Maflow-fibo - Day trading eur/usd...

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Mpapiez

Re: Maflow-fibo - Day trading eur/usd...

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

No nic, szkoda że się dałem naciąć - mogłem poczekać na zamknięcie tej świecy, ale z taką predkością szli, że bałem się że będzie za późno potem wchodzić :wink: .

Aktualnie wygląda to tak, i czuje się jak bym chciał Wisłę kijem zawracać.
Na oko, z mojego doświadczenia daje sobie jakieś 30% szans na to, że ten trade wejdzie.

Chyba jednak ten limit 4 wejść jest OK i się go będę bardziej trzymać.
Po prostu przekombinowałem :wink: .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

silverarrow
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: silverarrow »

Po prostu im więcej transakcji tym bardziej się spalasz, normalna rzecz każdy z nas czasem tak ma, powodzenia bo widzę że znalazłeś system pod siebie a to najważniejsze :564:
Niech nie umrze bohater zamieszkujący nasze dusze, niech nie zniszczy go wieczna wspinaczka na nieosiągalne szczyty.

Graj to co widzisz nie to czego oczekujesz

wojtek1976.
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: wojtek1976. »

Jeszcze dużo przed tobą ,już pierwszego dnia w nowym dzienniku złamałeś kilka zasad. Jak będziesz grał intuicyjne to nic z tego nie będzie ,musisz mieć sztywne zasady innym razem polegniesz.

Awatar użytkownika
Kusus
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Kusus »

Mpapiez pisze:
Kusus pisze:. Po co publikować na forum tylko pozycje zyskowne z całego dnia i do tego zakładać osobny dziennik?
A i jeszcze odnośnie tego pytania, dziennik założyłem nowy, dlatego że dość diametralnie zmodyfikowałem swoje zasady wejść, okresy średnich oraz sposób obierania TP. To już jest niemalże zupełnie inny system chociaż nadal odrobionkę podobny. Cały czas się rozwijam, stąd te zmiany.

Aha i coś mi się zdaje, że fakt tego że TP wyznaczam za pomocą metody highenda, działa na Ciebie jak płachta na byka.
Od razu na mnie naskoczyłeś zanim nawet byłeś łaskaw zobaczyć co skrobałem wcześniej.
Widzialem tylko screeny z tp i tyle.
Ale przepraszam jesli urazilem.
Nie mam nic do highenda systemu poniewaz on nie ma systemu. Jak mozna nie lubic czegos czefo nie ma?
Zycze powodzenia - serio. Bede czasem zagladal ale nie bede sie wypowiadal zeby nie zasmiecac

Pozdrawiam.

Mpapiez

wojtek1976. pisze:Jeszcze dużo przed tobą ,już pierwszego dnia w nowym dzienniku złamałeś kilka zasad. Jak będziesz grał intuicyjne to nic z tego nie będzie ,musisz mieć sztywne zasady innym razem polegniesz.
W zasadzie co do wejść, to wszystkie były systemowe, bo dopuszczam grę z trendem jak i przeciw niemu :wink:.
Jedyne co widzę, to jednak będę się trzymać tego limitu 4 wejść na dzień...

Trochę tego żałuje, no ale cóż - stało się. Wydawało mi się że widzę setupy, a jednak nie poczekałem do końca świeczek. System jest OK, tylko żeby jeszcze euforie trzymać na wodzy i umieć powiedzieć sobie dość.

No nic, najbliższy czas pokaże wszystko. Do maja demo-rozgrzewka. Potem powrót na real :wink: .

Mpapiez

Kusus pisze:
Widzialem tylko screeny z tp i tyle.
Ale przepraszam jesli urazilem.
Nie mam nic do highenda systemu poniewaz on nie ma systemu. Jak mozna nie lubic czegos czefo nie ma?
Zycze powodzenia - serio. Bede czasem zagladal ale nie bede sie wypowiadal zeby nie zasmiecac

Pozdrawiam.
W porządku, ja się nie gniewam, tylko chciałem sprostować że ja tu ładnie wszystko zapodaje.
Co do highenda - ja nie pisałem że on ma system, tylko że jako uzupełnienie mojego systemu korzystam z jego nietypowej metody nakładania fibo, do wyznaczania sobie targetów.

To by było tyle :wink: .

Mpapiez

Tak jak pisałem, ten dzienniczek będzie inny. Prócz wejść, bedę tu poruszał różne aspekty tradingu, poprzez przytaczanie cytatów znalezionych w internecie.

I tak oto, jak wiele osób dziś zauważyło, w tym ja że jeszcze dobrze nie wystartowałem z finalnym dziennikiem, a już popełniłem błąd. Dopadł mnie overtrading, pomimo tego że sobie narzuciłem limit 4 wejść.
Jak bym zatrzymał się na 5 wejściach, to mógłbym przymknąć oko, ale łącznie niestety zrobiłem ich 7.

Najlepsze jest to, że ten overtrading nawet nie ma uzasadnienia, bo przecież do maja to jest tylko konto demo.
Na plus tyle jest, że nie złamałem swojej zasady i po 19:00 nie zajmowałem już żadnych pozycji. Jedynie pozostała otwarta pozycja podwójna sprzed tej godziny, którą zaliczę konto piątku. Czyli w piątek mam dokładnie 2 wejścia max.
Joe Ross „Conversations with Forex Market Masters” pisze:After a whole day, you just do not know what you are looking at any more, and you make mistakes. It is better to carefully select trades and wait patiently for a trade that you know “has your name on it.” People try to take every trade that comes along because the greatest fear in the market is that of missing a trade. The fear of missing a trade is far more powerful that the fear of losing money. Aspiring traders think that each particular trade might make them wealthy. So they take every trade in case it is “the one,” instead of carefully selecting the trade.

Sitting and trading all day long, or trying to take every trade that comes along is also an almost guaranteed way to failure. I have not met many traders who can sit all day in front of a screen and still remain focused. Those who have studied such things agree that the less you trade the more money you make.”
Uwaga: Na tym etapie, jeżeli ktoś angielskiego nie zna, to dajcie znać, to będę tłumaczyć angielskojęzyczne cytaty.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tutaj ciężko mi się z tym facetem nie zgodzić. Weźmy przykład tylko z dzisiejszego dnia.
Po serii udanych wejść, zacząłem szukać troche na siłę powrotu. Gra przeciwko trendowi zakończyła się stratami.
Zmierzam do tego, że gdybym trzymał się zamierzonego celu, to po 4 trade'ach zamknąłbym platformę i tyle.
I to była tak naprawdę jedyna słuszna decyzja, ale może do tego się dochodzi z czasem.
Wszystkiego w ciągu dnia nie da się po prostu wziąć, a sami przyznacie że po siedzeniu X godzin człowiek ma czasami dość.

Jest taka książka o tytule: "Giełda, wolność i pieniądze" - ładnie to brzmi.
Tylko gdzie tu wolność jak ktoś śleczy po 8-12 godzin przed monitorem ?

Reasumując, mam zamiar popracować nad tym, żeby minimalizować swój czas przed wykresami.
Szczerze mówiąc przez te 3 lata już się dość napatrzyłem i teraz chciałbym poświęcać na samą spekulację max 4 godziny dziennie. Dziś mogłem być wolny po 2 godzinach i zamiast dalej handlować, mogłem ten czas wykorzystać do przeczytania jakiejś książki na temat spekulacji...

To tyle z kolejnych moich przemyśleń, co jakiś czas taki przerywnik w tym journalu będę wrzucał, gdy znajdę coś, co mnie zaciekawi.

Mpapiez

Tutaj jeszcze obrazek ze wczorajszego podwójneg wejścia z przed godziny 19:00

Niebieską linią zaznaczyłem gdzie był SL. W sumie niewiele brakło do wycięcia.
Rano wrzuciłem już BE, bo cena była bardzo blisko T1 i mam wątpliwości czy to wejdzie na ten moment.

Tak czy owak, na dziś zostały 2 wejścia, lub 1 podwójne.

Awatar użytkownika
T-REX
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: T-REX »

Jak wolisz fedrować 8 godzin w kopalni-wolna droga. Ja wybieram monitor. :mrgreen:
Natomiast co do overtradingu to zgoda. Wczoraj zjadło Ci prawie cały zysk, może jak nie umiesz tego powstrzymać to przynajmniej zmniejsz procent od zysku przeznaczany na takie akcje? A przynajmniej na grę przeciwko trendowi. Dziobanie po parę pipsów ma tę wadę, że zysk szybko zamienia się w stratę. Tylko radykalne cięcie strat ratuje depo. Powszechnie mówi się, że trzeba wykorzystywać do końca dobry dzień, ja tam jestem wypalony i rozkojarzony pod koniec, i często wolę odpuścić bo każda strata boli podwójnie. W tym sensie te 8 godzin przed kompem ma większy ciężar niż 8 h w fabryce.
Prawdziwa głupota zawsze pokona sztuczną inteligencję

Mpapiez

T-REX pisze:
Jak wolisz fedrować 8 godzin w kopalni-wolna droga. Ja wybieram monitor. :mrgreen:
Natomiast co do overtradingu to zgoda. Wczoraj zjadło Ci prawie cały zysk, może jak nie umiesz tego powstrzymać to przynajmniej zmniejsz procent od zysku przeznaczany na takie akcje? A przynajmniej na grę przeciwko trendowi. Dziobanie po parę pipsów ma tę wadę, że zysk szybko zamienia się w stratę. Tylko radykalne cięcie strat ratuje depo. Powszechnie mówi się, że trzeba wykorzystywać do końca dobry dzień, ja tam jestem wypalony i rozkojarzony pod koniec, i często wolę odpuścić bo każda strata boli podwójnie. W tym sensie te 8 godzin przed kompem ma większy ciężar niż 8 h w fabryce.
Zgoda, tylko to co ja pisałem, to raczej w tym sensie, żeby po wyrobieniu planu dany dzień już sobie odpuścić. Ja wczoraj tego nie zrobiłem i widać było efekt. Naprawdę nie trzeba aż tylu godzin dziennie spędzać. Przecież jak ktoś gra na dużych interwałach, to jak dziennie poświeci 1-2h na analizę, to jest chyba wszystko.

Co by nie gadać, analizowanie wykresów bardzo obciąża psychikę i właśnie po paru godzinach zaczynamy robić błędy, bo się wypalamy.

--------------------------------------------------------------------------

Co do handlu, tak jak przeczuwałem, cena przed T1 zawróciła i poszło w sl'a, który był na BE.
Aktualnie po powrocie nad linię (R), wszedłem w eLkę.

Na M15 i M30 w momencie zajęcia pozycji miałem zgodność trendu, więc na ten moment raczej obstawiam po prostu próbe zaatakowania szczytów na dziś. Wczoraj był mocny trend wzrostowy, więc możę dziś jakaś kontynuacja przed realizacją zysków.

Targety wyznaczyłem po jedynej sensownej świecy jaką znalazłem w okolicy.

Zablokowany