Witam sprawa wyglada tak:
nie zgadzają mi się pipsy w ustawianych stop lossa. Mógłby mnie ktoś wyprowadzić z błędnego rozumowania jeśli się mylę?
przy transakcji 0.01 lota ustawiam sl na pewnym poziome (podświetla się opcja o danej kwocie i ilości pipsów np. 122pipsy -4zł z groszami)
Używając kalkulatora platformy nie zgadzają się kwoty. Na platformie pokazuje że te przykładowe 122 pipsy to kwota rzędu 4 złotych a na kalkulatorze już jest 46 zł z groszami.
A i jeszcze taka opcja dziwna którą zauważyłem:
dla uproszczenia przykładu kupuję EurUsd po cenie 1.20000. Cena spada do 1.19980 to jestem stratny 10 zł ale gdy cena podskoczy do 120020 to zarabiam 5 zł. Oczywiście to tylko przykład z zaokrągleniem cen, odniosłem takie wrażenie, że u mnie na platformie właśnie coś takiego mam miejsce.
jak to jest z pipsami
Re: jak to jest z pipsami
Zapewne te 4 zł z groszami to 4,60 zł
. W związku z tym kalkulator widzi to jako 122.0 pips, a Ty mówisz o 12.2 pips. Kwestia sprecyzowania co dla kogo znaczy 'pips'.
Odnośnie zysków - poczytaj czym jest spread
.

Odnośnie zysków - poczytaj czym jest spread

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
Dzięki za odp. Co do pipsów podobnie myślałem ale nie byłem pewny.
A co do spreadu, hmm czytałem wcześniej i przez cały czas myślałem że to jest różnica między obecną ceną po wykonaniu egzekucji natychmiastowej a wejściem na rynek. Słabo to jeszcze ogarniam to dla uproszczenia obecna cena to 1.20000. Składam zlecenie natychmiastowe kupna i wchodzę na rynek ale kwota po jakiej wszedłem wynosi 1.20010. Czyli cena musi podskoczyć do góry do 1.20010 i będę na 0. I właśnie ta różnica jaką pokona cena jest spreadem? Czy dalej źle to ogarniam.
A co do spreadu, hmm czytałem wcześniej i przez cały czas myślałem że to jest różnica między obecną ceną po wykonaniu egzekucji natychmiastowej a wejściem na rynek. Słabo to jeszcze ogarniam to dla uproszczenia obecna cena to 1.20000. Składam zlecenie natychmiastowe kupna i wchodzę na rynek ale kwota po jakiej wszedłem wynosi 1.20010. Czyli cena musi podskoczyć do góry do 1.20010 i będę na 0. I właśnie ta różnica jaką pokona cena jest spreadem? Czy dalej źle to ogarniam.
Tak właśnie będzie. Zanim zaczniesz zarabiać musisz 'odrobić' spread.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu