interpretacja bazy przy inwestowaniu

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Gregi85
Gaduła
Gaduła

interpretacja bazy przy inwestowaniu

Nieprzeczytany post autor: Gregi85 »

Witam, mam pytanie odnośnie "bazy", której znajomość można wykorzystać w czasie inwestowania. Chciałbym zapytać czy dobrze interpretuje założenia. Otóż jeśli instrument bazowy (WIG 20) ma wyższą wartość a niżeli instrument pochodny (kontrakt terminowy na index WIG 20)wówczas mamy do czynienia z bazą dodatnią. Czy w takiej sytuacji możemy spodziewać się wzrostów na kontrakcie terminowym, celem zbliżenia się do wartości 0? A w sytuacji odwrotnej tzn z bazą ujemną spadków na kontrakcie terminowym?

jabada
Gaduła
Gaduła

Re: interpretacja bazy przy inwestowaniu

Nieprzeczytany post autor: jabada »

jest wiele zmiennych szczególnie przy kontraktach/baza na gpw np:
-dewidendy
-wygasanie kontraktu
-fixing
-koniec kwartału
-i tylko bóg wie co jeszcze :-)
teoretycznie okresowo się zmienia róznica to trzeba obserwować a w/w okresach duża rozbieznosc w obie strony
:d

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Gregi85 pisze:Witam, mam pytanie odnośnie "bazy", której znajomość można wykorzystać w czasie inwestowania. Chciałbym zapytać czy dobrze interpretuje założenia. Otóż jeśli instrument bazowy (WIG 20) ma wyższą wartość a niżeli instrument pochodny (kontrakt terminowy na index WIG 20)wówczas mamy do czynienia z bazą dodatnią. Czy w takiej sytuacji możemy spodziewać się wzrostów na kontrakcie terminowym, celem zbliżenia się do wartości 0? A w sytuacji odwrotnej tzn z bazą ujemną spadków na kontrakcie terminowym?
Hehhh to zależy .... Są tacy co jako bazę dodatnią przyjmują sytuację index wyżej kontraktu a są tacy co odwrotnie.
Tu masz to opisane http://investor.blox.pl/2008/04/ABC-kon ... -Baza.html

Baza nie powie Ci czy będą wzrosty czy spadki na kontrakcie. To raczej informacja o tym jak rynek widzi przyszłe zachowanie indexu, ale niestety to niczego nie gwarantuje ....
Green
Obrazek
Obrazek

Gregi85
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Gregi85 »

To ja jeszcze pociągnę wątek. Jestem w posiadaniu takiego wzoru:
WT = Index * [1 + (r-d) * (T/360)]

gdzie:
WT = wartość teoretyczna kontraktu
Index = cena instrumentu bazowego
r = krótkoterminowa stopa procentowa (nasz koszt kapitału)
d = stopa dywidendy (zmniejsza nam wartość kontraktu jako że nie posiadając kontrakt nie jesteśmy uprawnieni do otrzymywania dywidend)
T = liczba dni pozostających do wygaśnięcia

Jeśli chce obliczyć bazę muszę znać obecną cenę indeksu WIG20 oraz wartość kontraktu na indeks WIG20. Czy żeby poznać cenę kontraktu terminowego nie wystarczy spojrzeć na cenę zamknięcia kontraktu z ostatniej sesji? tylko trzeba podstawiać do powyższego wzoru? To samo tyczy się indeksu WIG20 czy żeby poznać cenę wystarczy spojrzeć na ostatnie notowania? Jeśli tak to do czego służy powyższy wzór?

ODPOWIEDZ