dolar. to tylko korekta/short squeeeeezeeeee. trendy beda dalej aktualne!
- Podsumowanie konferencji prasowej z udziałem przewodniczącej Janet Yellen
Prognozy wysokości stóp są subiektywnymi predykcjami poszczególnych członków FOMC
W dłuższym terminie stopy będą prawdopodobnie na poziomie 3,5%;
Mediana stóp nieco niżej 2,0% na koniec 2016 i powyżej 3% na koniec 2017;
FED jest pewien, że inflacja powróci w okolice 2%;
FOMC nie zna jeszcze daty podniesienia stóp, jest możliwość podniesienia stóp w czerwcu;
Niezmienna stopa procentowa jest w tym momencie odpowiednia, lecz poprawiająca się sytuacja gospodarki może wpłynąć na podniesienie stóp;
Inflacja niżej od oczekiwań;
Wzrost PKB w tym i przyszłym roku powyżej trendu długoterminowego;
Wzrost PKB spowolnił w pierwszym kwartale tego roku;
Wzrost osób pracujących silniejszy od trendu;
Wzrost płac jest powolny;
Celem polityki FED jest inflacja na poziomie 2% i maksymalne zmniejszenie bezrobocia;
Usunięcie słowa „cierpliwy” nie oznacza, że FED będzie „niecierpliwy”;
Nie ma zgody co do terminu podniesienia stóp;
Podniesienie stóp w kwietniu mało prawdopodobne, ale nie należy spodziewać się ostrzeżenia przed podniesieniem stóp;
Obniżona predykcja PKB jest winą silnego dolara i osłabienia eksportu;
Z drugiej strony silny dolar jest odzwierciedleniem silnej gospodarki USA;
Prognoza PKB nie jest słaba, to tylko delikatne spowolnienie, należy zwrócić uwagę na świetną stopę bezrobocia, inflację wracającą do normalności i siłę rynku pracy;
FOMC bierze pod uwagę szereg czynników wpływających na wysokość inflacji. Biorąc pod uwagę dobrą kondycję rynku pracy, należy spodziewać się wzrostu płac i w rezultacie zwiększenie inflacji. FED nadal uważnie przygląda się prognozom inflacyjnym. Sytuacja jest stabilna, nie ma powodów do zaniepokojenia.
Ciężko powiedzieć, w jaki sposób każdy członek FOMC opracowuje swoją prognozę. Najważniejszy jest fakt obniżki stopy procentowej w długim terminie. Powodem może być zmiana zdania członków FOMC co do optymalnego zatrudnienia w USA.
Stopy nie zostaną podniesione, dopóki inflacja nie osiągnie celu 2% oraz wskaźnik bezrobocia nie będzie w okolicach 5%. Należy odpowiadać na impulsy dostarczane przez gospodarkę i odpowiednio dostosować politykę monetarną.
Na giełdach widać wzrost cen spółek, ale nie można mówić o bańce spekulacyjnej;
Zagrożenie jest na stabilnym poziomie;
FED przygląda się sytuacji globalnej, stara się nie wywierać negatywnego wpływu na globalną gospodarkę;
Silna gospodarka amerykańska jest dobrą oznaką dla innych krajów;
FED nie będzie czekał zbyt długo z podwyżką stóp, większość członków Komisji jest za podniesieniem stóp jeszcze przed osiągnięciem celu inflacyjnego;
highend pisze:
Poza tym piszę o long term (2 lata! patrz trend) a nie jakieś shorty na teraz, które jak najbardziej są możliwe
oczywiście zawsze należy się bać przebicia szczytów,
ale us'aki już kilka razy pokazały że po przebiciu nie mają siły,
ja nie mówię o 2 latach, rynki są dziś strasznie dynamiczne i 40 procent korekty mogą zrobić w 3 miesiące
Lepszy 3 dni studiowania Steva Mauro niż 3 lata CJ.
Szukaj darmowych kursów w necie aby zrozumieć dzienną manipulację.
Ja wczoraj nie tykałem się fx i się z tego cieszę. Ale było grubo, włączyłem rano kompa i szok co oni porobili na edku i usd/pln.
Ale się wszystko pokomplikowało.