To już mój trzeci dzienniczek, będący myślę wisienką na torcie...
Miałem go ruszyć dopiero po mojej dodatkowej wewnętrznej weryfikacji ale postanowiłem to zrobić wcześniej.
Aktualnie podpięte jest nowe konto demo które będzie do początku maja. Jeżeli pomyślnie przejdzie weryfikacje, czyli będzie zysk i niezbyt duży DD, to na początku maja uruchomię reala z kwotą zbliżoną do tej znajdującej się na demo w momencie zakończenia.
Nowy dzienniczek wynika z tego, że tym razem to już jest w pełni autorska metoda gry i przedewszystkim zmieniły się parametry średnich, oraz sposób wyznaczania TP (zapożyczony od highenda).
Standardowo krótki opis mojego sysa:
0) Gram tylko na M15 i pomocniczo na M30, tylko EUR/USD. Edka i jego specyficznych reakcji już się tyle napatrzyłem, że nie widzę sensu ruszać innych instrumentów.
1) Gram głównie w oparciu o średnie. Głównym moim założeniem jest to, że cena ucieka i wraca do Red EMA (36) - względnym założeniem jest, że Red Ema jest oporem nie do przebicia - przebicie to dodatkowy sygnał kupna/sprzedaży. Wejście mogą być w zgodzie z trendem, lub na powrót do Red Ema.
2) Dodatkowo w celu potwierdzenia lokalnego trendu, stosuje Orange SMA (12)
3) Jak się domyślacie, położenie względem tych średnich, definiuje mi lokalny trend.
4) Codziennie przed rozpoczęciem tradingu, wyznaczam tzw linię (R)eakcji. Są to z reguły daily high/low z sesji azjatyckiej, które bardzo czytelnie mówią o tym, jak się cena zachowa po otwarciu londynu. W trakcie dnia wykres rysuje nowe, istotne linie (R). Co ciekawe te poziomy dość często się pokrywają z pivotami.
5) Stop loss inicjacyjnie jest stały i wynosi 25 pipsów. W miarę możliwości jest zmniejszany lub w miarę potrzeby delikatnie zwiększany.
6) Take profit zostaje wyznaczony na podstawie świecy - sygnału. W zależności od kierunku, ubieram świecę w fibo od w zakresie od 0-100 i Target 1 to odpowiednio poziom 1.618 oraz Target 2 to poziom 2.618.
Take profit jest zawsze minimalnie pod targetami.
7) Wejście jest dzielone na 2 połówki (podwójne wejście). Po osiąginięciu T1, druga połówka przechodzi na BE (chociaż nie zawsze, zależnie od odległości T1 od wejścia). Czasami mogą być dwie połówki wycelowane w T1 lub w T2, lecz pominięciu T1 obydwie połówki wejdą wtedy na BE.
Zasady gry:
1) Max 4 wejścia na dzień ( 4 x 2 połówki

2) Drugie ograniczenie, to max 8 wartości standardowego wejścia. Chodzi tu o sytuacje, gdybym widział mocniejszy układ i chciał wejść za więcej, co automatycznie powinno zmniejszyć ilość wejść w danym dniu.
Podobno sprawdza się zasada, że im mniej przed wykresem, tym więcej % - chętnie to sprawdzę

3) Typowy Day Trading. Po godzinie 19:00 nie zajmuje już żadnych pozycji.
Na koniec dodam, że te cele są uwzględnione na myfxbook. Jak ktoś zauważy że odchodzę od tych zasad, prosze mnie przywołać do porządku