Traderzy, którzy zarobili realne pieniądze - POLACY!

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
grubaspekula
Gaduła
Gaduła

Re: Traderzy, którzy zarobili realne pieniądze - POLACY!

Nieprzeczytany post autor: grubaspekula »

RAFAŁ GLINICKI

Obrazek

To bohater kolejnego odcinka.

Pan Rafał Glinicki tradingiem zajmuje się od kilkunastu lat. Na szerokie wody wypłynął i został rozpoznawalny dzięki udziałowi w konkursie WTI. Dwukrotnie zajmował miejsca w pierwszej dziesiątce.

W konkursie prowadzonym w latach 2007/2008 zajął 8 miejsce z wynikiem 58,13%.

Obrazek

W kolejnym konkursie w latach 2009/2010 przesunął się o jedno oczko w górę i uplasował się na 7 pozycji, osiągając stopę zwrotu na poziomie 64,86%. Dla przypomnienia w tej edycji na 1 miejscu uplasował się Pan Mariusz Ganczar a na 6 jego brat Edmund.

Obrazek

Poniżej krótka notka o w/w:

Trader, ekspert w dziedzinie metodologii Volume Spread Analysis, praktycznego podejścia do teorii fal Elliotta oraz zaawansowanej geometrii rynku.

Rafał jest założycielem firmy VSA TRADER Sp.z o.o. i dwukrotnym laureatem pierwszej dziesiątki konkursu „World Top Investor”.

Jako jedyny trader w Europie uzyskał rekomendację Toma Williamsa, twórcy metodologii Volume Spread Analysis, wybitnego, znanego i odnoszącego sukcesy tradera konsorcjum giełdowego w USA.

Jako pierwszy połączył metodologię VSA Toma Williamsa z teorią fal Elliotta, geometrią rynku, tworząc precyzyjny proces decyzyjny oparty o stałe układy pozwalające na zawieranie transakcji z chirurgiczną dokładnością, biorąc przy tym pod uwagę dokładne psychologiczne przygotowanie tradera do gry.

Zainspirowany niegdyś historią Curtis’a M. Faith’a – ucznia Richard’a Dennis’a, obecnie tworzy polską edycję projektu „Grupa Żółwi”. Projekt ma na celu powstanie i rozwijanie wyselekcjonowanej grupy traderów posiadających jeden spójny i precyzyjnie dopracowany proces decyzyjny, na podstawie którego
z powodzeniem będą inwestować pieniądze na największych rynkach świata.

http://www.vsatrader.eu/vsatrader/kontr ... AiBB8P8HAQ

Obecnie poza tradingiem skupia się na rozwijaniu swojego systemu transakcyjnego. Szkoli, bierze udział w konferencjach, pisze i publikuje.

Dla jednych stopa zwrotu Pana Rafała nie jest może szczytem marzeń, ale regularne osiąganie stop zwrotu na tym poziomie jest bardzo dobrą alternatywą, dla tego co oferują TFI, banki.

Z danych dostępnych w KRS wychodzi coś takiego:

Obrazek

Aby nie było, że reklamują Pana Rafała Glinickiego. Mnie osobiście jego metoda nie przekonuje w zakresie inwestowania na rynku FOREX. Bardziej widziałbym ją na rynkach akcyjnych i rynkach kontraktów terminowych na indeksy.

Przydatne linki:

http://www.vsatrader.eu/vsatrader/kontr ... AiHv8P8HAQ

http://www.sii.org.pl/6831/aktualnosci/ ... ickim.html

grubaspekula
Gaduła
Gaduła

Dzisiejsza prezentacja na przekór poprzedni tyczy osoby, która w przeszłości osiągała ponadprzeciętne wyniki na rynku forex a i aktualnie ma się czym pochwalić. Dzisiaj po krótce chciałbym zaprezentować sylwetkę n/w.

Daniel Kurzawa

W październiku 2013 r osiągnął imponującą stopę zwrotu na poziomie 1134%!

Aktualnie w WTI zajmuje miejsce

Obrazek

a wśród polskich graczy prezentuje się tak

Obrazek

Tutaj mamy wywiad przeprowadzony z Panem Danielem przez XTB.

Daniel Kurzawa, Top Trader października 2013
1. Co Pan poczuł gdy dowiedział się Pan o zwycięstwie w konkursie Top Trader? Najpierw zaskoczenie i niedowierzanie. Potem szybka kalkulacja - sprawdzenie wyniku procentowego czy to nie jakiś kawał – aż w końcu dotarło do mnie, że miałem też łut szczęścia. Zamknąłem zyskowne pozycje w przedostatni dzień października, zupełnie nieświ adomie, że taki konkurs ma miejsce.
2. Od kiedy zajmuje się Pan inwestowaniem? Od 1998 r. To były pionierskie czasy, gdy zlecenia wykonywało się bezpośrednio w biurze maklerskim lub przez telefon.
3. Na jakim rynku najczęściej zawiera Pan transakcje i dlaczego? Na parze walutowej EURUSD (największa płynność) oraz GOLDs. Złoto ze względu na dynamikę rynku, traktuję czysto spekulacyjnie do tradów w ciągu jednej sesji. Mam też słabość do USDPLN – uwielbiam wchodzić na shorta w sprzyjających warunkach.
4. Na czym opiera Pan swoją strategię inwestycyjną? Tak naprawdę moja strategia jeszcze cały czas ewoluuje, mam przekonanie jednak że w dobrym kierunku. Jest to mieszanka trzech dziedzin: liczb Fibo, fal Elliotta oraz analizy wolumenu.
5. Czy stosował Pan zlecenia obronne SL oraz zlecenia TP i jaki nominałami Pan inwestował? Zlecenia SL to konieczność. Uważam, że brokerzy FX nie powinni przyjmować zleceń bez ustawionego SL. Określam też poziomy TP jednak bardziej dla własnego sprawdzenia się, czy dobrze „czytam” rynek niż do określenia momentu wyjścia. Staram się nie ryzykować więcej niż 1,5 - 2% kapitału w jednej transakcji (0.5 - 1.0 lota).
6. Jakich platform używał Pan do inwestowania? Metatrader i xMobile.
7. Co jest według Pana najistotniejsze w inwestowaniu? W moim przypadku zdecydowanie psychika. To jakieś 80% poprawne go funkcjonowania. Dlatego obecnie mnóstwo wysiłku poświęcam pracy nad swoimi emocjami.

XTB Polska ul. Ogrodowa 58 00-876 Warszawa
+48 222 019 570
biuro@xtb.pl www.xtb.pl
8. Jak długo pracował Pan na wersji demo zanim przeszedł na konto rzeczywiste i kiedy Pańskim zdaniem powinno podjąć się decyzję o przejściu na rachunek rzeczywisty? Kiedy przechodzić z demo na rachunek rzeczywisty to indywidualna sprawa każdego z graczy. Ja, przed startem na rynku FX, miałem doświadczenie w aktywnym obrocie na GPW (akcje, kontrakty). Nie widziałem potrzeby używania konta demo. Zrobiłem tylko kilkanaście transakcji, aby nauczyć się sprawnego posługiwania platformą.
9. Ile czasu dziennie poświęca Pan na inwestowanie? Czy to jeszcze pasja czy już sposób na życie? Ciężko powiedzieć ile zajmuje czasu bo często platforma działa w tle, ale jestem nieaktywny na rynku, nie śledzę też stale wykresów. Po prostu czekam na „swój” scenariusz i … pracuję na etacie.
10. Jakie czynniki są Pana zdaniem najważniejsze przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych? Najważniejsze dla mnie to sprawdzony wcześniej plan działania i konsekwencja w jego realizacji. Poza tym cierpliwość, chłodna głowa, pokora i umiejętność powiedzenia sobie w kluczowych momentach, że jednak mogę się mylić.

W internecie znalazłem Pana Kurzawę jeszcze tutaj:

Obrazek

Z zaznaczonych opcji wynika, że nasz dzisiejszy bohater gra zarówno na akcjach jak i na rynku FOREX. Kieruje się analizą techniczną a horyzont inwestycyjny jest średnio i długoterminowy.

Będziemy obserwować i kibicować. Na żywo skoro nadarza się taka okazja.

Awatar użytkownika
xlusiv
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: xlusiv »

grubaspekula pisze:RAFAŁ GLINICKI

Na szerokie wody wypłynął i został rozpoznawalny dzięki udziałowi w konkursie WTI. Dwukrotnie zajmował miejsca w pierwszej dziesiątce.

W konkursie prowadzonym w latach 2007/2008 zajął 8 miejsce z wynikiem 58,13%.
W kolejnym konkursie w latach 2009/2010 przesunął się o jedno oczko w górę i uplasował się na 7 pozycji, osiągając stopę zwrotu na poziomie 64,86%.
W pierwszym poście piszesz tak: "chciałem stworzyć wątek, w którym przytaczałbym sylwetki Polaków, traderów, którzy na rynku FOREX (i nie tylko) zarobili duże pieniądze". Chodzi mi o słowo duże.

Poprzednio napisałem nazwiska 4 Polaków, którzy mają w jakiś sposób to udokumentowane. Można by jeszcze ewentualnie dopisać kilka innych nazwisk, osób które wygrały realną nagrodę w postaci ekskluzywnego auta, w konkursach forex i gpw (nawet demo), których kilka w Polsce się odbyło.
Przy sylwetkach osób, które prezentujesz (może poza Panem Mariuszem Ganczarem - oprócz swoich procentów wygrał kasę do zarządzania) nie widać potwierdzonego zarobku wielkich pieniędzy.
Startowe w konkursie WTI to było 15 tys. złotych. Np. Pan Rafał udowodnił, że zarobił w łącznie obu konkursach 18,5 tys złotych (jest to kwota minimum, bo można było wpłacić więcej - tylko z drugiej strony po co). Czy to są naprawdę duże pieniądze?
Dodatkowo o ile Pan Rafał w pierwszym konkursie prezentował ładnie rosnącą krzywą kapitału, to w drugim po 2 miesiącach gry (26.6) miał na minusie -42,04% (później był niewidoczny w klasyfikacjach) i w końcówce wystrzelił do 64,86% pewnie sporo przy tym ryzykując.
Nie odbieram mu miejsc na które zasłużył, a tym bardziej nie twierdzę, że nie zarabia - jestem przekonany że tak, ale konkurs tego nie udowadnia, bo 2 próby to mało w statystyce, a pieniądze zarobione bezwzględnie podczas konkursu nie oszałamiają.
Nic na zewnątrz nie daje spełnienia. Co najwyżej może je aktywować.
Obrazek

Awatar użytkownika
DavidFx
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: DavidFx »

potrzeba przyklady udzi ktorzy np z 1000 zł zrobili 1 milion zlotych albo wiecej na gieldzie i zadne konkursy tylko konkretne pieniadze :) znacie takie osoby? :D
AIM FOR THE IMPOSSIBLE!

grubaspekula
Gaduła
Gaduła

Teraz uaktualnienie danych na temat Pana Kurzawy. Konkurs trwa dalej oczywiście na realnych środkach a nie demo.

Aktualnie zajmuje miejsce ze stopą zwrotu na poziomie trochę ponad 51%.

Obrazek

Inni Polacy startujący w tej edycji wyszli na plus. Jest ich 5.

Obrazek

Co do uwagi Dawida. Dlaczego prezentuję tylko tych co inwestują realne środki? Bo demo to zupełnie inna bajka i raczej nie inwestowanie zgodnie z zasadami. To taki rollecosteer. Nawet nie chce mi się tego argumentować. Wolę gościa, który regularnie zarabia kilkadziesiąt-kilkaset procent rocznie na realnym rachunku niż tego, który wykręca demowe kilkanaście tysięcy procent.

grubaspekula
Gaduła
Gaduła

Tutaj krótkie uzupełnienie w zakresie Pana Glinickiego. Dwie statuetki Fx Cuffs

Obrazek 8)

ODPOWIEDZ