ZABEZPIECZENIE firmy przed różnicami kursowymi EURO

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
turnip4
Stały bywalec
Stały bywalec

ZABEZPIECZENIE firmy przed różnicami kursowymi EURO

Nieprzeczytany post autor: turnip4 »

witam

Mam firmę która około 50% płatności otrzymuje w EURO i obecny kurs bliski 4 zł. powoduje, że moja firma jest na granicy opłacalności. Musiał bym zabezpieczyć się przed spadkiem EURO poniżej 4 zł.

Miesięcznie muszę zabezpieczyć kwotę 35 000 EUR

nie wiem czy dobrze liczę ale powinienem obstawić 0,35 lot'a na forexie że para EUR/PLN spadnie i trzymać taką otwartą pozycję przez około miesiąca czy dobrze liczę ?? i wtedy jak złoty się osłabi to po prostu wymienie euro na pln w banku po wyższym kursie, a jeżeli EURO spadnie poniżej 4 zł. to zarobię na forexie więc bilans będzie na zero co mi odpowiada.

Ale pytanie czy te 0,35 lot'a wystarczy ??

z góry dzięki za fachową pomoc.

green7
Maniak
Maniak

Re: ZABEZPIECZENIE firmy przed różnicami kursowymi EURO

Nieprzeczytany post autor: green7 »

Z grubsza dobrze kombinujesz.
Z reguły 1 lot to 100 tys. eur więc 0,35 lota to 35 tys. EUR
Jest tak u większości brokerów (pewnie 99%) - choć bywają wyjątki (np. w Dukascopy o ile się nic nie zmieniło lot to 1mln).

Musisz jeszcze wziąć pod uwagę spready - będące Twoim kosztem na parach ze złotówką mogą tu być spore różnice, więc szukaj raczej naszych krajowych brokerów. Sprzedając EUR/PLN będziesz jeszcze dodatkowo dostawał swapy ale przy tym wolumenie i czasie to wyniesie pewnie ze 100 zł więc można tego nie brać pod uwagę (choć zawsze lepiej mieć 100 zł niż ich nie mieć :) )
Green
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
OnePLN
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: OnePLN »

otwierasz sell 0,35 lota po 4,0000
zamykasz wyzej, masz u broka strate ktora mozesz rozliczyc w ciagu 5 lat
zamykasz nizej, masz podatek do zaplacenia od osiagnietego zysku (19%)
--------------------------------------
Obrazek

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Dodatkowym kosztem jest też kapitał jaki trzeba zablokować sobie na koncie u brokera z luzem na Margin, bo trafiły nam się teraz niezłe trendy więc trochę trzeba odłożyć.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

symu
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: symu »

Zainteresuj się forwardami. Myślę, że przy takiej kwocie możesz już otrzymać sensowną ofertę od banku.

Awatar użytkownika
Szwajcar
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Szwajcar »

turnip4
W Polsce jako inwestor indywidualny nie zabezpieczysz się w ogóle, bo od zysku płacisz podatek a straty (z max 5 lat) rozliczasz co roku max 50% (żeby rozliczyć całą stratę trzeba 2 lat).

Tj.
Otworzysz Sell 0.35 lota na EurPLN po 4.00
Zamkniesz po 3.00
zarobisz 35000 zł brutto
od tego podatek 19% to 6650
zarobisz 28350 zł netto
„Nie słuchaj tego co ktoś mówi o rynku, słuchaj tego co rynek mówi o kimś.”

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

OnePLN pisze:otwierasz sell 0,35 lota po 4,0000
zamykasz wyzej, masz u broka strate ktora mozesz rozliczyc w ciagu 5 lat
zamykasz nizej, masz podatek do zaplacenia od osiagnietego zysku (19%)
Z tym, że nie do końca tak.
Firma może przeprowadzać na swój rachunek operacje walutowe.
Więc jeśli sprzedasz EUR w banku będziesz miał zysk - ale powinno zdaje się dać to rozliczyć ze stratą z FX (lub odwrotnie).
Nie interesowałem się tym dokładniej - ale zapytaj księgowego.
symu pisze:Zainteresuj się forwardami. Myślę, że przy takiej kwocie możesz już otrzymać sensowną ofertę od banku.
eee... przy 35 tys. EUR ? Za mało by bankom się po to chciało schylić. Forwardy w DB to widzę, że minimum są od 50 tys.
Zostają jeszcze opcje. Ale wydaje mi się, że na fx koszt będzie mniejszy.
Green
Obrazek
Obrazek

symu
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: symu »

green7 pisze:
symu pisze:Zainteresuj się forwardami. Myślę, że przy takiej kwocie możesz już otrzymać sensowną ofertę od banku.
eee... przy 35 tys. EUR ? Za mało by bankom się po to chciało schylić. Forwardy w DB to widzę, że minimum są od 50 tys.
Zostają jeszcze opcje. Ale wydaje mi się, że na fx koszt będzie mniejszy.
Myślę, że przy założeniu, że byłoby to regularne zabezpieczanie się lub np. większy wolumen z różnym terminem realizacji bank mógłby się pochylić nad tym :) W każdym razie autorowi proponowałbym podzwonić do banków i popytać bo to akurat nic nie kosztuje, a jeżeliby się udało to przynajmniej nie trzeba by było blokować gotówki ;) Chyba, że to nie przeszkadza to fx jest pewnie najtańszym sposobem zabezpieczania.

turnip4
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: turnip4 »

Dzieki za odpowiedzi...

Aaa jak ogolnie dziala ten forward ze w banku bede sprzedawal euro caly czas po np. 4 zl. ??
Oraz 2 pytanie te 0,35 lot to przy dzwigni 1:200 to okolo ilu wyniesie mnie zabezpieczenie na forex ??

A no i teraz jeszcze co ogolnie uwazacie czy realne ze euro sie oslabi jeszcze mocniej i warto sie zabezpieczac bo wiadomo trzeba bylo sie zabezpieczac na fx jak euro kosztowalo np. 4,18 czy 4,22 :-) ale na ten pomysl wpadlem dopiero teraz :-)

mrczny

Nieprzeczytany post autor: mrczny »

turnip4 jak chcesz się zabezpieczać lepiej wybierz opcje, które specjalnie w tym celu powstały. Bezpośredni rynek forex działa na trochę innych zasadach i możesz się na tym przejechać. Najlepiej moim zdaniem zrobisz jak wybierzesz opcję CALL.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Opcja

ODPOWIEDZ