższy interwał mi delikatnie pomoże, bo jak nie licząc średnich wskazujących trend, tak naprawde głównie gram na przebicia okrągłych poziomów. Takie fake-out jak tu pokazałem, jest dla mnie dość niebezpieczny, a dla mnie przebicie jest wtedy, gdy świeca zamknie się nad S/R.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

Damfry pisze:No powiem, CI że jak oglądałem pierwszy chyba dziennik, to nawet Ci tych % zazdrościłem nieco i czuja jakiego miałeś. Robiło to niezłe wrażenie, myślę że niepotrzebnie kombinowałeś, bo zapowiadało się na prawdę extra.

Pzdr.

Bardzo mądrze ujęte z tymi świecami, a zwłaszcza z ich czasowymi końcówkami. Zmiana interwału nic nie da. Jak dla mnie teraz po prostu dołączyły emocje związane z przejściem na realne konto. Każdy z nas to przechodził.
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

Awatar użytkownika
Damfry
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Damfry »

Mpapiez błędem myśelniowym, a i zarazem pułapką w którą wpadasz jest postrzeganie Twojego SRa jako nienaruszalną prawdę/wyrocznie interpretacji wykresu.
Problem zaczyna i kończy się na tym aspekcie, że Twój SR widzisz tylko i wyłącznie Ty.
Pisaniem teraz, że gdybyś dał SR z wyższego TFu było by cacy jest stekiem bzdur, bo jutro to m5 pokaże prawdę, a reszta po h4 zrobi cię w ciula.
Gdybym nie czytał, uwaznie Twojego dziennika, to pomyślałbym że dopiero zaczynasz i nigdy nie obserwowałeś wykresu.

Wiem, że Ci SR działa, bo świadomie bądź nie, przeważnie montujesz je w strefach SD.

To co przestaje być uznaniowe, to właśnie strefy popytu i podaży, które były są i będą testowane wickami kutasami i innymi duperelami. Jeżeli będziesz ustawiał SR na dolnej bandzie, a SLa chował praktycznie w środku strefy (tak jak w tym przypadku) poziomu podaży, to rynek zawsze CIę wydupczy, bo zawszę będzie miał możliwość wykonania testu do samych extremów a nawet ciut za i na to trzeba być gotowym.
Nasuwa się wniosek, może by SL chować za całą tą imprezą? Oczywiście samemu musisz to rozpracować sobie.

Jeszcze jednym błędem jak robisz w mojej ocenie, jest wniosek na gorąco... Tu nie zadziałało, ale tak tam, to od dziś gram tak... za 3 dni tam nie zadziała, a zadziała tu i co znowu zmiana zasad?
Żeby wprowadzać, w życie jakąś zasadę, przejrzyj kilka miesięcy wstecz, czy Twój gorący wniosek ma jakieś szanse na przetrwanie.

Ja ostatnio zaczynam przyglądać się Pivotom, i poszukuję namiętnie takiego co będzie rysował pivoty bez repaintu na nowy dzień, tylko ciągłą linia, raz wyżej raz niżej. Wiem, ze coś takiego jest, ale nie mogę znaleźć. Tylko takim, da się przeglądać historie i zweryfikować wnioski :)
Gdyby ktoś posiadał w swojej bibliotece, albo znał nazwę to będę wdzięczny za udostępnienie.

Mpapiez

Wiesz co Damfry, jak tak przeczytałem co napisałeś - to w sumie masz racje.
Odnoszę wrażenie w tym momencie, że za bardzo zaczynam kombinować.

Jeżeli chodzi o tamtą sytuacje gdzie mnie wycieło, w zasadzie SL powyżej ostatniego szczytu i problem byłby z głowy.

M30 / H4 na razie zostanie. Do końca tygodnia będziemy wszyscy widzieć czy cokolwiek to pomogło.

Mpapiez

Generalnie Plan mam na razie taki. widok z H4 żeby targety pokazać.
Biorąc pod uwagę jak szybko cena funta rosła w ostatnim czasie, myśle że jest to realne do wykonania.

Na ten moment cena jest ponad 40 pipsów od mojego BE, więc jest relatywnie bezpieczenie.
Jak by wybili ostatni szczyt to czułbym sie jeszcze bezpieczniej.

Wszystko się okaże po dzisiejszych danych o 10:30.
Oczywiście biore jeszcze wariant, że cena była podbijana po to, żeby dziś ją zwalić.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Zablokowany