pytanie odnośnie inflacji

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Gregi85
Gaduła
Gaduła

pytanie odnośnie inflacji

Nieprzeczytany post autor: Gregi85 »

Witam, w załączniku przesyłam zdjęcie, na którym żółtym polem zaznaczyłem nurtujący mnie problem. Otóż co oznacza znak "minus" przy podanej inflacji? Jeśli poprzednio inflacja wynosiła o,1, prognoza wynosiła -0,9, a aktualna wynosi -1,1 to jak mam to interpretować?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

robs
Gaduła
Gaduła

Re: pytanie odnośnie inflacji

Nieprzeczytany post autor: robs »

deflacja?
radical material simplification

Arturro
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Arturro »

Zgadza się. W Polsce też mamy deflację - dla porównania zobaczcie miesięczne zestawienia. Podsumowując inflacja ujemna to po prostu deflacja. Dla kredytobiorców to świetna okazja, bo za tym idzie obniżanie stóp procentowych co przekłada się na niższe raty :) A więc nadpłacać Panie i Panowie, aby później mieć święty spokój.
"Choise, the problem is choise"

Gregi85
Gaduła
Gaduła

Dzięki, jeszcze tylko dopytam czy dobrze rozumiem. Inflacja ze znakiem minus oznacza deflację, czyli spadek cen. Takie zjawisko będzie powodowało, że Rada Polityki Pieniężnej będzie chciała podnieść inflacje poprzez obniżenie stup procentowych, a to spowoduje osłabienie danej waluty.

Reasumując, jeśli mamy parę USD/PLN, jeśli w Polsce zostanie opublikowana inflacja na poziomie 0 lub -0,2 to najlepiej wejść w pozycję długą z uwagi, iż dolar będzie się umacniał. Z kolei jeśli kilka dni później w Polsce zostanie opublikowana stopa procentowa i rynek nie będzie reagował lub nieznaczenie zareaguje, to będzie oznaczało, że rynek zdyskontował już ową reakcję po opublikowaniu inflacji?

Arturro
Gaduła
Gaduła

Dolar cały czas się umacnia. Na FX pamiętaj, że lepszy dostęp do info mają duże instytucje. Bazując na samych fundamentach możesz być w ogonie.

Gregi85
Gaduła
Gaduła

Arturro pisze:Dolar cały czas się umacnia. Na FX pamiętaj, że lepszy dostęp do info mają duże instytucje. Bazując na samych fundamentach możesz być w ogonie.
Nie chcę bazować na samych fundamentach ale je dogłębnie poznać, a następnie połączyć je z analizą techniczną. A poprzez powyższe pytania chcę sprawdzić czy dobrze interpretuje te zachowania tzn wpływ fundamentów na ruch waluty.

Arturro
Gaduła
Gaduła

Jest taka anegdotka analityków na każdą okazją dotyczącą rynku po danych:

1. Rynek zareagował tak jak przewidywaliśmy
2. Rynek nie zareagował tak jak przewidywaliśmy.

:)

Pamiętaj, że niektóre ruchy mogą być sprzeczne z fundamentami.

Gregi85
Gaduła
Gaduła

A czy w oparciu o dane makro, nie łatwiej jest przewidywać przyszłe ruchy cen np. na Wig20, w przypadku walut mamy walutę bazową i kwotowaną- czyli dwie gospodarki. W przypadku Wig20 sytuacja wygląda nieco inaczej. Teoretycznie spadek inflacji pobudzał będzie konsumentów do zakupów, a Rada Polityki Pieniężnej chcąc podnieść inflacje obniży stopy procentowe co spowoduje tańszy kredyt a tym samym wzrost gospodarczy, czyli wig20 powinien zareagować w górę :)

Arturro
Gaduła
Gaduła

Sprawdź w praktyce :)

Gregi85
Gaduła
Gaduła

Może to nie ładnie z mojej strony, ale wolę uczyć się na cudzych błędach :wink: Ale, cóż jak będę musiał to sprawdzę.

ODPOWIEDZ