DayTrading: Piątek 17.04.2015

Dyskusje na temat aktualnej sesji: komentarze, analizy, opinie.

Prognoza EURUSD na dzisiaj

Czas głosowania minął 18 kwie 2015, 00:00

Wzrost
20
57%
Bez zmian
4
11%
Spadek
11
31%

Liczba głosów: 35

Awatar użytkownika
MR. D
Pasjonat
Pasjonat

Re: DayTrading: Piątek 17.04.2015

Nieprzeczytany post autor: MR. D »

Patrzę na kabla i nawet mnie korci longa otworzyć, ale ten ruch w górę pięć kolejnych świeczek wzrostowych D1 to taki typowy squeeze. No nie przekonuje mnie to... jednak popatrzę z boku na rozwój wypadków.

Awatar użytkownika
Nowy123
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Nowy123 »

S na kabla czekane na sygnala
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
melpomena
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: melpomena »

pacynka pisze:Ech ta wieczna walka ze swoimi slabosciami :) U mnie najwiekszy problem to nieakceptowanie strat :) Niby czlowiek zdaje sobie z tego sprawe, ale zamknac pozycje ciezko. Pare innych zlych nawykow tez bym dorzucil, ale nie bede zasmiecal forum.
Zahedżuj - i odczekaj, edek zjedzie. Wystarczą dobre dane dla dolara, które przerwą ostatnie pasmo danych gorszych od oczekiwań.
AUDUSD na chwilę przed ruchem w górę. Na H1 mini chorągiewka.

Awatar użytkownika
Nowy123
Fanatyk
Fanatyk

i na edk to samo

Phantamare
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Phantamare »

Fakultet z Edka oblany trochę mnie kosztowała ta nauka, ale cóż trzeba wyciągnąć wnioski :)

Awatar użytkownika
Nowy123
Fanatyk
Fanatyk

CAD dzis dane zobaczymy co wymodza Ski dalej jada ;) ladnie

jeszcze jedno pchniecie do zamknecia S

malse
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: malse »

melpomena pisze:
pacynka pisze:Ech ta wieczna walka ze swoimi slabosciami :) U mnie najwiekszy problem to nieakceptowanie strat :) Niby czlowiek zdaje sobie z tego sprawe, ale zamknac pozycje ciezko. Pare innych zlych nawykow tez bym dorzucil, ale nie bede zasmiecal forum.
Zahedżuj - i odczekaj, edek zjedzie. Wystarczą dobre dane dla dolara, które przerwą ostatnie pasmo danych gorszych od oczekiwań.
AUDUSD na chwilę przed ruchem w górę. Na H1 mini chorągiewka.

A bym zapomniał podziękować za trejd z przedwczoraj z sesją azjatycką - wpadło 70p.

:564:

poproszę więcej informacji do tej pory Twoje najbardziej mi podchodzą.

Awatar użytkownika
Kusus
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Kusus »

pacynka pisze:
MR. D pisze:Wszyscy widzę czują już tylko spadki na dolarze.
Nie wszyscy :) Ja tam licze na wzrosty
co prawda w tej chwili jestem mocno w plecy na edku. Tyle juz razy gralem pod prad, ze jak w koncu nauczylem sie szanowac trend to nie bede teraz odwracal pozycji. Albo przeczekam, albo wyjde z pozycji i dolacze w ruchu powrotnym za jakis czas.

Ech ta wieczna walka ze swoimi slabosciami :) U mnie najwiekszy problem to nieakceptowanie strat :) Niby czlowiek zdaje sobie z tego sprawe, ale zamknac pozycje ciezko. Pare innych zlych nawykow tez bym dorzucil, ale nie bede zasmiecal forum.
Błąkasz się i brakuje cierpliwości.
Popatrz:
- każdy ruch jest tendencyjny
- każdy ciągły w czasie nie musi być ciągły w wartościach
- każda wartość ruchu ciągłego w czasie może być w formie analogowej bądź dyskretnej
- przykład EKG to ruch ciągły w czasie i dyskretny w wartościach
- Tendencja ruchu ciągłego w czasie NIE zależna jest od przyczyny ale ma wpływ na skutek
- Dynamika ruchu ciągłego w czasie zależna jest też od przyczyny i TEŻ ma wpływ na skutek

Tłumacząc na nasz język oznacza to dwie rzeczy w kontekście EKG:
- ruch jest falowy, ciągły w czasie (nieprzerwany) a jego wartości przybierają postać cyfrową (dyskretną) zależną od przyczyn a to znaczy, że zawsze będzie falowy i NIE zawsze będzie tendencyjny. Zawsze po jakimś ruchu będzie ruch przeciwny którego ciągłość w czasie będzie zachowana ale nie zmienność i dynamika ani też tendencja.

Przykład:
Masz za godzinę kolokwium - co jest przyczyną wzrostu dynamiki Twoich ruchów. Zaczynasz się śpieszyć, gonisz coraz szybciej (wzrasta dynamika przez przyczynę) i wpadasz na uczelnie zapocony ale zdążasz, ruch jest dalej ciągły w czasie ale spada dynamika, zaczynasz się cieszyć, spadają nerwy - realizacja zysków i jest to skutek wzrostu dynamiki i dojścia do PEWNEGO MOMENTUM W CZASIE.
Przyczyną wzrostu dynamiki było wydarzenie jakim jest kolokwium - przyczyną wzrostu dynamiki na Edku były dane.
Skutkiem wzrostu dynamiki było dojście na kolokwium - skutkiem wzrostu dynamiki na Edku było osiągnięcie TP.
Tendencja się odwraca - nie jesteś zdenerwowany, nie śpieszysz się, myślisz o czymś innym, idziesz na piwo, zmieniasz tendencje, spada dynamika ale ciągle coś trwa - realizujesz w ten sposób zysk, zmieniasz postać fali zmieniając jej wartości - zmieniasz postać ruchu, tendencje i kierunek - To samo na Edku. Po osiągnięciu TP, zmienia się kierunek, zmienia się dynamika, zmienność i tworzy nowa fala i tendencja.

I to właśnie wymyślił Elliot a w zasadzie to Newton.

Co z tego wynika:
- Graj z tendencją
- Graj cierpliwie
- Każdy ruch jest falą
- Myśl o skutkach przyczyn

Edit: Odnośnie forexu: analiza techniczna (kwadraty, fibo, linie, trójkąty) ma służyć właśnie do określenia pewnego momentum w czasie po którym następuje zazwyczaj realizacja zysków a więc zmienia się dynamika i tworzy lub przeciąga jedna z fal.

Awatar użytkownika
atlanticos
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: atlanticos »

ujek h4 - czyżby dziś "ale urwał"? ;)

https://www.tradingview.com/x/ekiC0Z3s/
"Audaces fortuna iuvat" - Wergiliusz
Poprowadzę Twój rachunek. Szczegóły na priv

Awatar użytkownika
Nowy123