Pomoc w wyborze pary...

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
SHeeHS
Uczestnik
Uczestnik

Pomoc w wyborze pary...

Nieprzeczytany post autor: SHeeHS »

Witam,

Mam prawie niemożliwe zadanie do wykonania :P Nie no żarty. Sprawa wygląda tak, że wygrałem 500$ i muszę zrobić obrót 50 lotów (forexball). Jaką parę byście polecali. Dźwignia jest największa z możliwych 1:500 :P.
Chodzi o jak najmniejszą wartość pipsa i margin jednocześnie przy otwarciu pozycji jak największej (size) oczywiście (docelowo 1lot agresywnie bądź 0.10) :P Czy jest sens bawić się w takie pary egzotyczne jak USD/SEK czy jednak drobić i się zamęczać na EUR/USD. Może znacie jakąs parę, która byłaby do tego najlepsza? Liczę na Wasze wsparcie i porady... Pozycji nie mogę hedgować, muszę trzymać min. 15 min oraz różnica zysk/strata musi wynosić min. 3 pipsy. Na forum jestem nowy :) Witam jeszcze raz!

Robczan
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Pomoc w wyborze pary...

Nieprzeczytany post autor: Robczan »

Wszystko jedno jaka para, i tak stracisz depozyt...

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

SHeeHS pisze:Witam,

Mam prawie niemożliwe zadanie do wykonania :P Nie no żarty. Sprawa wygląda tak, że wygrałem 500$ i muszę zrobić obrót 50 lotów (forexball). Jaką parę byście polecali. Dźwignia jest największa z możliwych 1:500 :P.
Chodzi o jak najmniejszą wartość pipsa i margin jednocześnie przy otwarciu pozycji jak największej (size) oczywiście (docelowo 1lot agresywnie bądź 0.10) :P Czy jest sens bawić się w takie pary egzotyczne jak USD/SEK czy jednak drobić i się zamęczać na EUR/USD. Może znacie jakąs parę, która byłaby do tego najlepsza? Liczę na Wasze wsparcie i porady... Pozycji nie mogę hedgować, muszę trzymać min. 15 min oraz różnica zysk/strata musi wynosić min. 3 pipsy. Na forum jestem nowy :) Witam jeszcze raz!
Powiem szczerze, że 50 lotów przy 500$ kapitału to bardzo dużo.
Ile dali ci dni na wykręcenie takiego obrotu ?
Cwaniaki specjalnie dają takie wymogi, żeby mało kto mógł to wykręcić, bo jako że oni są MM, to w 95% przypadków ta kasa do nich wróci ;).

Mi dali 180 dni na wykręcenie 37 lotów od bonusu do depo i szczerze mówiać nie jestem pewien czy dam rade to wykręcić.

Przy bonusowym depo, chociaż tyle jest OK, czy wystarczy 5 minut żeby wejście trwało.

Awatar użytkownika
DavidFx
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: DavidFx »

SHeeHS pisze:Witam,

gbp/nzd
AIM FOR THE IMPOSSIBLE!

trader niedoskonaly
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: trader niedoskonaly »

DavidFx pisze: gbp/nzd
Na funcie masz większy depozyt zabezpieczający a chciał z niskim przeciez. W dodatku na tej parze będzie miał wyższy spread. Jeśli o to chodzi to dobry byłby usdjpy usdcad - wartość pipsa około 3zł, nieduży spread i depozyt zabezpieczający mniejszy niż w parach eur i gbp, ewentualnie audusd, tu mniejszy depozyt ale troche wyższa wartość pipsa. Wszystko to jest do sprawdzenia i możesz sobie obczaić, jest gdzieś chyba kalkulator inwestora na stronie admiral markets.
Generalnie to najlepiej jak będziesz grał swoje, na tych parach na których lubisz i tyle.

50 lotów w około dwa miesiące jest spokojnie do zrobienia, tylko tu komplikuje trochę ten wymóg 15min, właściwie to bardzo utrudnia nawet, ale chyba nie masz na to żadnego ograniczenia czasowego, więc to plus i po prostu ewentualnie dłużej to zajmie bo będą tylko brane minimum 15 minutowe transakcje.

A tak poza tym to nieźle z tym wymogiem, pewnie dlatego te wymagania bo teraz jak widzę jest chyba często ten konkurs. Kiedyś jak był rzadko i trwały rundy po 2 tygodnie to po weryfikacji wypłacali te 500/1000 usd na konto bankowe.
Obrazek
Obrazek

SHeeHS
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: SHeeHS »

@Robczan
Jak nie masz o czym pisać to weź idź pobiegaj, a nie sobie posty nabijasz. Ogarnij się.
@Mpapiez
Nie ma ograniczenia czasowego w ile dni mam to przerobić o tyle dobrze. Ta wiem, że wymogi są kosmiczne :) Akurat, że pozycja ma być utrzymana 15 min to mi nie przeszkadza bardzo bo lubię grać na dłuższe okresy nawet kilka dni. Raczej swing trader ze mnie.
@trader niedoskonaly
Też myślałem o usd/jpy oraz usd/cad. Kalkulatory już sprawdzałem ale chciałem poznać opinię innych traderów.
Wymagania są masakryczne ale trudno dobre to chociaż do nauki. Ogólnie teraz to była runda specjalna, w której to wygrałem. Trwała z 6 tygodni od 16.02 do 27.03. Zrobiłem 133k z 10k i zająłem 4te w Europie. Nagrody były do 11 miejsca w dywizji. Ogólnie ugrałem więcej ale na 2 tygodnie przed końcem miałem jedną potężną wtopę z głupim przetrzymaniem pozycji (jeszcze nie mogę się tego wyzbyć - pracuję nad tym). Ostatnia rzecz jaka została mi do poprawy w sobie na razie.

Dzięki za opinie i Wasze zdanie oraz czas.

przemek211
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: przemek211 »

Sprawdź też aud/usd :)
"Nie pocę się codziennie przez trzy godziny tylko po to, aby dowiedzieć się, jak to jest się pocić" - Michael Jordan

mac
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: mac »

gpb / jen - duzy spred ale duze ruchy ,powodzenia :)
"IT'S NOT WHAT YOU TRADE, IT'S HOW YOU TRADE IT! " - TheRumpledOne

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

O panie, straszne wymagania :). To jakby wytyczne "albo zrób z tego kilkaset % albo strać i daj nam spokój" :). Najbardziej dziwi mnie wymóg 15 min - toż to archaizm z roku 2006, gdzie scalping to było zło wcielone zabronione przez wszystkich brokerów. Spokojnie teraz zdążyliby sobie to zbilansować. 3 pips też jest słabe, bo automatycznie odpadają Ci pozycje zabezpieczone na BE.

No ale koniec lamentu, jest jak jest.
Skoro teraz Twoim priorytetem jest obrót ale jednocześnie scalping odpada to najistotniejszy robi się stosunek średniej zmienności instrumentów do kosztów transakcyjnych. Najlepiej żeby to i to było jak najmniejsze (mało płacisz i mała szansa, że rynek Cię wywali). EUR/GBP? USD/CAD?

Jest też drugie podejście.
Skoro wygrałeś konkurs to znaczy, że jako tako Ci idzie :). Tak więc nie pytaj innych na czym warto grać tylko kontynuuj to co robiłeś. Każda para ma swoją specyfikę i teraz jak masz poznawać jakąś nieznaną Ci od podstaw to może się okazać, że drugie podejście da Ci większe prawdopodobieństwo wypłacenia wygranej, choć może zająć więcej czasu (a to chyba nie przeszkoda skoro nie masz limitu czasowego).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Adrianoforex
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Adrianoforex »

to 15 minut tochyba inni brokerzy nadal uwazaja patrz XTB :wink:
http://www.forexfactory.com/adrianoforex?__r=4502#79

Jak z 10.000 zł zrobić 50.000 zł w ciągu 12 miesięcy. Troszkę forex, troszkę giełda wszystko w ramach jednego konta. Start 2.01.2015 r.

ODPOWIEDZ