Zainteresowałem się ostatnio tym, jak takie fundusze/konta działają i powstają. Generalnie chodzi mi o wszelkie formy obracania cudzymi pieniędzmi na rynkach finansowych (a innych form niż te dwie nie znam

Jak w takiej sytuacji zinterpretować to: https://www.dukascopy.com/swiss/pl/fore ... ent/asset/ ? Brokerzy oferują PAMM, ale w gestii zainteresowanych leży sprawdzenie, czy to legalne w ich kraju? Czy jednak jest to możliwe dla obywateli Polski? A może nie wolno tylko poprzez polskich brokerów?
Co do funduszy hedge - co powinien zrobić Jan Kowalski, żeby otworzyć taki fundusz (pytam teoretycznie, bo to ciekawe, nie z myślą o sobie - uprzedzając uwagi w stylu „zejdź na ziemię i wracaj do zbierania ziemniaków”)? Gdzie może to zrobić (pomijam koszty, bo te są pewnie znaczące)?
Albo czy może pracować w zagranicznym funduszu bez DI? Mieszkając za granicą pewnie tak. A mieszkając w Polsce?
Kolejne pytanie - znalazłem, że takie fundusze pobierają 1,5-2% opłaty wstępnej i ok. 20% wypracowanego zysku. Może ktoś się orientuje, czy to powszechnie przyjęte stawki, czy też toczy się tu wojna cenowa i oferowane są też niższe stawki?
Szukałem, jakie są najlepsze stopy zwrotu funduszy hedge. Nie powalają, np. http://www.zerohedge.com/sites/default/ ... %20HFs.jpg . Orientujecie się, jak wypadają na tym tle konta PAMM? Oczywiście, PAMMy są wieeeelokrotnie mniejsze, więc pewnie trochę łatwiej, ale czy dysproporcja nie jest zbyt duża (nie znam dokładnych wyników kont PAMM, ale wiem, że często idą w setki %)?
I jeszcze jedno - czy uważacie, że większa dźwignia forex niż np. futures czy akcji, gdzie dźwigni brak, powinna sprawiać, że fundusze działające na tym rynku uzyskują lepsze wyniki? Np. czy lepszy jest zarządzający, który na rynku akcji osiągnął 20%, czy zarządzający, który na forexie osiągnął 40%, ale miał dźwignię 1:100?
Wiem, że niektóre pytania są dość ogólne, na niektóre pewnie znalazłbym odpowiedzi po intensywnych googloposzukiwaniach, ale jednak wierzę w mądrość i chęć dzielenia się wiedzą (niektórych

Pozdrawiam.